ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: «Γονατίζουν» οι ΜΕΘ σε ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα - Σημαντική υποστελέχωση του ΕΣΥ

ΠΟΕΔΗΝ: «Γονατίζουν» οι ΜΕΘ σε ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα - Σημαντική υποστελέχωση του ΕΣΥ
Intime

Σε σοβαρές καταγγελίες προβαίνει η ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με την κατάσταση και λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας τα οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν τόσο στην κλιμάκωση του τρίτου κύματος του κορωνοϊού, όσο και σε περιστατικά μη COVID.

Όπως καταγγέλει χαρακτηριστικά η ομοσπονδία, οι ΜΕΘ σηκώνουν όλο και μεγαλύτερο βάρος με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα οξύ στην Δυτική Ελλάδα, ενώ άλλο μεγάλο πρόβλημα του Συστήματος Υγείας είναι η υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό.

Χαρακτηριστικά η ομοσπονδία αναφέρει:

«41 ετών παληκάρι που έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό στο νοσοκομείο του Πύργου, βρίσκεται 15 ημέρες στο νεκροθάλαμο του νοσοκομείου επειδή αργεί να αποφασισθεί η ιατροδικαστική εξέταση που ζητάει και έχει δικαίωμα η οικογένεια.

Το νοσοκομείο του Πύργου που επισκεφθήκαμε σήμερα λειτουργεί με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς ειδικά του κορωνοϊού. Υπάρχουν μόνο τρεις παθολόγοι γιατροί για την παθολογική κλινική 38 κλινών, ταυτόχρονα οι ίδιοι τρεις παθολόγοι εξυπηρετούν δύο κλινικές επιβεβαιώμένων κρουσμάτων κορωνοϊού 17 κλινών η κάθε μία και μία υπόπτων κρουσμάτων 16 κλινών συν τα ΤΕΠ.

Τρεις παθολόγοι για πέντε τμήματα. Κανένας πνευμονολόγος. Κανένας λοιμωξιολόγος. Δικαιολογημένα οι κάτοικοι φοβούνται μην αρρωστήσουν. Πως οι τρείς παθολόγοι είναι δυνατόν να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες;

Μάλιστα οι δύο παραιτήθηκαν εξ αιτίας της κατάστασης και αναμένουν τα ΦΕΚ απόλυσης για να φύγουν από το νοσοκομείο. Θα μείνουν με ένα παθολόγο.

Αναστατωμένη και φοβισμένη με αυτή τη κατάσταση η τοπική κοινωνία. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας 7 κλινών κορωνοϊού και 5 κλινών γενικής ΜΕΘ δεν υπηρετεί ούτε ένας ειδικευμένος με βεβαίωση εντατικολόγος.

Υπάρχει μοριακός αναλυτής αλλά γίνονται τεστ κορωνοϊού μόνο στα πολύ επείγοντα. Τα υπόλοιπα στέλνονται εκτός και καθυστερούν μία ημέρα τα αποτελέσματα με κίνδυνο διασποράς του ιού στο τμήμα υπόπτων περιστατικών COVID.

Μεγάλο πρόβλημα με τις ΜΕΘ και στη Δυτική Ελλάδα

Το νοσοκομείο του Ρίου ανέπτυξε 26 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό που είναι γεμάτες. Ανέπτυξε επίσης 6 κλίνες ΜΕΘ για γενικά περιστατικά που είναι γεμάτες. Υπάρχουν σήμερα 9 διασωληνωμένοι ασθενείς που βρίσκονται εκτός μεθ σε θαλάμους κλινικών.

Το νοσοκομείο ανέπτυξε 17 κλίνες ΜΕΘ. 7 κλίνες για γενικά περιστατικά που είναι γεμάτες και 10 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό που είνσι καλυμμένες οι 9.

Το νοσοκομείο του Πύργου ανέπτυξε 5 κλίνες μεθ για γενικά περιστατικά και είναι οι 3 καλυμμένες και 7 κλίνες μεθ για περιστατικά κορωνοϊού που είναι καλυμμένες οι 5.

Το νοσοκομείο Αγρινίου ανέπτυξε 5 κλίνες μεθ για κορωνοϊό και είναι καλυμμένες οι 4.

Το νοσοκομείο Ζακύνθου ανέπτυξε το τελευταίο χρόνο 5 κλίνες ΜΕΘ οι 4 διατίθενται για περιστατικά κορωνοϊού που είναι γεμάτες και 1 κλίνη για γενικά περιστατικά γεμάτη.

Αυτές είναι όλες οι κλίνες ΜΕΘ στην Δυτική Ελλάδα. Γι αυτό και οι διασωληνωμένοι μένουν εκτός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κεφαλονιά που δεν διαθέτει ΜΕΘ. Υπήρχε έτοιμη ΜΕΘ που δεν λειτουργούσε και πήραν τον εξοπλισμό και τον μετέφεραν στη Πάτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ