ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» κρουσμάτων και πίεση στο ΕΣΥ βάζουν στον «πάγο» το άνοιγμα

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» κρουσμάτων και πίεση στο ΕΣΥ βάζουν στον «πάγο» το άνοιγμα
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Αναπόφευκτη αποδείχτηκε η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ, στα νοσοκομεία της Αττικής, στην πιο κρίσιμη «μάχη» με τον κορωνοϊό από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα. Οι εκκλήσεις από πλευράς υπουργείου Υγείας δεν έφεραν αποτέλεσμα, παρά τις οικονομικές απολαβές.

Την τελευταία εβδομάδα η εκθετική διασπορά του κορωνοϊού, με επίκεντρο την Αττική, έχει εντείνει την ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας, με τον αριθμό των διασωλημένων να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Σε όλη την Αττική μέσα σε 24 ώρες έγιναν περισσόπτερες από 200 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, ενώ νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε ο αριθμός των διασωληνωμένων. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 674 διασωληνωμένους, 41 νεκρούς και 1.514 νέα κρούσματα.

Σχεδόν 1.000 ασθενείς εισήχθησαν το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που μετέδωσε η ΕΡΤ από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να περιμένουν στην ουρά για να μεταφέρουν ασθενείς και όπως δήλωσε ο Γιώργος Φερεντίνος, ειδικευόμενος γιατρός καρδιολόγος, μέχρι τις έξι το πρωί της Δευτέρας είχαν γίνει 180 εισαγωγές εκ των οποίων το 1/3 ήταν ασθενείς με Covid-19.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, τα φύλλα πορείας για τους ιδιώτες γιατρούς που θα συνδράμουν το ΕΣΥ είναι έτοιμα και θα αποσταλούν σε 206 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς κάτω των 60 ετών.

Η επιστράτευση θα έχει διάρκεια ένα μήνα.

«Φρένο» στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων

Δεδομένης της επιδημιολογικής εικόνας σε συνδυασμό με την κατάσταση στα νοσοκομεία, οι σκέψεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου προς το τέλος Μαρτίου φαίνεται πως απομακρύνεται.

Παρόλο που σήμερα, Δευτέρα, άνοιξαν κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης άκρων και αρχαιολογικοί χώροι, όλα δείχνουν ότι το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο του click away, θα πάρει παράταση για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Προς παράταση φαίνεται να οδηγείται και το άνοιγμα των σχολείων.

Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στα Λύκεια λόγω των Πανελλήνιων Εξετάσεων, αλλά και στα Γυμνάσια, ωστόσο ο στόχος για άνοιγμα μέχρι τα τέλη Μαρτίου φαίνεται πως δεν θα επιτευχθεί.

Παρότι η κυβέρνηση είχε πολλάκις διαμηνύσει πως στόχος της ήταν το σταδιακό και με κανόνες άνοιγμα της αγοράς από τις 29 Μαρτίου, τελικώς φαίνεται πως ως πιο ρεαλιστικό προκρίνεται το σενάριο για άνοιγμα τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής ούτε αυτή η ημερομηνία έχει «κλειδώσει».

Επιφυλακτικός, άλλωστε, εμφανίστηκε και ο Γ.Γ. Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, που σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 απέφυγε να πει εάν η αγορά θα ανοίξει στις 29 Μαρτίου.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η εικόνα από τα νοσοκομεία της Αττικής είναι μάλλον αποθαρρυντική προς την κατεύθυνση του περαιτέρω ανοίγματος.

«Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα που θα υπάρχουν προς το τέλος της εβδομάδας είναι εκείνα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις».

Ακόμη πιο δύσκολη φαίνεται η απόφαση για το άνοιγμα της εστίασης –ενός κλάδου που έχει δεχτεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία και αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με μπαράζ «λουκέτων» το επόμενο διάστημα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση μέχρι στιγμής θεωρεί την 19η Απριλίου ως μια καλή ημερομηνία για άνοιγμα του εν λόγω κλάδου, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο τα «ρολά» να ανέβουν μια εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 12 Απριλίου.

Βατόπουλος: Δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα με 2.000 κρούσματα εξέφρασε ο καθηγητής Καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εκτός κι αν γίνει με τέτοιο τρόπο που δε θα αυξήσει την κινητικότητα.

Mιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής πρότεινε ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.

«Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ