ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποίηση Καπραβέλου: Ηφαίστειο που βράζει η Αττική, δεν έχει γίνει ακόμα έκρηξη κρουσμάτων

Προειδοποίηση Καπραβέλου: Ηφαίστειο που βράζει η Αττική, δεν έχει γίνει ακόμα έκρηξη κρουσμάτων
Φωτογραφία αρχείου ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε μια σοβαρή προειδοποίηση προχώρησε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας πως δεν έχει γίνει ακόμη έκρηξη κρουσμάτων στην Αθήνα, όπως στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, έκανε λόγο για «ηφαίστειο που βράζει».

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως ήταν λανθασμένη η στρατηγική «να κυνηγήσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι το κρούσμα» ενώ παράλληλα επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιαπωνίας με τα 120 εκατομμύρια κατοίκων –μια χώρα που έχει περίπου τον ίδιο αριθμό θανάτων με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως «δεν είναι ώρα για πειραματισμούς» και εξήγησε πως μια λάθος τακτική θα οδηγήσει σε έκρηξη του ηφαιστείου.

Όπως είπε, κάποια μέτρα που αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά μπορούν να αρθούν, ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει εγρήγορση.

Ερωτηθείς σχετικά με τα self test, ο κ. Καπραβέλος είπε πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά.

Το ζήτημα, εξήγησε, είναι το πώς θα γίνει η διαχείριση των κρουσμάτων, εξηγώντας πως με τη μαζική χρήση των self test, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να φθάσει στις 15.000.

Παράλληλα, σημείωσε πως αν κάποιος δεν κάνει σωστά το self test, μπορεί να προκύψει αποτέλεσμα που θα είναι ψευδώς αρνητικό.

Ανέφερε δε, πως προϋπόθεση για τη σωστή αξιοποίηση των self test είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Κλείνοντας, ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως η Αθήνα θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ οποιοδήποτε άνοιγμα δραστηριότητας μέχρι τα τέλη Απριλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ