ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Φρένο» σε περαιτέρω χαλάρωση μέτρων με το βλέμμα στο Πάσχα

Κορωνοϊός: «Φρένο» σε περαιτέρω χαλάρωση μέτρων με το βλέμμα στο Πάσχα
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας, με τα νοσοκομεία της Αττικής να βρίσκονται αντιμέτωπα με συνθήκες «πολέμου» καθώς -μεταξύ άλλων- δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αφήνει μικρά περιθώρια συζήτησης σε ό,τι αφορά την επαναπροσαρμογή των μέτρων ενόψει Πάσχα.

Τα καθημερινά αρνητικά ρεκόρ των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ είναι ενδεικτικά της κατάστασης στα νοσοκομεία της Αττικής που παραμένουν στο «κόκκινο», ενώ εκτιμάται πως τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα θα συνεχιστεί η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ.

Όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, η επιδημία στην Αττική παρουσίασε συρρίκνωση κατά 5%, την τελευταία εβδομάδα, με δειλά σημεία εύθραυστης βελτίωσης.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνας Παπαευαγγέλου, λέγοντας πως η επιδημία εμφανίζει σταθεροποίηση, «αλλά το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι σημαντικά επιβαρυμένο».

Τα ενεργά κρούσματα είναι 26.000, με μέσο όρο 2.800 κρούσματα την ημέρα. Υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, κυρίως στις μεγάλες πόλεις και η μετάδοση συνεχίζεται. «Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 5,3%, κάτι αναμενόμενο, καθώς εξετάζονται και υγιείς άνθρωποι», είπε η καθηγήτρια.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παρουσιάζει «εύθραυστη σταθεροποίηση», ενώ «ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας, επιβαρύνθηκε σε ποσοστό λίγο πάνω από το 6%».

Βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, ο δείκτης Rt εκτιμάται στις 14 Απριλίου σε 0,98, από 0,96 την προηγούμενη εβδομάδα και ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων μειώθηκε την τελευταία εβδομάδακατά 10,1% σε σύγκριση με την προηγούμενη.

Η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας προβληματίζει τους ειδικούς, οι οποίοι αφήνουν την συζήτηση που αφορά το «Πάσχα στο χωριό» για αργότερα.

«Για τις περιφερειακές μετακινήσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν διάφορα πρωτόκολλα, αλλά τώρα είναι προτεραιότητα η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας» είπε και εξήγησε ότι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι καθοριστικό στοιχείο για το άνοιγμα δραστηριοτήτων κάτι που «η επιδημιολογική κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει», κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες για να αποσυμπιεστούν οι ΜΕΘ και σημείωσε ότι η κάλυψη σε ΜΕΘ αγγίζει το 96% σε Αττική και Θεσσαλονίκη. «Η πιέση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνει ακόμα και σήμερα», τόνισε ενώ ανέφερε πως καταγράφεται «σταθερά μείωση εισαγωγών στις ΜΕΘ για άτομα άνω των 75 ετών».

Τα επιδημιολογικά δεδομένα οδήγησαν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να πουν «όχι» στην επαναλειτουργία των εμπορικών πολυκαταστημάτων και των κέντρων αισθητικής, παρά την αντίθεση εισήγηση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι τις αποφάσεις τις υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Γιατί κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνεται την κατάλληλη στιγμή. Όταν πληρούνται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε το επόμενο βήμα να γίνει με απόλυτη υγειονομική ασφάλεια. Για να κάνουμε βήματα μόνο προς τα μπροστά κι όχι προς τα πίσω», τόνισε ενώ προσέθεσε ότι το άνοιγμα κάθε δραστηριότητας γίνεται με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων.

«Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, το άνοιγμα των σχολείων, έγιναν με συγκεκριμένο υγειονομικό πλαίσιο, ώστε σταδιακά, βήμα-βήμα να αρχίσουμε να αφήνουμε πίσω μας την πανδημία και να επιστρέφουμε -ίσως με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι θα θέλαμε- αλλά με ασφάλεια στην προ-covid καθημερινότητά μας», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς αν θα έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί μέχρι την λειτουργία του τουρισμού στις 14 Μαΐου ή θα ισχύουν τα μέτρα μόνο για τους κατοίκους της χώρας και όχι για τους ξένους επισκέπτες κι αν επιβεβαιώνουν δημοσίευμα του reuters που κάνει λόγο για άρση της προληπτικής καραντίνας για τους τουρίστες από την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Χαρδαλιάς είπε:

«Είναι προφανές ότι όταν ανοίξει ο τουρισμός όλα όσα ισχύουν για τους τουρίστες θα ισχύουν και για τους Έλληνες πολίτες, μέχρι τότε υπομονή, μέρα με τη μέρα παρακολουθούμε το επιδημιολογικό φορτίο βλέπουμε την κάθε περιοχή ξεχωριστά και θα είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη ώρα να πάρουμε και τις σχετικές αποφάσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ