ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Επιστράτευση: Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ καλούνται από Τρίτη οι ιδιώτες γιατροί

Κορωνοϊός - Επιστράτευση: Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ καλούνται από Τρίτη οι ιδιώτες γιατροί
Unsplash

Στα χέρια των συνολικά 206 ιδιωτών γιατρών (παθολόγοι, πνευμονολόγοι και γενικοί γιατροί) της βρίσκονται πλέον τα φύλλα επίταξης προσωπικών υπηρεσιώνμετά και την απόφαση του υπουργείου Υγείας να ενεργοποιήσει το συνταγματικό μέτρο της πολιτικής τους επιστράτευσης.

Βάσει της απόφασης αυτής, οι γιατροί των συγκεκριμένων ειδικοτήτων θα πρέπει να καταλάβουν το πόστο που τους αναλογεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής από τις 08:00 την Τρίτη (23/03). Απο αυτούς, οι 78 εντάσσονται στον τομέα Αθηνών, 36 στον Πειραιά, 30 στη νοτιανατολική Αττική, 36 στη βορειανατολική Αττική και 26 στη Δυτική Αττική.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΦΕΚ όπου δημοσιεύθηκε η απόφαση:

1. Επιτάσσουμε από ώρα 8:00 π.μ. της 22ας.3.2021 και
για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός τις υπηρεσίες των
ιατρών ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας και
Γενικής Ιατρικής, που είναι συμβεβλημένοι με τον Εθνικό
Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και έχουν την
επαγγελματική τους έδρα εντός της Περιφέρειας Αττικής
κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας.

2. Η έκδοση και επίδοση των «Φύλλων Επίταξης» θα
γίνει σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Α’ 47)
από τις οικείες αστυνομικές αρχές.

3. Οι ιατροί των ανωτέρω ειδικοτήτων επιτάσσονται,
όπως εμφανισθούν την ογδόη (8η) πρωινή της επόμενης
ημέρας της προς αυτούς επίδοσης του φύλλου επίταξης
στον τόπο, που ορίζεται εντός του φύλλου, ήτοι σε νοσοκομείο ή θεραπευτήριο της Περιφέρειας Αττικής προς άσκηση καθηκόντων βαθμίδας αντίστοιχης προς αυτήν
του Επιμελητού Β’.

4. Οι ανωτέρω ιατροί υποχρεούνται κατά το χρονικό
διάστημα επίταξης των υπηρεσιών τους ως ιατρών στο
νοσοκομείο, στο οποίο καλούνται να εμφανισθούν, να
τηρούν το ωράριο και το καθηκοντολόγιο, καθώς και να
συμμετέχουν στο σύστημα εφημεριών του νοσοκομείου
και της κλινικής, στην οποία εντάσσονται από τον Διοικητή του νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του

Σημειώνεται πως τα φύλλα επίταξης παραδόθηκαν στη ΓΑΔΑ το πρωί της Δευτέρας από όπου διαβιβάστηκαν στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις και τμήματα και εν συνεχεία διαβιβάστηκαν στους ιδιώτες γιατρούς.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Ελπίζουμε και προσβλέπουμε ότι οι γιατροί θα πράξουν το καθήκον τους αυτήν την ώρα της μεγάλης ευθύνης συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια. Διαφορετικά θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και το νόμο», απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στο ερώτημα του CNN Greece, για την αντίδραση της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο να μην παρουσιαστούν οι επιστρατευθέντες γιατροί.

Για τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στην ενεργοποίηση του συγκεκριμένου συνταγματικού εργαλείου, η κυρία Πελώνη έδειξε προς την χαμηλή ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών για ενίσχυση του ΕΣΥ:

«Ήταν το ύστατο μέτρο στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που είχε εκπονήσει το υπουργείο Υγείας. Κρίθηκε τώρα ότι ήταν απαραίτητο να συστρατευθούν σε αυτή τη μεγάλη μάχη, την εθνική προσπάθεια και ιδιώτες γιατροί και αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για οικειοθελή προσχώρησή τους, και προσχώρησαν οικειοθελώς μόλις 61 γιατροί» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ιδιώτες γιατροί στο CNN Greece: Είμαστε υπέρ της συστράτευσης και όχι υπέρ της επιστράτευσης

Υπέρ της συστράτευσης και όχι της επιστράτευσης των γιατρών δηλώνουν οι ιδιώτες γιατροί, αποφασισμένοι ωστόσο να στηρίξουν με κάθε τρόπο το δημόσιο σύστημα υγείας, στην πιο κρίσιμη στιγμή του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Όπως αναφέρει στο CNN Greece, ο κ. Φώτης Πατσουράκος, Καρδιολόγος, Αρχίατρος Ε.Α., Α’ Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και πρόεδρος ΠΟΣΚΕ & ΕΕΚΕ, «όλο το ιατρικό σώμα, δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ της συστράτευσης και όχι της επιστράτευσης».

Ο Έλληνας γιατρός, από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, τάχθηκε στο πλευρό των ασθενών, τόσο ως νοσοκομειακός γιατρός, όσο και ως ελεύθερος επαγγελματίας, μέσα από τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ και να αντέξουν τα νοσηλευτήρια. Στην σοβαρή αυτή μάχη αυτή, έχουμε χάσει πολλούς συναδέλφους μας γιατρούς, τονίζει με συγκίνηση ο κ. Πατσουράκος, προσθέτοντας ότι «τώρα όλοι μας, συστρατευόμαστε, χωρίς ακρότητες και με αίσθημα ευθύνης.

Έτοιμοι να προσφέρουμε εθελοντικά

Εξάλλου, όπως τόνισε στο CNN Greece το βράδυ του Σαββάτου ο γ.γ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Γιώργος Ελευθερίου, με αφορμή την προοπτική της επιστράτευσης και μετά από τη μαραθώνια σύσκεψη των Ιατρικών Συλλόγων, είχε τονίσει μεταξύ άλλων:

«Το μέτρο της επιστράτευσης, είναι πρωτοφανές και δεν έχει εφαρμοσθεί σχεδόν ποτέ. Από την αρχή της πανδημίας, έχουμε συνδράμει με όλες μας τις δυνάμεις, περιθάλποντας ασθενείς και τώρα είμαστε έτοιμοι να πράξουμε τα ίδιο για το ΕΣΥ, χωρίς όμως να αφήσουμε τα ιατρεία μας και κυρίως τους ασθενείς μας», υπογραμμίζει και συνεχίζει, λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε εθελοντικά τις υπηρεσίες μας στο ΕΣΥ και μάλιστα χωρίς χρήματα».

Ο κ. Ελευθερίου διευκρινίζει ότι «αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να στηρίξουμε το σύστημα, τις ώρες που δύναται ο καθένας, παράλληλα με την εργασία του και κυρίως, χωρίς να αφήσει τους ασθενείς του». Με αυτόν τον τρόπο, θα βρεθούν όχι μόνο 200 ιδιώτες γιατροί, αλλά χιλιάδες, αναφέρει, και συνεχίζει:

«Πρέπει να δοθούν από την κυβέρνηση βιώσιμες λύσεις, όπως να οργανωθεί το σύστημα με προσλήψεις. Για παράδειγμα, εκκρεμούν προσλήψεις Επιμελητών, εξαιτίας των μακροχρόνιων διαδικασιών κρίσεων, στην ίδια αναμονή βρίσκονται και οι ειδικευόμενοι γιατροί, που περιμένουν επί μακρόν και τόσο πολύ τους έχει ανάγκη το σύστημα. Έχει σκεφθεί τα χιλιάδες κρούσματα με Covid που ακούτε καθημερινά, ποιοι τα φροντίζουν; Οι ιδιώτες γιατροί», επισημαίνει εμφατικά ο κ. Ελευθερίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ