ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Αρχίζει πολύ δύσκολη εβδομάδα για την πανδημία - Τα εμπόδια της κυβέρνησης

Lockdown: Αρχίζει πολύ δύσκολη εβδομάδα για την πανδημία - Τα εμπόδια της κυβέρνησης
INTIME NEWS

Η κυβέρνηση καλείται υπερβεί τα εμπόδια που ανακύπτουν σε ακόμη μια δύσκολη εβδομάδα, όπως προοιωνίζεται για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, στην οποία προγραμματίζεται να ανοίξει η πρώτη «διαδρομή» του οδικού χάρτη της σταδιακής επανεκκίνησης.

Στο σκέλος των δυσοίωνων προγνώσεων για την ανοδική τάση που θα διαγράψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κυβέρνηση εντείνει τον σχεδιασμό ενίσχυσης του ΕΣΥ και ταυτόχρονα ποντάρει στο αντίβαρο των self test.

Αντίβαρο που όπως χαρακτηριστικά μεταφέρεται προς το CNN Greece, πιθανόν να φτάσει στο επίπεδο του «full capacity», ακόμη και νωρίτερα από τον προγραμματισμό.

Οι πρώτες παρτίδες έχουν ήδη παραληφθεί από την περασμένη Παρασκευή, ενώ βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος η επόμενη παρτίδα αναμένεται στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας και η τελευταία ποσότητα αναμένεται περί τις αρχές της τρίτης εβδομάδας του Απριλίου.

Στόχος είναι έως στις 16 Απριλίου να έχει δημιουργηθεί το ικανό απόθεμα των αυτοδιαγνωστικών τεστ που θα τροφοδοτήσει με επάρκεια και αδιάλειπτα τα φαρμακεία από τα οποία θα γίνει η διάθεση τους σε πρώτη φάση προς τους μαθητές των λυκείων από 16 έως 18 ετών και στους εκπαιδευτικούς.

Το μέτωπο των αντιδράσεων

Πηγή: INTIME NEWS

Και ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, η κυβέρνηση καλείται να προσπεράσει τον σκόπελο των αντιδράσεων που πυροδότησε η εξαίρεση από αυτήν την πρεμιέρα των εμπορικών καταστημάτων στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, και Αχαΐας.

Η κυβέρνηση κατέστησε σαφές, ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση, είναι αναγκαία και υπαγορεύτηκε από την εκθετική αύξηση που καταγράφουν τα ενεργά κρούσματα, καθώς επίσης άλλοι κρίσιμοι δείκτες παρακολούθησης της πανδημίας, μόλις σε λίγα εικοσιτετράωρα από την εμβόλιμη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων την περασμένη Τετάρτη.

Το μήνυμα δε που εξέπεμπαν αρμόδιες πηγές ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής της απόφασης, αποτυπώθηκε και στο ΦΕΚ, που περιλαμβάνει τα μέτρα για την επανεκκίνηση των καταστημάτων λιανικής.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης πάντως μετέδιδαν προς το CNN Greece, ότι οι αντιδράσεις των εμπόρων από συγκεκριμένες περιοχές, είναι πλήρως αντιφατικές σε σχέση με τις επίμονες αιτιάσεις τους, στην προηγούμενη φάση του lockdown, ενάντια στις κυβερνητικές αποφάσεις για άρση των περιορισμών.

Ακόμη απαντώντας στις προαναγγελίες για άνοιγμα των καταστημάτων κόντρα στο πλαίσιο που επικυρώθηκε, ανέφεραν ότι οι προβλέψεις του νόμου είναι ξεκάθαρες για τους παραβάτες. Είναι επίσης ξεκάθαρο όμως ότι το προσεχές διάστημα θα ξεδιπλωθούν από μέρους της κυβέρνησης, ενέργειες εκτόνωσης της έντασης, χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε υπαναχώρηση ή υποχώρηση από τις βασικές αρχές.

«Σηκώνουν» ρολά

Πηγή: INTIME NEWS

Σύμφωνα με τη νέα, Κοινή Υπουργική Απόφαση πάντως που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, στις κόκκινες περιοχές επιτρέπεται η λειτουργία εμπορικών κέντρων, εκπτωτικών καταστημάτων (outlet), εκπτωτικών χωριών και shop in a shop.

Αυτές οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν μόνο με τη μέθοδο click away, δηλαδή για παραλαβή εκτός καταστήματος, με ραντεβού. Η απόφαση αυτή δεν αφορά τις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», ανάμεσά τους και την Αττική.

Το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει, είτε εξ αποστάσεως με τη μέθοδο της προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος, το γνωστό click away, κατόπιν ραντεβού, είτε με τον καθορισμό ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ