ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο AstraZeneca - Μανωλόπουλος: Ξεκάθαρο το μήνυμα του EMA - Πρέπει να μπουν όρια

Εμβόλιο AstraZeneca - Μανωλόπουλος: Ξεκάθαρο το μήνυμα του EMA - Πρέπει να μπουν όρια
AP Photo / Alvaro Barrientos

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος υπογράμμισε την Παρασκευή ότι ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) αναφορικά με το σπάνιο σύνδρομο θρομβώσεων και το εμβόλιο της AstraZeneca.

Εν αναμονή της σημερινής γνωμοδότησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε πως στο εξής «οι χώρες που δεν είχαν θέσει όρια στην χορήγηση του εμβολίου αρχίζουν να βάζουν και όσες είχαν, προσθέτουν».

«Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο. Ο ΕΜΑ ανέφερε μόνο ότι τα περιστατικά αυτά είναι πολύ σπάνια και κυρίως σε γυναίκες, κάτω των 60, οι χώρες θέτουν αυτό το ηλικιακό όριο γιατί δεν έχουν και κάποιο άλλο στοιχείο στη διάθεσή τους», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Ειδικά για την Ελλάδα, η απόφαση αυτή δεν θα έπρεπε να είναι πολύ δύσκολη γιατί δεν επηρεάζει ιδιαίτερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα», εξήγησε ο ίδιος.

Μάλιστα, επισήμανε πως «με τον εμβολιασμό των ανθρώπων ηλικίας κάτω των 60 με σκεύασμα άλλης εταιρείας μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου».

Ερωτηθείς, τέλος, αν είναι λύση η χρήση διαφορετικών εμβολίων για την πρώτη και δεύτερη δόση, ο καθηγητής Μανωλόπουλος απάντησε:

«Η προσέγγιση αυτή έχει γίνει στη Γερμανία και τη Βρετανία, ελπίζεται και διαφαίνεται ότι θα είναι αποτελεσματική αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για να στηριχθεί με ασφάλεια αυτή η προσέγγιση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ