ΕΛΛΑΔΑ

Συνεκπαίδευση δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας - ΗΠΑ - Βόρειας Μακεδονίας

Συνεκπαίδευση δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας - ΗΠΑ - Βόρειας Μακεδονίας
ΓΕΕΘΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 16 Μαρτίου συνεκπαίδευση μεταξύ Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας σε αντικείμενα ελεύθερης πτώσης και στατικού ιμάντα σε ζώνες ρίψεως στις περιοχές της Αττικής και της Λάρισας.

Από την Ελλάδα συμμετέχει προσωπικό της διακλαδικής διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ), 1 ελικόπτερο UH-1H και 1 ελικόπτερο CH-47D της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και 1 αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχει προσωπικό του 10th Special Forces Group και από την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων.

Τον σχεδιασμό και τον συντονισμό της συνεκπαίδευσης έχει η διακλαδική διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

ΓΕΕΘΑ

Η εν λόγω συνεκπαίδευση εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με φίλιες και σύμμαχες χώρες και σκοπό έχει την αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας, συναντίληψης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων, καθώς και την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της διαλειτουργικότητας των δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων σε συμμαχικό πλαίσιο, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ