ΕΛΛΑΔΑ

Δερμιτζάκης για AstraZeneca: Η Ελλάδα καλώς συνεχίζει τη χορήγηση του εμβολίου

Δερμιτζάκης για AstraZeneca: Η Ελλάδα καλώς συνεχίζει τη χορήγηση του εμβολίου
AP Photo / Alessandra Tarantino

Την εκτίμηση ότι τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί από την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού απέχουν πολύ από το να δημιουργούν ανησυχία, εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Συνεχώς προκύπτουν στοιχεία τα οποία απορρίπτονται μετά» εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και κάλεσε τον κόσμο να ηρεμήσει αφού οι αριθμοί περιστατικών με παρενέργειες είναι όπως χαρακτηριστικά είπε «πολύ μακριά για να δικαιολογούν ακόμη και την ανησυχία, πόσο μάλλον και την αναστολή των εμβολιασμών».

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα εντελώς αντιπαραγωγικό πολιτικό παιχνίδι γύρω από τη χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca.

Καθώς μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλουν την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου και η αρμόδια επιτροπή του ΠΟΥ συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να εξετάσει τα δεδομένα, ο καθηγητής σημείωσε ότι η δεύτερη εκτίμηση την οποία καλούνται να κάνουν δεν μπορεί να δείξει κάτι διαφορετικό.

Συνεπώς όπως πρόσθεσε ο κ. Δερμιτζάκης, η Ελλάδα ορθώς συνεχίζει να εμβολιάζει με το AstraZeneca αφού ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει έστω μια λίγο μεγαλύτερη πιθανότητα παρενεργειών, οι αριθμοί είναι τόσο μικροί που κυμαίνονται στα επίπεδα των αλλεργικών αντιδράσεων.

Να σημειωθεί ότι σήμερα συνεδριάζει η συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ που συνεδριάζει σήμερα θα εξετάσει τα δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca μετά την αναστολή χρήσης του από ορισμένες χώρες, εν μέσω ανησυχίας για περιστατικά θρόμβωσης.

Σε εθνικό επίπεδο συνεδριάζει εντός της ημέρας και Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε χθες πως τα συστήματα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της δημόσιας υγείας εργάζονται, καθώς σειρά χωρών ανακοίνωσε την αναστολή της χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες παρενέργειες.

«Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχο», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ