ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Συναγερμός» στον ΙΣΑ για την επιστράτευση - Έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα

Κορωνοϊός: «Συναγερμός» στον ΙΣΑ για την επιστράτευση - Έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα
AP Photo

Με την κατάσταση που διαμορφώνεται στα δημόσια νοσοκομεία να είναι πλέον απολύτως οριακή και με δεδομένο ότι οι ιδιώτες γιατροί δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Πολιτείας για ενίσχυση του ΕΣΥ, κάτι που φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί σε έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα.

Συνολικά 61 είναι οι γιατροί, μέλη του ΙΣΑ που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Πολιτείας για να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας σε αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε ζητήσει 200 ιδιώτες γιατρούς, ωστόσο δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση. Η χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας με τους προέδρους των ιατρικών συλλόγων υπήρξε άκαρπη, ενώ «ναυάγιο» σημειώθηκε και στις διαβουλεύσεις μεταξύ των ιατρικών συλλόγων.

Κατόπιν αυτών, ο Βασίλης Κικίλιας έστειλε ένα μήνυμα προς τους ιδιώτες γιατρούς: «Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη» δήλωσε, κατόπιν επίσκεψης που πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου στο νοσοκομείο «Γεννηματά».

Από την πλευρά τους, ενώπιον του ενδεχόμενου της επιστράτευσης, οι ιδιώτες γιατροί ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανές» το μέτρο και απορρίπτοντας το «τελεσίγραφο» του υπουργού Υγείας.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε επιστράτευση, εφόσον χρειαστεί. Στη συνέντευξή του στο «Βήμα», ο πρωθυπουργός απευθύνει αυστηρό μήνυμα:

«Προτιμούμε πάντα ως πρώτο βήμα τη συνεργασία. Διότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει. Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, θα το κάνω», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έκτακτη σύσκεψη στον ΙΣΑ

Τούτων δοθέντων, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, επανέλαβε το κάλεσμά του για συσπείρωση και ενίσχυση του ΕΣΥ. Όπως τονίζει, συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη για το πρωί της Δευτέρας προκειμένου να βρεθούν τρόποι περαιτέρω ενσωμάτωσης γιατρών στις δημόσιες δομές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΙΣΑ:

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των Επιστημονικών Εταιριών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής Πνευμονολογίας και Αναισθησιολογίας, αύριο στις 10π.μ., με θέμα την περαιτέρω ενσωμάτωση των ιδιωτών ιατρών στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μέχρι αυτή την ώρα 61 ιδιώτες γιατροί μέλη του ΙΣΑ έχουν ανταποκριθεί στην έκκληση του Υπουργείου Υγείας να ενισχύσουν τις δημόσιες δομές.

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ τίθενται σύσσωμα στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας για να συνδράμουν στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Καλούμε τον ιατρικό κόσμο σε συσπείρωση. Όλοι μαζί ενωμένοι θα συμβάλλουμε στην αναχαίτιση της πανδημίας και θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Αυτή την ώρα η σκέψη όλων μας είναι στους ασθενείς που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Η κριτική και η εσωστρέφεια είναι για την επόμενη ημέρα. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι ιδιώτες γιατροί το κρίσιμο αυτό διάστημα έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες κρατώντας ανοιχτά τα ιατρεία τους και στηρίζοντας την ΠΦΥ, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα στην υγειονομική θωράκιση ενάντια στην πανδημία.

»Με ενότητα και ομοψυχία θα δώσουμε τη μάχη για τον ασθενή, τη δημόσια υγεία και την πατρίδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ