ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Επταήμερη λειτουργία των κέντρων - Ανοιχτά και τη Μεγάλη Εβδομάδα

Εμβολιασμός: Επταήμερη λειτουργία των κέντρων - Ανοιχτά και τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΙΝΤΙΜΕ

Στην επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμών προχωρά η κυβέρνηση. Πλέον τα κέντρα εμβολιασμού θα λειτουργούν σε επταήμερη βάση και με ωράριο έως τα μεσάνυχτα. Παράλληλα, οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ καθώς ανοίγουν και νέες εμβολιαστικές γραμμές για το γενικό πληθυσμό.

Ειδικότερα, αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων για τον εμβολιασμό κατά της covid-19, με επταήμερη λειτουργία και παράταση του ωραρίου λειτουργίας τους έως τις 24:00, όπως επίσης και συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού και των ιδιωτικών κέντρων, προβλέπονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, για την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών κατά της covid-19 και για το χρονικό διάστημα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2021, τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν εντός των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, των Νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο, των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των Τοπικών Ομάδων Υγείας, καθώς και των εμβολιαστικών κέντρων υψηλής δυναμικότητας που λειτουργούν υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, δύνανται να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα (συμπεριλαμβανομένων και ημερών αργίας), με ωράριο από τις 7:00 π.μ. έως 24:00, σε δύο βάρδιες.

Εμβολιασμοί όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα

Την ίδια ώρα αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο εμβολιασμός των πολιτών καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, κάτι που θα συμβάλει σημαντικά στην επιτάχυνση του προγράμματος, καθώς ανοίγουν και νέες εμβολιαστικές γραμμές για το γενικό πληθυσμό.

«Κατόπιν συνεννόησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, εμβολιασμοί θα γίνουν και τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα. Την Κυριακή του Πάσχα δεν θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί για να κάνουν Πάσχα και οι υγειονομικοί μας. Καταλαβαίνουμε την κούραση και την τιτάνια προσπάθεια τους, όμως καμία μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Εκτιμάται ότι η δυναμικότητα του συστήματος θα ξεπεράσει τον Μάιο τα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και τον Ιούνιο τα 4 εκατομμύρια.

Ποιοι έχουν σειρά για εμβολιασμό

Από την Μ. Τρίτη 27 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τους νέους από 30 - 39 ετών με το σκεύασμα της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Όπως διευκρινίστηκε πρόκειται για μια νέα γραμμή εμβολιασμού, κάτι που επιταχύνει το πρόγραμμα συνολικά.

Οι πολίτες που ανήκουν σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία και επιθυμούν να εμβολιαστούν άμεσα θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στην πλατφόρμα εμβολιασμού. Οι εμβολιασμοί θα γίνουν με το σκεύασμα της AstraZeneca και θα αρχίσουν την Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι στο προσεχές διάστημα θα γίνουν ανακοινώσεις για την επόμενες ηλικιακές ομάδες, δηλαδή 40 - 49 ετών.

Εξήγησε ότι η ηλικιακή ομάδα 30 - 39 ετών θα εμβολιάζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, που υπάρχουν διαθέσιμες δόσεις και αν θέλει θα μπορεί να εμβολιαστεί νωρίτερα. Τόνισε για άλλη μια φορά ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και οι κίνδυνοι εξαιρετικά χαμηλοί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν εμβολιαστεί στη χώρα μας 440.000 πολίτες.

Με βάση τον προγραμματισμό της Επιτροπής Εμβολιασμών, άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59 και όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους ήδη έχουν κλειστεί 138.000 ραντεβού.

Το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι ηλικίες 50-54.

Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα χρονική στιγμή εμβολιάζονται:

  • Πολίτες άνω των 55 ετών
  • Πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου (Δείτε λεπτομέρειες εδώ)
  • Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας
  • Εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ