ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Όχι» της Επιτροπής στην επαναλειτουργία της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης

Κορωνοϊός: «Όχι» της Επιτροπής στην επαναλειτουργία της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Francois Mor

Αρνητική σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (δραματικές σχολές, ωδεία, σχολές χορού κλπ) ήταν για ακόμα μία εβδομάδα η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας

Παρότι το ζήτημα επηρεάζει 50.000 σπουδαστές και θέτει σημαντικά εμπόδια στην αναπλήρωση των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης λόγω της φύσης του αντικειμένου, οι επιστήμονες παρέμειναν αμετακίνητοι ακόμη και στην εναλλακτική πρόταση του υφυπουργού Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, για άνοιγμα έστω των ανώτερων σχολών θεάτρου και χορού και για επαναλειτουργία των ωδείων μόνο για μαθήματα με τη μέθοδο ένας προς έναν (ένας διδάσκων προς ένα μαθητή).

Άφησαν ωστόσο για πρώτη φορά αχτίδα ελπίδας για το μέλλον, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες βλέπουν το άνοιγμα των Ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών μαζί με το άνοιγμα των πανεπιστημίων και το άνοιγμα των ωδείων μαζί με το άνοιγμα των δημοτικών και των γυμνασίων, όποτε αυτά γίνουν, δίνοντας για πρώτη φορά μία σαφέστερη προοπτική για την καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί είπαν «όχι» στο άνοιγμα των εμπορικών κέντρων (mall) και των κέντρων αισθητικής, καθώς και στην επιστροφή των μαθητών στα φροντιστήρια.

Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή βάζει… «φρένο» στο άνοιγμα των εμπορικών κέντρων από την επόμενη εβδομάδα, ενώ φαίνεται πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο και για την κατάργηση του click inside.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει προ ημερών ότι θα εισηγηθεί το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των κέντρων αισθητικής.

Περισσότερος χρόνος απαιτείται και για το άνοιγμα των φροντιστηρίων, θέμα που τελικά δεν ετέθη καν στο τραπέζι.

Το ζήτημα αναμένεται να ξανατεθεί επί τάπητος όταν θα έχει περάσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την έναρξη του μέτρου των self test και οι ειδικοί θα έχουν στη διάθεσή τους πιο συγκεκριμένα δεδομένα.

Μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, σε δηλώσεις του CNN Greece, τόνισε ότι δυστυχώς πολλές φορές δίνουμε ένα χρονικό ορίζοντα στα μέτρα, τον οποίο δεν τηρούμε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα.

Ωστόσο, όπως τόνισε, ενδεχομένως η κατάσταση να αλλάξει και η κυβέρνηση να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για το άνοιγμα.

Παρών και στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής ήταν ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ