ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Βυθίζεται στο «κόκκινο» η χώρα - Αυστηρά μέτρα με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα

Κορωνοϊός: Βυθίζεται στο «κόκκινο» η χώρα - Αυστηρά μέτρα με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Thanassis Stavraki

Ακόμα αυστηρότερα μέτρα έναντι της εκθετικής διασποράς του κορωνοϊού καλείται να υιοθετήσει η χώρα, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας που βρίσκεται στο «κόκκινο» -κυρίως σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία της Αττικής- και να ανοίξει ο δρόμος για τη σταδιακή επαναλειτουργία δραστηριοτήτων.

Το κλείσιμο των σχολείων σε όλη τη χώρα για δύο εβδομάδες, από την Τρίτη 16 Μαρτίου μέχρι τις 29 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων.

Αιτιολογώντας τη συγκεκριμένη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προς την κυβέρνηση, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ότι το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται παρά τα αυξημένα μέτρα και αφορά μεγάλες πόλεις και πυκνοκατοικημένες περιοχές, γι' αυτό η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε τηλεκπαίδευση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών, έχει πια ξεπεράσει τα 2.100 νέα κρούσματα τη μέρα. Ο αριθμός των pcr τεστ κορωνοϊού και rapid test που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας έφτασαν στις 45.000 ανά ημέρα, αλλά ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 4,5%, ξεπέρασε δηλαδή για πρώτη φορά μέσα στο 2021 το όριο του 4%.

Tο διάστημα 4 – 10 Μαρτίου, το 48,9% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 11,2% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

Σημειώνεται ότι στις 9 Μαρτίου, τα ημερήσια κρούσματα στην επικράτεια ανήλθαν σε 3.215, που αποτελεί την τρίτη υψηλότερη τιμή από την αρχή της πανδημίας και την μεγαλύτερη τιμή από τις 19 Νοεμβρίου 2020. Την ίδια μέρα, στην Αττική καταγράφηκαν 1.572 κρούσματα, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από την αρχή της πανδημίας.

Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αγγίζει τα 20.000 κρούσματα και αφορούν τις ηλικίες μεταξύ 25 και 55 ετών, που εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη κινητικότητα.

Στην Αττική καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές, με 10.000 ενεργά κρούσματα, ενώ μόλις την προηγούμενη Παρασκευή ανέρχονταν σε 8.150.

Ιδιαίτερη επιβάρυνση εμφανίζει ο Πειραιάς, ιδιαίτερα το κέντρο της πόλης, που εμφανίζει τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων στην επικράτεια. Τον υψηλότερο που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας και συνεχίζει να επιβαρύνεται.

Εκτός ελέγχου τα νοσοκομεία

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, με 400 συνανθρώπους μας να εισάγονται καθημερινά, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 500.

Συνολικά στην επικράτεια το βράδυ της Πέμπτης νοσηλεύονταν λόγω κορωνοϊού 4.032 ασθενείς. Μόνο στην Αττική, έγιναν περίπου 2.000 εισαγωγές μέσα στην τελευταία εβδομάδα.

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στην Αττική, συνεχίζεται με την πληρότητα των ΜΕΘ-Covid στο Λεκανοπέδιο να υπολογίζεται στο 92%.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, προβλέπεται ότι η ασφυκτική κατάσταση θα θα συνεχιστεί ακόμα για τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες.

Νέες περιοχές σε σκληρό lockdown

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου «βαθύ κόκκινο» εντάσσονται με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, από το πρωί του Σαββάτου 13 Μαρτίου, στις 6:00, και μέχρι τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, οι ακόλουθες περιοχές, λόγω της αυξητικής τάσης του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται σε αυτές, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας:

  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου
  • Οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων
  • Ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας
  • Ο δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων
  • Ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση του lockdown σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς μαζί με άλλες περιοχές της χώρας παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο».

Τι θα ισχύει την Καθαρά Δευτέρα

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας προχώρησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση για «υπερτοπικές μετακινήσεις», δηλαδή από νομό σε νομό.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με την αποστολή SMS στο 13033 και την Καθαρά Δευτέρα ισχύει το «ψαλίδι» που έχει τεθεί σε εφαρμογή την τελευταία εβδομάδα.

Συγκεκριμένα:

  • Δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται, παραδείγματος χάριν, για μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία.
  • Οι μετακινήσεις super market, καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης με sms 2 και σε ΑΤΜ τραπεζών με sms 3, πραγματοποιούνται μόνο εντός του Δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
  • Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο (sms 6) επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και με όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί πλέον ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, για τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα αυξημένου κινδύνου, καθώς και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

«Το έθιμο του χαρταετού, επομένως, μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου Δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους» διευκρίνισε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Υπενθυμίζεται ότι Σάββατο και Κυριακή, η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική και Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει από τις 7 το απόγευμα και θα διαρκέσει ως τις 5 το πρωί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ