ΕΛΛΑΔΑ

Επιστράτευση: Ξεκίνησε η παράδοση των φύλλων επίταξης στους ιδιώτες γιατρούς

Επιστράτευση: Ξεκίνησε η παράδοση των φύλλων επίταξης στους ιδιώτες γιατρούς
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία παράδοσης των φύλλων επίταξης προσωπικών υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών στην οποία προχώρησε το υπουργείο Υγείας στην Αττική και ανέλαβε να διεκπεραιώσει η Αστυνομία.

Τα φύλλα επίταξης παραδόθηκαν στη ΓΑΔΑ το πρωί από όπου διαβιβάστηκαν στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις και τμήματα και άρχισε ήδη η παράδοση.

Πρόκειται συγκεκριμένα για 206 ιδιώτες ιατρούς (παθολόγους, πνευμονολόγους και γενικούς γιατρούς) στην Αττική και ειδικότερα 78 στον τομέα Αθηνών, 36 στον Πειραιά, 30 στη νοτιανατολική Αττική, 36 στη βορειανατολική Αττική και 26 στη Δυτική Αττική.

«Ελπίζουμε και προσβλέπουμε ότι οι γιατροί θα πράξουν το καθήκον τους αυτήν την ώρα της μεγάλης ευθύνης συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια. Διαφορετικά θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και το νόμο», απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στο ερώτημα του CNN Greece, για την αντίδραση της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο να μην παρουσιαστούν οι επιστρατευθέντες γιατροί.

Για τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στην ενεργοποίηση του συγκεκριμένου συνταγματικού εργαλείου, η κυρία Πελώνη έδειξε προς την χαμηλή ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών για ενίσχυση του ΕΣΥ:

«Ήταν το ύστατο μέτρο στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που είχε εκπονήσει το υπουργείο Υγείας. Κρίθηκε τώρα ότι ήταν απαραίτητο να συστρατευθούν σε αυτή τη μεγάλη μάχη, την εθνική προσπάθεια και ιδιώτες γιατροί και αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για οικειοθελή προσχώρησή τους, και προσχώρησαν οικειοθελώς μόλις 61 γιατροί» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ιδιώτες γιατροί στο CNN Greece: Είμαστε υπέρ της συστράτευσης και όχι υπέρ της επιστράτευσης

Υπέρ της συστράτευσης και όχι της επιστράτευσης των γιατρών δηλώνουν οι ιδιώτες γιατροί, αποφασισμένοι ωστόσο να στηρίξουν με κάθε τρόπο το δημόσιο σύστημα υγείας, στην πιο κρίσιμη στιγμή του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Όπως αναφέρει στο CNN Greece, ο κ. Φώτης Πατσουράκος, Καρδιολόγος, Αρχίατρος Ε.Α., Α’ Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και πρόεδρος ΠΟΣΚΕ & ΕΕΚΕ, «όλο το ιατρικό σώμα, δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ της συστράτευσης και όχι της επιστράτευσης».

Ο Έλληνας γιατρός, από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, τάχθηκε στο πλευρό των ασθενών, τόσο ως νοσοκομειακός γιατρός, όσο και ως ελεύθερος επαγγελματίας, μέσα από τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ και να αντέξουν τα νοσηλευτήρια. Στην σοβαρή αυτή μάχη αυτή, έχουμε χάσει πολλούς συναδέλφους μας γιατρούς, τονίζει με συγκίνηση ο κ. Πατσουράκος, προσθέτοντας ότι «τώρα όλοι μας, συστρατευόμαστε, χωρίς ακρότητες και με αίσθημα ευθύνης.

Έτοιμοι να προσφέρουμε εθελοντικά

Εξάλλου, όπως τόνισε στο CNN Greece το βράδυ του Σαββάτου ο γ.γ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Γιώργος Ελευθερίου, με αφορμή την προοπτική της επιστράτευσης και μετά από τη μαραθώνια σύσκεψη των Ιατρικών Συλλόγων, είχε τονίσει μεταξύ άλλων:

«Το μέτρο της επιστράτευσης, είναι πρωτοφανές και δεν έχει εφαρμοσθεί σχεδόν ποτέ. Από την αρχή της πανδημίας, έχουμε συνδράμει με όλες μας τις δυνάμεις, περιθάλποντας ασθενείς και τώρα είμαστε έτοιμοι να πράξουμε τα ίδιο για το ΕΣΥ, χωρίς όμως να αφήσουμε τα ιατρεία μας και κυρίως τους ασθενείς μας», υπογραμμίζει και συνεχίζει, λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε εθελοντικά τις υπηρεσίες μας στο ΕΣΥ και μάλιστα χωρίς χρήματα».

Ο κ. Ελευθερίου διευκρινίζει ότι «αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να στηρίξουμε το σύστημα, τις ώρες που δύναται ο καθένας, παράλληλα με την εργασία του και κυρίως, χωρίς να αφήσει τους ασθενείς του». Με αυτόν τον τρόπο, θα βρεθούν όχι μόνο 200 ιδιώτες γιατροί, αλλά χιλιάδες, αναφέρει, και συνεχίζει:

«Πρέπει να δοθούν από την κυβέρνηση βιώσιμες λύσεις, όπως να οργανωθεί το σύστημα με προσλήψεις. Για παράδειγμα, εκκρεμούν προσλήψεις Επιμελητών, εξαιτίας των μακροχρόνιων διαδικασιών κρίσεων, στην ίδια αναμονή βρίσκονται και οι ειδικευόμενοι γιατροί, που περιμένουν επί μακρόν και τόσο πολύ τους έχει ανάγκη το σύστημα. Έχει σκεφθεί τα χιλιάδες κρούσματα με Covid που ακούτε καθημερινά, ποιοι τα φροντίζουν; Οι ιδιώτες γιατροί», επισημαίνει εμφατικά ο κ. Ελευθερίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ