ΕΛΛΑΔΑ

Έφτασαν οι πρώτες παρτίδες self test: Από αύριο η διανομή στα φαρμακεία της Αττικής

Έφτασαν οι πρώτες παρτίδες self test: Από αύριο η διανομή στα φαρμακεία της Αττικής

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την εμφάνιση των self test στα φαρμακεία, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να έχουν προτεραιότητα στην προμήθειά τους.

Οι πρώτες παρτίδες των self test –περίπου 1 εκατoμμύριο- παρελήφθησαν το Σάββατο και στόχος είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες σε όλα τα φαρμακεία της χώρας.

Η διανομή των τεστ στα φαρμακεία της Αττικής αναμένεται να ξεκινήσει από αύριο, Τρίτη 6 Απριλίου.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης την περασμένη εβδομάδα, ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα, 4 το μήνα, ενώ με κάθε τεστ που θα διατίθεται, κάθε πολίτης θα λαμβάνει και ενημερωτικό φυλλάδιο.

Σε περίπτωση κρούσματος, θα πρέπει να δηλωθεί το θετικό αποτέλεσμα στην πλαρφόμα selftesting.gov.gr, η οποία είναι ήδη στον αέρα και θα λειτουργήσει από την Τετάρτη. Από εκεί θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα έρχεται γραπτό μήνυμα (SMS) για τη δωρεάν διενέργεια τεστ αντιγόνου σε ιδιωτικό ή δημόσιο εργαστήριο.

Όπως εξήγησε ο κ. Κοντοζαμάνης, οι υποβληθέντες σε self test θα πρέπει να κάνουν υπεύθυνη δήλωση, ενώ για λογαριασμό των μαθητών τη δήλωση θα συμπληρώνουν και υπογράφουν οι γονείς-κηδεμόνες.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία.

Συγκεκριμένα για τους μαθητές, οι γονείς θα παραλαμβάνουν τα τεστ για τα παιδιά τους με επίδειξη του ΑΜΚΑ και θα πραγματοποιείται σπίτι 24-48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Στη συνέχεια ο γονέας θα εκδίδει και θα εκτυπώνει τη βεβαίωση από την πλατφόρμα και ο μαθητής θα την επιδεικνύει στον καθηγητή της τάξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ