ΕΛΛΑΔΑ

Self test - Κοντοζαμάνης στο CNN Greece: Δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων των μαθητών

Self test - Κοντοζαμάνης στο CNN Greece: Δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων των μαθητών
INTIME

Έχουν εξεταστεί όλα τα νομικά ζητήματα και δεν υπάρχει πρόβλημα προσωπικών δεδομένων, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφορικά με το κατά πόσο θα συναινέσουν οι γονείς στη διενέργεια των self test στους μαθητές.

Καθώς από τις αρχές Απριλίου η στρατηγική των αυτοδιαγνωστικών τεστ θα αποτελεί μία νέα πραγματικότητα της στρατηγικής της κυβέρνησης για τον έλεγχο της πανδημίας και της αναχαίτισης της διασποράς του ιού, το θέμα αυτό, αγγίζει και την έναρξη λειτουργίας των σχολείων.

Έτσι, όπως κάποιοι τομείς της οικονομίας, όπως ακτοπλοία, εστίαση, τουρισμός και λιανεμπόριο, οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθήσουν με προτεραιότητα την παραπάνω στρατηγική, στην ίδια λογική θα κατευθυνθούν και τα σχολεία. Τόσο οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, όσο και οι μαθητές, θα πρέπει να διενεργούν κάθε εβδομάδα τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, όπως τόνισαν οι επιδημιολόγοι αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Όπως απάντησε στην σχετική ερώτηση του CNN Greece , ο κ. Κοντοζαμάνης, το ζήτημα αυτό, δεν φαίνεται να σκοντάφτει στα προσωπικά δεδομένα, σύμφωνα με όλα τα νομικά ζητήματα που έχουν εξετασθεί.

Μήπως θα έχουμε ψευδή αίσθηση ασφάλειας;

Αναφορικά με το κατά πόσο τα συγκεκριμένα αυτοδιαγνωστικά τεστ, δίνουν αξιόπιστο αποτέλεσμα, ή σε τι ποσοστό μπορούν να δώσουν ψευδή εφησυχασμό, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Ιολογίας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, απάντησε στο CNN Greece λέγοντας ότι κατ’ αρχάς το μέτρο είναι προαιρετικό για όποιον επιθυμεί να εξεταστεί και δεν δημιουργεί ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Είναι σημαντικό ότι τα εν λόγω τεστ θα επαναλαμβάνονται, ώστε να μπορούν να καταγραφούν και πολίτες που δεν έχουν πολλά συμπτώματα του ιού ή είναι ασυμπτωματικοί. Πρόκειται για μία διαδικασία εύκολη και απλή, η οποία δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας, συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Όπως τόνισαν στην ενημέρωση της Παρασκευής, τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, όσο και οι επιδημιολόγοι, τα self test, αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στρατηγικής, το οποίο θα αξιοποιηθεί για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Πρόκειται για απλά στην χρήση τους αυτοδιαγνωστικά τεστ, είτε ρινικά, είτε σιέλου, τα οποία θα προμηθεύονται οι πολίτες κάθε εβδομάδα από τα φαρμακεία, εντελώς δωρεάν, με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους. Η συγκεκριμένη στρατηγική θα ξεκινήσει να υλοποιείται στις αρχές Απριλίου.

Επίσης όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Yale των ΗΠΑ, η εβδομαδιαία διάθεση τεστ στο σύνολο του πληθυσμού θα απέτρεπε 2.8 εκατομμύρια μολύνσεις και 15.700 θανάτους.

Στη Σλοβακία, η μαζική διάθεση τεστ αντιγόνου σε δύο δόσεις μείωσε τον επιπολασμό της νόσου κατά 50% και βοήθησε σημαντικά στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές με τα ταχέα τεστ (rapid test), που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ (λήψη επιχρίσματος) ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στην χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του. Αυτή είναι και η διαφορά από τα rapid test. Σε περίπτωση ωστόσο που το self test δείξει θετικό αποτέλεσμα, τότε θα γίνεται επανάληψη με rapid test, που θα διενεργείται δωρεάν, σε δημόσια δομή υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ