ΕΛΛΑΔΑ

Τελεσίγραφο κυβέρνησης στους ιδιώτες γιατρούς: Έτοιμη να χρησιμοποιήσει το «όπλο» της επιστράτευσης

Τελεσίγραφο κυβέρνησης στους ιδιώτες γιατρούς: Έτοιμη να χρησιμοποιήσει το «όπλο» της επιστράτευσης
Unsplash

Δημοσιεύτηκε, Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 09:17

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ιδιώτες γιατρούς, στον απόηχο του διπλού τελεσιγράφου που έχουν στείλει τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ότι αν δεν βρεθούν άμεσα 200 γιατροί, για να στηρίξουν το ΕΣΥ, σε αυτή τη δύσκολη ώρα της πανδημίας του κορωνοϊού, τότε θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της επιστράτευσης.

Πλέον το τελεσίγραφο έχει εκπνεύσει και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μόλις 50 γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ ήδη υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Κικίλια με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους υπολοίπους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.

Από την πλευρά τους, οι γιατροί ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς του υπουργού Υγείας, χαρακτηρίζοντας την λογική της «επιστράτευση» ως παραδοχή αποτυχίας.

Μητσοτάκης για επίταξη: Ύστατο συνταγματικό όπλο - Αν χρειαστεί θα το χρησιμοποιήσω

«Τιμήστε τον όρκο στον Ιπποκράτη»

Το Σάββατο ο υπουργός Υγείας έστειλε ύστατο μήνυμα προς τους ιδιώτες γιατρούς, καλώντας τους να τιμήσουν τον όρκο τους στον Ιπποκράτη.

«Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη» δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας μετά την επίσκεψή του στο «Γεννηματάς» που εφημερεύει.

«Σήμερα εφημερεύει το Νοσοκομείο "Γεννηματάς" και όπως βλέπετε είναι όλοι εδώ: Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, Διοικητές, νοσηλευτές και γιατροί δίνουν μια τεράστια μάχη.

»Χθες, στην Αττική έγιναν 172 εισαγωγές περιστατικών COVID. Θα δούμε πώς θα βγει η σημερινή εφημερία.

»Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τις συγκλονιστικές προσπάθειες τις οποίες κάνουν και να πω ότι στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς. Τους ευχαριστώ όλους: τους ιατρούς και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ., των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που είναι όλοι σε αυτή τη μάχη. Είναι πλέον ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που τους περιλαμβάνει όλους» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Κορωνοϊός - Πέτσας: Εάν οι ιδιώτες γιατροί δεν συνεισφέρουν στο ΕΣΥ, πάμε σε επίταξη

«Στην επιστράτευση απαντάμε με συστράτευση»

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί μεταξύ των ιδιωτών γιατρών και του κλίματος στους ιατρικούς συλλόγους της χώρας είναι η δήλωση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη, ο οποίος τόνισε ότι «στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση».

Ο κ. Πατούλης προσθέτει ότι «ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Την κρίσιμη αυτή ώρα που η χώρα μας δίνει τη μάχη ενάντια στην πανδημία και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας αγωνίζονται για τη ζωή τους, οφείλουμε να δείξουμε ομοψυχία και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον φονικό ιό. Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Μας χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας, οι ασθενείς και η πατρίδα».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρει ότι «δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό. Ο απολογισμός και η απόδοση ευθυνών ανήκουν στην επόμενη ημέρα. Τώρα όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

Εν τω μεταξύ, στη στήριξη του ΕΣΥ με κάθε τρόπο προχωρούν ιδιωτικές κλινικές. Ενδεικτικό είναι ότι το ΙΑΣΩ προσφέρει διπλάσιο μισθό στους ιδιώτες γιατρούς που θα ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Όπως έγινε γνωστό, το ΙΑΣΩ προσφέρει 1.000/ εβδομάδα σε κάθε ιδιώτη γιατρό που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

Τα κίνητρα προς τους ιδιώτες γιατρούς

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση επιστράτευσης οι ιδιώτες γιατροί δεν θα τύχουν της χρηματικής αμοιβής που έχει ορίσει ως κίνητρο η Πολιτεία.

Σημειώνεται, ότι τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς είναι σημαντικά: μηνιαία αμοιβή δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, η οποία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Παράλληλα, υπήρχε πρόβλεψη αμοιβής για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών σε εφημερίες ίση με αυτή του Επιμελητή Β’, ενώ προβλέπεται και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του Ε.Σ.Υ. αντίστοιχη όσων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές για όσους συνεργαστούν (αφορά μόνο όσους ιατρούς συνεργαστούν με το Ε.Σ.Υ. δυνάμει του δέκατου τέταρτου άρθρου της από 13.4.2020 ΠΝΠ, η οποία κυρώθηκε με το αρ. 1 του ν.4690/2020).

«Απελπιστική η κατάσταση στα νοσοκομεία»

Την ίδια στιγμή, για «απελπιστική κατάσταση» στα δημόσια νοσοκομεία καθώς επελαύνει το τρίτο κύμα της πανδημίας, με δεκάδες ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, καλώντας σε επίταξη - επιστράτευση του ιδιωτικού τομέα -σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.

Αποτυπώνοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως δεκάδες διασωληνωμένα περιστατικά βρίσκονται και σήμερα, Σάββατο 20 Μαρτίου, εκτός ΜΕΘ.

«Περιμένουν μέρες να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ. Αδειάζει ένα κρεβάτι και περιμένουν πάνω από 50 διασωληνωμένοι στη λίστα. Ποιος να προτοεξυπηρετηθεί;» αναφέρει.

Ο κ. Γιαννάκος τονίζει ότι «δεν επιτρέπεται νοσοκομείο όπως της Νίκαιας με 160 ασθενείς κορωνοϊού να μην διαθέτει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ Covid».

Ο ίδιο αναφέρει πως στο Αλεξάνδρας γέμισε η καρδιολογική μονάδα και τα χειρουργεία με διασωληνωμένα περιστατικά κορωνοϊού και περιμένουν το ΕΚΑΒ να τους παραλάβει, ενώ στο Σισμανόγλειο «οι διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν, όσοι τα καταφέρουν, τη λειτουργία της αίθουσας ανάνηψης ως ΜΕΘ».

Στο Γεννηματάς αυτή τη στιγμή είναι 11 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, στο Τζάνειο έξι, στη Νίκαια δέκα. Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ νοσηλεύονται στα περισσότερα νοσοκομεία.

Η πληρότητα των ΜΕΘ-COVID στην Αττική

«Είναι ουτοπικό να μιλάμε για διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ. Είναι όλες γεμάτες και δεν επαρκούν» δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Συγκεκριμένα:

  • Νοσοκομείο Σισμανόγλειο: Γεμάτη η ΜΕΘ
  • Νοσοκομείο Αγία Όλγα: Γεμάτη η ΜΕΘ.
  • ΚΑΤ: Μία κλίνη διαθέσιμη
  • Νοσοκομείο Γεννηματάς: Γεμάτη
  • Νοσοκομείο Ερυθρός: Γεμάτη
  • Νοσοκομείο Νίμιτς: Γεμάτη
  • Νοσοκομείο Ελπίς: Γεμάτη
  • Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Δύο κενές
  • Νοσοκομείο Σωτηρία: Δύο κενές
  • Νοσοκομείο Ασκληπιείο: Γεμάτη
  • Νοσοκομείο Τζάνειο: Γεμάτη
  • Νοσοκομείο Αττικό: Γεμάτη
  • Θριάσιο Νοσοκομείο: Γεμάτη

Σημειώνεται ότι το Σάββατο, σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 672 (66.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.572 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 513 (ημερήσια μεταβολή +1.18%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 469
ασθενείς.

Γιώργος Ελευθερίου στο CNN Greece: Πρωτοφανές το μέτρο της επιστράτευσης

Το CNN Greece επικοινώνησε αργά το βράδυ του Σαββάτου με τον γγ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Γιώργο Ελευθερίου, ο οποίος τόνισε ότι «το μέτρο της επιστράτευσης, είναι πρωτοφανές και δεν έχει εφαρμοσθεί σχεδόν ποτέ. Από την αρχή της πανδημίας, έχουμε συνδράμει με όλες μας τις δυνάμεις, περιθάλποντας ασθενείς και τώρα είμαστε έτοιμοι να πράξουμε τα ίδιο για το ΕΣΥ, χωρίς όμως να αφήσουμε τα ιατρεία μας και κυρίως τους ασθενείς μας», υπογραμμίζει και συνεχίζει, λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε εθελοντικά τις υπηρεσίες μας στο ΕΣΥ και μάλιστα χωρίς χρήματα».

Ο κ. Ελευθερίου διευκρινίζει ότι «αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να στηρίξουμε το σύστημα, τις ώρες που δύναται ο καθένας, παράλληλα με την εργασία του και κυρίως, χωρίς να αφήσει τους ασθενείς του». Με αυτόν τον τρόπο, θα βρεθούν όχι μόνο 200 ιδιώτες γιατροί, αλλά χιλιάδες, αναφέρει, και συνεχίζει:

«Πρέπει να δοθούν από την κυβέρνηση βιώσιμες λύσεις, όπως να οργανωθεί το σύστημα με προσλήψεις. Για παράδειγμα, εκκρεμούν προσλήψεις Επιμελητών, εξαιτίας των μακροχρόνιων διαδικασιών κρίσεων, στην ίδια αναμονή βρίσκονται και οι ειδικευόμενοι γιατροί, που περιμένουν επί μακρόν και τόσο πολύ τους έχει ανάγκη το σύστημα. Έχει σκεφθεί τα χιλιάδες κρούσματα με Covid που ακούτε καθημερινά, ποιοι τα φροντίζουν; Οι ιδιώτες γιατροί», επισημαίνει εμφατικά ο κ. Ελευθερίου.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος ΙΑΣΩ δηλώνει πρόθυμος να στηρίξει το ΕΣΥ, με κίνητρο διπλάσιο μισθό για όσους γιατρούς του Ομίλου, αποφασίσουν να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας και ειδικότερα τα νοσοκομεία COVID.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ