ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα κάνουμε τις αγορές μας από αύριο – Στα «κάγκελα» οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη

Πώς θα κάνουμε τις αγορές μας από αύριο – Στα «κάγκελα» οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη
AP Photo/Yorgos Karahalis

Σε πυρετώδη προετοιμασία βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος της χώρας ενόψει της αυριανής επανεκκίνησης –με αυστηρούς περιορισμούς- του λιανεμπορίου μετά από δύο μήνες lockdown. Έντονες οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, όπου αποφασίστηκε τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά.

Αν και η κυβέρνηση επιμένει να μην αποκαλεί την επανεκκίνηση της αγοράς «άνοιγμα» αλλά «προσεκτικό επαναπροσδιορισμό δραστηριοτήτων», το βέβαιο είναι ότι από Δευτέρα, 5 Απριλίου, ισχύουν τα εξής:

Το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:

  • Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και
  • Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Σημειώνεται πως προβλέπεται το άνοιγμα των mall και των outlet σε «κόκκινες» περιοχές, αλλά όχι στην Αττική και στις περιοχές που είναι σε «βαθύ κόκκινο». Η λειτουργία των εμπορικών κέντρων της Αττικής θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Πώς θα κάνουμε τις αγορές μας

Για τη μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα (πλην καταστημάτων τροφίμων, καυσίμων) ο καταναλωτής πρέπει να στείλει μήνυμα στον αριθμό 13032 και όχι στον αριθμό 13033. Στο μήνυμα γράφει μόνο το ονοματεπώνυμό του και λαμβάνει το απαντητικό μήνυμα «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».

Εάν ο καταναλωτής στείλει από το ίδιο κινητό τηλέφωνο δεύτερη φορά μέσα στην ημέρα μήνυμα στο 13032, τότε λαμβάνει το εξής μήνυμα: «Η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα δεν είναι εφικτή. Επιτρέπεται μία μετακίνηση ημερησίως».

Η χρονική διάρκεια ισχύος για τα ψώνια σε εμπορικό κατάστημα είναι έως 3 ώρες ημερησίως.

Για τη μετακίνηση σε κατάστημα τροφίμων και καυσίμων εξακολουθεί να ισχύει η αποστολή γραπτού μηνύματος στον αριθμό 13033 με τον κωδικό 2 (2, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση). Δεν υπάρχει χρονικό όριο στις εν λόγω αγορές, ενώ επίσης μπορούν να γίνουν πάνω από μία φορά την ημέρα. Εξακολουθεί, ωστόσο, να υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός: η μετακίνηση σε κατάστημα τροφίμων θα πρέπει να είναι εντός του ίδιου δήμου με τον τόπο διαμονής του πολίτη ή σε απόσταση έως 2 χλμ.

Διαδημοτική μετακίνηση επιτρέπεται στην περίπτωση επίσκεψης σε κομμωτήριο, επίσης κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται ο κωδικός 6 στον αριθμό 13033.

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια μεγάλα πολυκαταστήματα, π.χ. οικειακών ειδών ή παιχνιδιών έχουν αποφασίσει να εξυπηρετούν τους πελάτες τους μόνο με τη μέθοδο του click away καθώς έκριναν ως ασύμφορο το άνοιγμά τους με click inside λόγω του περιορισμού των 20 ατόμων.

Έντονες οι αντιδράσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη

Την ίδια ώρα έντονες είναι οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, μετά την απόφαση να εξαιρεθούν οι τρεις αυτές περιοχές από το ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανικού εμπορίου.

Επείγουσα επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, που συνεδρίασε χθες βράδυ.

Ζητά την ανάκληση της απόφασης για αναστολή του ανοίγματος, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δε θα προτρέψει τον κόσμο να μην υπακούσει σε έναν νόμο του κράτους.

Προειδοποιεί, ωστόσο ότι ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, είναι δικαιολογημένα σε έξαλλη κατάσταση, σε σημείο να μην ελέγχεται.

Το Σάββατο, σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν έμποροι της πόλης, αντιδρώντας στο «μπλόκο» ανοίγματος της αγορά, υποστηρίζοντας ότι θα ανοίξουν τα καταστήματα τους την Δευτέρα, σύμφωνα με το Kozanilife.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 100 καταστηματάρχες της Πολίχνης αποφάσισαν να ανεβάσουν ρολά την ερχόμενη Δευτέρα, αντιδρώντας στην κυβερνητική απόφαση για αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, σε τρεις Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη.

Την άμεση ανάκληση της απόφασης ζητά με ανακοίνωσή του και ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας.

Στην ανακοίνωσή τους, οι έμποροι αναφέρουν: «Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου για την περιοχή της Αχαΐας θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με αναφορές της επιτροπής και της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα η πρωτεύουσα θα ανοίξει κανονικά από την προσεχή Δευτέρα παρά το τεράστιο ιικό φορτίο. Νιώθουμε για μια ακόμη φορά το πειραματόζωο, ένας νομός, μια αγορά που δεν λέει να ξεφύγει από το πολύμηνο lockdown. Νιώθουμε αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι μπροστά στον πρωτοφανή εμπαιγμό. Καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση. Δεν αντέχουμε άλλο».

Για έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού προς τους εμπόρους κάνει λόγο και ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης. Σημειώνει ότι η εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου είχε προβληματίσει τους καταστηματάρχες, ωστόσο τονίζει ότι το Λιανεμπόριο είναι για άλλη μια φορά το εξιλαστήριο θύμα.

Στην Πάτρα ο Πέτσας

Στον απόηχο των αντιδράσεων τις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεδιπλωθούν ενέργειες εκτόνωσης της έντασης. Ενδεικτικό είναι ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας βρίσκεται ήδη στην Πάτρα, όπου έγινε δεκτός με έντονες διαμαρτυρίες από μέλη του εμπορικού κόσμου της πόλης.

Λιανεμπόριο: Στην Πάτρα ο Πέτσας - «Θερμή» υποδοχή από τους καταστηματάρχες

Την ίδια στιγμή, πάντως, δεν αποκλείονται κι άλλες επισκέψεις κυβερνητικών παραγόντων στις περιοχές που βρίσκονται στη «δίνη» του σκληρού τρίτου κύματος της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ