ΕΛΛΑΔΑ

Διευκρινίσεις από Θεμιστοκλέους: Δεν θα επιλέγει ο πολίτης το εμβόλιο που θα κάνει

Διευκρινίσεις από Θεμιστοκλέους: Δεν θα επιλέγει ο πολίτης το εμβόλιο που θα κάνει
INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διευκρινίσεις για το τι είδους επιλογή έχει ο πολίτης σε σχέση με το πρόγραμμα εμβολιασμού παρείχε μετά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Σύμφωνα με τα όσα διευκρινίστηκαν, ο πολίτης δεν θα επιλέγει το εμβόλιο που θα κάνει.

Συγκεκριμένα, συνεργάτες του γγ του υπουργείου Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους διευκρίνισαν τα εξής:

«Στην απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου στη σημερινή ενημέρωση "Τι θα κάνετε σε περίπτωση που οι πολίτες αρνηθούν να πάρουν το εμβόλιο της Astra Zeneca; Εάν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση και αρνηθεί την δεύτερη με το εν λόγω εμβόλιο, θα δώσετε την δυνατότητα υποκατάστασης;"

»Κατ' αρχήν έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δυο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δύο εμβόλια, καθώς και το εμβόλιο της Astra Zeneca.

»Από την στιγμή που στο τέλος του μήνα που θα ενωθούν τα δυο συστήματα, όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια, ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει.

»Το θέμα αν είχε κάνει την πρώτη δόση για να κάνει την δεύτερη, αυτό έχει και μια επιστημονική χροιά, ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει» ήταν η απάντηση που παρείχε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ως προς την επίμαχη φράση «ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει», διευκρινίστηκε ότι: «Είναι προφανές ότι η φράση "ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει" δεν αφορά επιλογή εμβολίων, αλλά με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός αφορά τη δυνατότητα του πολίτη να εμβολιαστεί η όχι».

Κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, στην ίδια ερώτηση απάντησε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου: «Για το ενδεχόμενο να έχει γίνει μία δόση με ένα είδος εμβολίου και να αναζητείται εναλλακτική για τη δεύτερη δόση του εμβολίου, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να πει κανείς ότι συστήνεται να γίνει το εμβόλιο μιας άλλης εταιρείας, παρότι υπάρχουν και μάλιστα στην Αγγλία, ερευνητικά προγράμματα που κάνουν αυτή τη μίξη χρησιμοποίησης του ενός εμβολίου για την πρώτη δόση και ενός άλλου εμβολίου για τη δεύτερη. Με την εξέλιξη την ταχεία των γνώσεων πάνω σε αυτό το θέμα νομίζω ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε και πιο συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca συνεχίζεται κανονικά σταθερά και με εμπιστοσύνη.

Βασικό ενός εμβολίου είναι η ασφάλειά του. Ένα εμβόλιο μπορεί να παρουσιάσει ήπιες και αυτοπεριορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες και ενδεχομένως να παρουσιαστούν και σπάνιες παρενέργειες γι αυτό και υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, είπε η καθηγήτρια.

Όπως είπε, η εμφάνιση των περιστατικών θρομβώσεων μπορεί να είναι μια χρονική σύμπτωση και να μην σημαίνει αιτιολογική συσχέτιση.

Αναφερόμενη στο "ντόμινο" προσωρινής αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη, λόγω πιθανής συσχέτισης του με θρομβοεμβολικά επεισόδια, σημείωσε ότι ο ΕΠΑ και ο ΠΟΥ, που έχουν το σύνολο των δεδομένων, έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με θρομβοεμβολικά περιστατικά. «Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς το εμβόλιο», είπε η κ. Θεοδωρίδου. Τόνισε επίσης ότι είναι λάθος η λήψη αντιπηκτικών πριν από τον εμβολιασμό.

Υπογράμμισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε δύο φορές για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στη σημερινή της συνεδρίαση ομόφωνα έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, προσέθεσε.

Αρχίζει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων

Την Παρασκευή 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (Ομάδα Α) και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου. Ακολούθως, σειρά για εμβολιασμό θα πάρουν οι ηλικίες 70 - 74 ετών (άνοιγμα πλατφόρμας ραντεβού στις 26 Μαρτίου) και εν συνεχεία στις αρχές Απριλίου τα άτομα 65 - 69 ετών.

Σε ό,τι αφορά την προτεραιοποίηση των ευπαθών ομάδων πληθυσμού θα προηγηθούν άτομα:

  • Με μεταμόσχευση
  • Με νεφρική ανεπάρκεια
  • Με κυστική ίνωση
  • Με καρκίνο υπό αγωγή
  • Με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
  • Με σοβαρή καρδιακή νόσο
  • Με σοβαρή ηπατική νόσο
  • Σε ανοσοκαταστολή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ