ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σημαντικές οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ποιότητα του ύπνου

Κορωνοϊός: Σημαντικές οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ποιότητα του ύπνου
EPA/INGO WAGNER

Την ποιότητα του ύπνου του γενικού πληθυσμού, έχει επηρεάσει η πανδημία και μάλιστα στο εξωτερικό χρησιμοποιείται ο όρος «coronasomnia» δηλαδή «κορωνοαϋπνία» που δείχνει πόσο συχνή είναι η εμφάνιση διαταραχών στον ύπνο, κυρίως της αϋπνίας, στον πληθυσμό, αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε διάφορες μελέτες φαίνεται ότι έχει αυξηθεί η εμφάνιση αϋπνίας τόσο στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στους νεότερους, όσο και στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας.

Στους υγειονομικούς που ασχολούνται με ασθενείς θετικούς στον κορωνοιό η διαταραχή είναι εντονότερη. Στους ασθενείς δε που νοσούν από κορωνοιό το ποσοστό αυτό φτάνει το 75%.

Το άγχος φαίνεται να είναι η κύρια αιτία, αλλά θα πρέπει να ερευνάται και το ενδεχόμενο κατάθλιψης, τονίζουν οι ειδικοί. «Ο εγκλεισμός, η αύξηση του χρόνου μπροστά σε μια οθόνη και η έλλειψη των συνηθισμένων δραστηριοτήτων μπορεί να διευκολύνουν την εμφάνιση διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού και κυρίως της καθυστέρησης φάσης. Δηλαδή μετατόπιση του ωραρίου κατάκλισης και αφύπνισης».

Η Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας, επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η τακτική παρακολούθηση ασθενών με χρόνιες διαταραχές ύπνου συμπεριλαμβανομένης και της υπνικής άπνοιας είναι δυσχερής, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Προκειμένου, όπως τονίζει να μειώσουμε την επίδραση της πανδημίας στην ποιότητα του ύπνου μας, θα πρέπει να τηρούμε τους κανόνες «υγιεινής του ύπνου». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρούμε σταθερή ώρα κατάκλισης και αφύπνισης καθώς και σταθερή ώρα γευμάτων. Το αλκοόλ που νομίζουμε ότι μας χαλαρώνει θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί διαταράσσει τον ύπνο. Βοηθάει επίσης η άσκηση, όπως το περπάτημα στη φύση και οι τεχνικές χαλάρωσης.

Η Ελληνική Εταρεία Υπνολογίας, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την συμβολή των οικογενειακών γιατρών αλλά και των γιατρών όλων των ειδικοτήτων στην ανίχνευση διαταραχών στον ύπνο, όπως η αϋπνία ή η υπνηλία, και η παραπομπή τους σε ειδικούς για τη σωστή αντιμετώπιση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ