ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα - Κορωνοϊός: Τέσσερις μεταλλάξεις έδειξε η ανάλυση δειγμάτων

Πάτρα - Κορωνοϊός: Τέσσερις μεταλλάξεις έδειξε η ανάλυση δειγμάτων
Departamento de Salud Pública de California vía AP

Η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού «πολιορκεί» την Πάτρα, αν και σε ορισμένα από τα 107 δείγματα που εστάλησαν για ανάλυση, εντοπίστηκαν ακόμα τρεις διαφορετικές προελεύσεις μεταλλαγμένων στελεχών του ιού. 

Στα δείγματα που έφτασαν στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών και εστάλησαν στην Ακαδημία Αθηνών εντοπίστηκαν όχι μόνο η βρετανική μετάλλαξη του ιού, η οποία όπως φαίνεται έχει εξαπλωθεί αρκετά, αλλά και η ισπανική, η νοτιοαφρικανική καθώς και μία ευρωπαϊκή μετάλλαξη που αναπτύχθηκε κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η υπεύθυνη του Εργαστηρίου Μοριακής Διάγνωσης Λοιμογόνων Παραγόντων του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγήτρια Εργαστηριακής Αιματολογίας-Αιμοδοσίας Αθανασία Μουζάκη, μιλώντας στο thebest.gr, ανέφερε:

«Στείλαμε στην Ακαδημία Αθηνών για αλληλούχιση, 107 θετικά δείγματα της κοινότητας. Τα περισσότερα ήταν από το κέντρα υγείας βορείου και νοτίου τομέα Πατρών. Από εκεί και πέρα κάποια ήταν από τον Αστακό καθώς εκεί πήγαν άτομα από την Πάτρα τα οποία ήταν θετικά. Υπήρχε και ένα δείγμα από το Μεσολόγγι. Ο άνθρωπος είχε έρθει από την Αφρική και υποψιαστήκαμε ότι μπορεί να έχει την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Από αυτά τα 107 δείγματα, τα 82 ήταν μεταλλαγμένα. Όλα είχαν την βρετανική μετάλλαξη εκτός από πέντε. Από αυτά τα πέντε, τα τρία είχαν την ισπανική μετάλλαξη, ένα είχε μία ευρωπαϊκή μετάλλαξη η οποία αναπτύχθηκε στο δεύτερο κύμα. Στο δείγμα από το Μεσολόγγι βρέθηκε όντως η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη».

Αυξημένο το επιδημιολογικό φορτίο στην Αχαΐα

Χθες στην Αχαΐα ανακοινώθηκαν 80 νέα κρούσματα με το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή να παραμένει αυξημένο εδώ και αρκετό καιρό.

Επιπλέον αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είναι τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Αχαΐα, με την Πάτρα να έχει τα πρωτεία. Σε ολόκληρο το νομό υπάρχουν σχεδόν 200 κρούσματα παραπάνω από την προηγούμενη εβδομάδα, όπως φαίνεται στους πίνακες που δημοσίευσε, χθες, Δευτέρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος.

Σε όλο το νομό, την προηγούμενη εβδομάδα τα κρούσματα ήταν 898, ενώ αυτή τη στιγμή είναι 1.093. Ειδικά στην Πάτρα ενώ την προηγούμενη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα ήταν 667, σήμερα είναι 839, πράγμα που σημαίνει ότι αυξήθηκαν κατά 172.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ