ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Το τρίτο κύμα κρατά τα ρολά κατεβασμένα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Κορωνοϊός: Το τρίτο κύμα κρατά τα ρολά κατεβασμένα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη
AP Photo/Giannis Papanikos

«Συναγερμό» σε ειδικούς και κυβέρνηση προκάλεσε η επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. Τα στοιχεία, που αξιολογούνται συνεχώς, οδήγησαν στην απόφαση για «πάγωμα» του ανοίγματος του λιανεμπορίου στις περιοχές αυτές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τις έντονες αντιδράσεις των εμπόρων.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεδιπλωθούν ενέργειες εκτόνωσης της έντασης. Ενδεικτικό είναι ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αναμένεται να βρεθεί στην Πάτρα την Κυριακή, χωρίς να αποκλείονται και άλλες επισκέψεις κυβερνητικών παραγόντων στις περιοχές που βρίσκονται στη «δίνη» του σκληρού τρίτου κύματος της πανδημίας.

Οι παράγοντες που οδήγησαν στη λήψη των έκτακτων αποφάσεων ήταν η αύξηση στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων και η ασφυκτική πίεση που δημιουργείται σταδιακά στα νοσοκομεία αυτών των περιοχών.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία, αυξητική παραμένει η ημερήσια τάση συγκέντρωσης του κορωνοϊού στα λύματα, αποτυπώνοντας μία σημαντική επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης και μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα που θυμίζει μέρες Νοεμβρίου. Επιπλέον, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι στην πόλη έχει επικρατήσει το βρετανικό, πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού, σε ποσοστό της τάξης του 90% των δειγματοληπτικών αναλύσεων.

Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.232 νέα κρούσματα στην επικράτεια και 70 θανάτους. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 755. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 449, με τον μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου είναι 476 ασθενείς. Σε σύνολο 3.232 νέων μολύνσεων, τα 1.525 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, 383 στη Θεσσαλονίκη, 108 στην Αχαΐα και 107 στην Κοζάνη.

Βάσει αυτών και άλλων ακόμη πιο εξειδικευμένων επιδημιολογικών δεδομένων που έχουν στη διάθεσή τους κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι αποφασίστηκε η ανάκληση του ανοίγματος του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, κάτι που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στους εμπορικούς συλλόγους των περιοχών αυτών.

Αναβρασμός στη Θεσσαλονίκη

Με καζάνι που βράζει μοιάζει ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης. Οι εμπορικοί σύλλογοι του νομού ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, ενώ «αντάρτικο» με κανονική λειτουργία καταστημάτων από τη Δευτέρα προαναγγέλλουν οι έμποροι στην Πολίχνη.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων κάνουν λόγο για κοροϊδία, επισημαίνουν ότι τα καταστήματα αποτελούν τη μικρότερη εστία μετάδοσης και υπογραμμίζουν ότι κινδυνεύουν με καταστροφή. Ζητούν άνοιγμα της αγοράς και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις.

Ήδη, κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι καταστηματάρχες στην Πολίχνη, ενώ προαναγγέλλουν ότι θα σηκώσουν ρολά κανονικά τη Δευτέρα. Τονίζουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς ήδη έχουν κάνει όλες τις τις απαραίτητες προετοιμασίες όπως είναι οι απολυμάνσεις και ο καθαρισμός των καταστημάτων τους, ενώ είχαν παραγγείλει και εμπόρευμα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές. Δηλώνουν, δε, αποφασισμένοι να ανοίξουν τα καταστήματά τους τη Δευτέρα πάρα την απόφαση της κυβέρνησης «με κάθε κόστος», όπως λένε.

Να αναιρέσει την απόφαση για αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5/4 στη Θεσσαλονίκη, καλεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης.

«Καλούμε την κυβέρνηση, την ύστατη στιγμή, να αναιρέσει την απόφαση για μη άνοιγμα του λιανεμπορίου, να δώσει την ελπίδα στους χιλιάδες επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και μαζί και την ασφαλή διέξοδο στους Θεσσαλονικείς να κινηθούν σε ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον τηρώντας τα μέτρα, που ήδη έχουν εφαρμόσει οι επαγγελματίες», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΕΘ με σημερινή του ανακοίνωση.

Τονίζει, ότι «η αιφνιδιαστική απόφαση που λήφθηκε, αποτελεί τεράστιο πλήγμα στην ήδη πληγείσα επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης» και προσθέτει ότι «οι αντικρουόμενες και αντιφατικές δηλώσεις των επιστημόνων για την επίδραση του λιανεμπορίου στην εξάπλωση της πανδημίας, αφήνουν αναπάντητα βασανιστικά ερωτηματικά στους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν μπορούν να ελεγχθούν απρόβλεπτες αντιδράσεις ανθρώπων που καταστρέφονται. Η υγεία είναι προτεραιότητα μας, αλλά και η επιβίωση μας είναι μέλημα μας».

Νωρίτερα, έκκληση προς όλους τους αρμόδιους να αναθεωρήσουν τη στάση τους σε ό,τι αφορά την απόφαση που λήφθηκε για αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, απηύθυνε με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Την έντονη δυσαρέσκειά του αναφορικά με την αναστολή του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, εξέφρασε ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ανακοίνωση σε σκληρή γλώσσα εξέδωσε ο δήμος Παύλου Μελά την οποία συνυπογράφουν οι επικεφαλής και των τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων της περιοχής.

Υπό αυτό το κλίμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελή Φιλιππίδη. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ζήτησε από τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης υπομονή, ωστόσο δεν φαίνεται να βρήκε ευήκοα ώτα.

Αναταραχή στην Πάτρα

Οργή επικρατεί μεταξύ των εμπόρων της Πάτρας μετά την απόφαση της κυβέρνησης να υιοθετήσει την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για «πάγωμα» του ανοίγματος του λιανεμπορίου στην Αχαΐα. Ανακοίνωση με την οποία ενημερώνουν το κοινό ότι θα ανοίξουν μεν το μαγαζιά τους τη Δευτέρα το πρωί χωρίς όμως να εξυπηρετούν πελάτες εξέδωσαν τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας.

Όπως εξηγούν τελικά κατέληξαν στην απόφαση να βρεθούν όλοι κανονικά στα καταστήματά τους από τις 9:00 χωρίς προσωπικό, να έχουν τα φώτα και τις πόρτες τους ανοιχτές χωρίς όμως να εξυπηρετούν κόσμο. Παράλληλα θα αναρτήσουν το αφισάκι-κηδειόχαρτο που δημιούργησε ο Σύλλογος και θα τοποθετήσουν μαύρες σημαίες. Παράλληλα καλούν σε κινητοποίηση κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα στην αχαϊκή πρωτεύουσα, αύριο Κυριακή.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας πρόκειται να μεταβεί στην Πάτρα την Κυριακή, όπου θα έχει επαφές τόσο για την κατάσταση που διαμορφώνεται με την εξάπλωση του τρίτου κύματος της πανδημίας στην Αχαΐα, όσο και σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει τις αποφάσεις ειδικών και κυβέρνησης για την περιοχή καθώς και τα μέτρα στήριξης για το λιανεμπόριο που έχουν ανακοινώσει οι συναρμόδιοι υπουργοί τις προηγούμενες ημέρες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ νωρίτερα σήμερα, ο Στέλιος Πέτσας διευκρίνισε πως η απόφαση της κυβέρνησης να μπλοκάρει το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη ήταν αποτέλεσμα της αυξητικής τάσης αλλά και κάποιων τοπικών χαρακτηριστικών στα κρούσματα στις συγκεκριμένες περιοχές.

«Στις υπόλοιπες περιοχές, αντιθέτως, παρατηρήθηκε σταθεροποιητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο και γι' αυτό πάρθηκαν οι εν λόγω αποφάσεις. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε προβλήματα στον εμπορικό χώρο και δεν θα έχουμε πισωγυρίσματα», σημείωσε ο κ. Πέτσας και αναφερόμενος στα νέα μέτρα.

«Είμαστε στο τέλος αυτή της μεγάλης περιπέτειας. Αν τηρήσουμε τα μέτρα θα πάμε μια χαρά μέχρι το Πάσχα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ