ΕΛΛΑΔΑ

AstraZeneca: Σήμερα ή το αργότερο έως αύριο η γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμβολιασμών

AstraZeneca: Σήμερα ή το αργότερο έως αύριο η γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμβολιασμών
AP Photo/Matthias Schrader, File

Εντός της ημέρας ή το αργότερο έως αύριο επίκειται η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca υπό το φως των ανακοινώσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) περί ταξινόμησης των θρομβώσεων ως πιθανή, πολύ σπάνια, παρενέργεια του σκευάσματος -με ταυτόχρονη διατήρηση της θέσης του ότι παραμένει θετικό το ισοζύγιο οφέλους-κινδύνου και ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχιστεί.

Ερωτηθείσα σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, υπογράμμισε την τοποθέτηση του ΕΜΑ για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca.

Η κ. Πελώνη επανέλαβε τη θέση του ΕΜΑ ότι «τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων» και παρέπεμψε στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Αναμένουμε και την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σήμερα, το αργότερο μέχρι αύριο, για να υπάρξουν περαιτέρω τοποθετήσεις» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση.

Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επισήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ, πως δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα και σε καμία χώρα δεν τίθεται ζήτημα διακοπής των εμβολιασμών με AstraZeneca.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αποσαφήνισε πως «αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί», ενώ δήλωσε και με τη σειρά του πως το αργότερο έως αύριο θα έχει γνωμοδοτήσει σχετικά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Αναφορικά με την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας των «27» που ακολούθησε χθες, Τετάρτη, τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι επικρίθηκε η αναστάτωση που προκαλεί το γεγονός ότι παρά το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων κάθε χώρα διαφοροποιεί τις ηλικίες για χρήση του εμβολίου και δίνει άλλη ερμηνεία.

Ως προς το ρυθμό εμβολιασμού στην Ελλάδα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας ανέφερε πως παρά την αναστάτωση το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνά το 90%, και γίνονται ημερησίως 10.000 - 12.000 εμβολιασμοί με το σκεύασμα της ΑstraZeneca.

Τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, εξέφρασε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την άτυπη τηλεδιάσκεψη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πορτογαλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κάλεσαν τα κράτη-μέλη να εργαστούν για μια όσον το δυνατόν πιο συντονισμένη θέση αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ εξέφρασαν τις διαφορετικές ερμηνείες τους σχετικά με τα συμπεράσματα της αναφοράς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και επιδίωξαν να αποσαφηνίσουν πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια του Vaxzevria (σ.σ.: το εμβόλιο της AstraZeneca), αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Επισημαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί συμφώνησαν για την ανάγκη διεξαγωγής περισσότερων μελετών φαρμακοεπαγρύπνησης για συγκεκριμένες ομάδες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διαπιστώνει πιθανή σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με πολύ σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, εντούτοις επαναδιατυπώνει τη θέση ότι τα οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά τη συνέχιση του εμβολιασμού.

Διαβάστε αναλυτικά:

ΕΜΑ για AstraZeneca: Οι θρομβώσεις καταχωρούνται ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου

EMA - Εμβόλιο AstraZeneca: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Σε κοινή γραμμή για το εμβόλιο της AstraZeneca καλεί η ΕΕ τα κράτη μέλη της

ΔΗΜΟΦΙΛΗ