ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Άνοιγμα καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα - Συναγερμός για τη βόρεια Ελλάδα

Κορωνοϊός: Άνοιγμα καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα - Συναγερμός για τη βόρεια Ελλάδα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την Δευτέρα 12 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη με τη μέθοδο του click away και στην Αχαΐα με click in shop και click away -στο μοντέλο της Αττικής-, καθώς και επαναλειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ υπό όρους, ανακοίνωσε επίσημα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδιαλιά, αλλάζει το όριο ατόμων στα καταστήματα, καθώς αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία έχει ως εξής:

  • Για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τετραγωνικά, 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά
  • Για επιφάνειες άνω των 500 τετραγωνικών, για κάθε 100 τετραγωνικά πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης.

Από τη Δευτέρα 12 Απριλίου επαναλειτουργούν επίσης τα καταστήματα ΟΠΑΠ με εξαίρεση τα ΟΠΑΠ play και τα καταστήματα με υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα κερματοδέκτη, που θα παραμείνουν κλειστά.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη να λειτουργήσουν μόνο με τη μέθοδο του click away ενώ για την Αχαΐαθα επιτρέπονται και τα ραντεβού εντός των καταστημάτων. Για την Κοζάνη, η εισήγηση επαναλειτουργίας είναι αρνητική καθώς η επιδημιολογική εικόνα είναι πιο επιβαρυμένη.

«Καμπανάκι» Παπαευαγγέλου για την ενδοοικογενειακή μετάδοση

«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι σημαντικά επιβαρυμένο. Είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα κυρίως στις μεγάλες πόλεις και ότι η μετάδοση συνεχίζεται» ανέφερε αρχικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ιχνηλάτηση, οι περισσότερες μεταδόσεις αφορούν ενδοοικογενειακή μετάδοση του ιού. Είναι μέρες τώρα άλλωστε που ακούμε από τους παθολόγους και λοιμωξιολόγους να μας λένε ότι νοσηλεύουν ολόκληρες οικογένειες».

«Με την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης είναι ξεκάθαρο ότι εάν ο ιός τρυπώσει μέσα στο σπίτι, είναι πιθανό να κολλήσουν όλοι. Ακόμα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πολύ συχνά αναφέρεται έκθεση σε συναθροίσεις όχι μόνο μέσα σε σπίτια όπου όλοι γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους», συνέχισε.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια, ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται σε 6,1%, ωστόσο έχει παραμείνει σταθερός τις τελευταίες ημέρες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 6,4%. «Να προσέχουμε χωρίς υπερβολές» είπε, σημειώνοντας πως την τελευταία εβδομάδα είχαμε πάνω από 3.000 νέα κρούσματα ημερησίως κατά μέσο όρο.

Η κυρία Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι έχει αυξηθεί ο ημερήσιος αριθμός διεξαγωγής τεστ, ενώ αναφερόμενη στα self tests εκτίμησε ότι είναι δεδόμενο πως με τα self tests θα έχουμε πολλά περισσότερα νέα κρούσματα.

«Αυτός είναι όμως ο στόχος μας με τα self tests: Να βρίσκουμε τους ασυμπτωματικούς ώστε να τους απομονώνουμε εγκαίρως».

«Η ματιά μας στραμμένη στη βόρεια Ελλάδα»

«Η ματιά μας είναι στραμμένη στη βόρεια Ελλάδα» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου που τόνισε ωστόσο πως αυξημένη διάδοση εντοπίζεται και στα νησιά Κως, Κάρπαθος, Νάξος, Ρόδος, Σάμος και Μυτιλήνη.

Συνολικά, 5.500 ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με μέσο όρο 530 εισαγωγές τη μέρα. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, με την κάλυψη απλών κλινών στη Θεσσαλονίκη να φτάνει στο 62%. Συνολικά στην επικράτεια ο δείκτης Rt είναι περίπου στη μονάδα, χαμηλότερος στη νότια Ελλάδα και λίγο πάνω από το ένα, (1,1) στη βόρεια Ελλάδα.

Όπως είπε, μόνο στη Θεσσαλονίκη οι διασωληνωμένοι διπλασιάστηκαν, ενώ εκτιμάται πως θα αυξηθούν εκ νέου το επόμενο διάστημα.

Μαγιορκίνης: Τα self test έχουν εξαιρετικά ακριβή αποτελέσματα

«Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας τη τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σε μικρό βαθμό σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Ωστόσο, ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία έφτασε μέχρι και τις 600 σε μια ημέρα. Ενώ, οι θάνατοι δείχνουν να σταθεροποιούνται στους 70 ημερησίως», ανέφερε από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Στην Αττική η πανδημία παρουσίασε την τελευταία εβδομάδα επιβάρυνση 7% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ 8% αύξηση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Παρά την αύξηση, πάντως, η επιβάρυνση δείχνει επιβραδυνόμενη».

Αναφερόμενος στα self test για τον κορωνοϊό, τα χαρακτήρισε ως «ένα ακόμα εργαλείο στην τιτάνια προσπάθεια που κάνουμε για την επιστροφή στην κανονικότητα».

«Για τη διαδικασία γνωρίζουμε, από αποτελέσματα σε άλλες χώρες, ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά ακριβής. Να επισημάνουμε όμως ότι όπως όλα τα τεστ για τον κορωνοϊό δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τη νόσο στο 100%. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει χαλάρωση σε περίπτωση αρνητικού τεστ, καθώς θα πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε τους κανόνες ασφαλείας».

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Νέες περιοχές σε «σκληρό» lockdown

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, η Περιφερειακή Ενότητα Κω και ο δήμος Ήλιδας εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο».

Παράλληλα από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, η Αιτωλοακαρνανία, η Αργολίδα, η Φθιώτιδα οι δήμοι Μαντουδίου, Ιστιαίας – Αιδηψού, ο δήμος Κατερίνης, ο δήμος Αστυπάλαιας και ο δήμος Σκιάθου θα θεωρούνται «κόκκινες» και όχι «βαθύ κόκκινες» περιοχές, λόγω βελτίωσης της επιδημιολογικής τους εικόνας.

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως και οι υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονταν μέχρι σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ