ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Επτά συλλήψεις και πρόστιμα 290.000 από την ΕΛ.ΑΣ.

Κορωνοϊός: Επτά συλλήψεις και πρόστιμα 290.000 από την ΕΛ.ΑΣ.
Intime/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Επτά συλλήψεις και πρόστιμα ύψους 290.000 ευρώ απο την ΕΛ.ΑΣ. και τις υπόλοιπες αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες στο πλαίσιο ελέγχων για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού

Οι έλεγχοι έλαβαν χώρα την Τρίτη 20/4.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας καθηγητής επειδή προσήλθε στο Γυμνάσιο 'Ανδρου χωρίς να έχει προσκομίσει αρνητικό self test. Δεν του επιβλήθηκε, πάντως, κάποιο διοικητικό πρόστιμο.

Συνελήφθησαν, επίσης, δύο διοργανωτές ιδιωτικής συνάθροισης σε κατοικία, ενώ τους επιβλήθηκε και πρόστιμο 3.000 ευρώ στον καθένα.

Συνολικά, διενεργήθηκαν 80.247 έλεγχοι και καταγράφηκαν 887 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων, εκ των οποίων το 80% για άσκοπη μετακίνηση.

Τι εισηγούνται οι ειδικοί για το Πάσχα

Σημειώνεται πως το μεσημέρι της Τετάρτης, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας «άναψε» τo «πράσινο φως» για το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων και έκανε τις προτάσεις της για τις εορταστικές μέρες του Πάσχα.

Μετά από μία πολύωρη συνεδρίαση, η Επιτροπή κατέληξε στην εισήγησή της προς την κυβέρνηση σχετικά με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.

Σε ό,τι αφορά το πασχαλινό τραπέζι οι ειδικοί θα προτείνουν εννέα άτομα -δηλαδή δύο οικογένειες- σε εσωτερικούς χώρους και 12 άτομα σε εξωτερικούς χώρους.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ειδικών αποφασίστηκε να μην ανάψει το πράσινο φως για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα –κάτι που νωρίτερα είχε δηλώσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θα «ξεκλειδώσουν» στις 14 Μαΐου, όταν θα γίνει και η επίσημη πρώτη του τουρισμού, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε τοπικό επίπεδο και κατ' επέκταση σε εκ νέου επιβάρυνση του συστήματος υγείας, που βρίσκεται εδω κι εβδομάδες υπό ασφυκτική πίεση.

Όσον αφορά το ωράριο κυκλοφορίας οι ειδικοί εισηγούνται την παράταση κατά μία ώρα, δηλαδή έως τις 22:00, για τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και από τη Δευτέρα του Πάσχα έως τις 23:00.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός της ημέρας, καθώς στις 18.00 θα μεταδοθεί μέσω της ΕΡΤ δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα μέτρα που θα ισχύσουν κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ