ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Στις 18:00 το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Lockdown: Στις 18:00 το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Στις 18.00 θα μεταδοθεί μέσω της ΕΡΤ δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα μέτρα που θα ισχύσουν κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Στη σχετική ανακοίνωση προέβη λίγο μετά τις 16:30 το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα του πρωθυπουργού θα έχει διάρκεια περίπου πέντε λεπτά και σε αυτό θα αναφέρονται αναλυτικά αποφάσεις της κυβέρνησης για τους φετινούς εορτασμούς του Πάσχα αλλά και για τα όσα θα ισχύσουν μετά τις γιορτές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε την Τρίτη για επιστροφή στην κανονικότητα στα μέσα Μαΐου και προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Κατά την τοποθέτησή του σε διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο της «Πολιτικής Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία - Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Μεταρρυθμίσεις» ανέφερε:

«H υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες. Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος. Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test».

Μετατίθεται η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό στις 19:00

Λόγω της μετάδοσης του μηνύματος του κ. Μητσοτάκη, η τακτική ενημέρωση των πολιτών από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, μετατίθεται για τις 19:00 (αντί για τις 18:00 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί).

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών θα πραγματοποιηθεί από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Στην ενημέρωση θα συμμετέχουν η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες προς την κυβέρνηση το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου, λίγο μετά το Πάσχα και 10 ημέρες πριν από την… πρεμιέρα του τουρισμού,

Η επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί άνοιγμα της εστίασης με τραπεζάκια έξω.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ειδικών αποφασίστηκε να μην ανάψει το πράσινο φως για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα –κάτι που νωρίτερα είχε δηλώσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Παράλληλα, οι ειδικοί πρότειναν εννέα άτομα στο πασχαλινό τραπέζι – δηλαδή δύο οικογένειες- σε εσωτερικούς χώρους και 12 άτομα σε εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, προκρίνεται, όπως όλα δείχνουν, το άνοιγμα δημοτικών και γυμνασίων στις 10 Μαΐου.

Οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα «ξεκλειδώσουν» κατά τις ίδιες πληροφορίες στις 14 Μαΐου, όταν θα γίνει και η επίσημη πρώτη του τουρισμού.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, με βάση την πρόταση των ειδικών, θα ρυθμιστεί μια ώρα αργότερα στις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και στις 23:00 από τη Δευτέρα του Πάσχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ