ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανοίγουν εμπορικά, εστίαση και κέντρα αισθητικής - Όλα τα μέτρα για το Πάσχα

Κορωνοϊός: Ανοίγουν εμπορικά, εστίαση και κέντρα αισθητικής - Όλα τα μέτρα για το Πάσχα
INTIME NEWS/ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο ακριβής τρόπος επαναλειτουργίας της εστίασης μετά από σχεδόν έξι μήνες lockdown ανακοινώθηκε κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. 

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στις 3 Μαΐου ανεβάζουν ρολά οι επιχειρήσεις εστίασης αποκλειστικά στους εξωτερικούς χώρους και η κυβέρνηση επιστρατεύει τη διενέργεια self test για τους εργαζομένους, δύο φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει αύξηση στον κυλιόμενο μέσο όρο των τεστ, σταθεροποίηση τoυ δείκτη Rt και μείωση του δείκτη θετικότητας. Επιπλέον, καταγράφεται σταθεροποίηση στον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων κορωνοϊού και αύξηση στο μέσο όρο των θανάτων και στον αριθμό των διασωληνωμένων.

«Την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε μια σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης. 10% μείωσης νέων κρουσμάτων. 2.640 κρούσματα την ημέρα, ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,2%» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου που σημείωσε πως η χώρα άλλαξε και πάλι χρώματα στον ευρωπαϊκό χάρτη του ECDC».

Υποχρεωτική η διπλή μάσκα στις εκκλησίες

Σε ό,τι αφορά το Πάσχα, η καθηγήτρια σημείωσε πως είναι σημαντικό να τηρήσουμε τις αποστάσεις τόσο μέσα στους ναούς, όσο και στον εξωτερικό χώρο, με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να συστήνει τη χρήση διπλής μάσκας και την παραμονή στον υπαίθριο χώρο των εκκλησιών.

«Προτείνουμε και πάλι την παραμονή σε υπαίθριους χώρους» είπε χαρακτηριστικά και παρότρυνε τους πολίτες να διενεργήσουν ένα self test πριν συναντηθούν γιατί είναι ξεκάθαρο πως η «ενδοοικογενειακή μετάδοση είναι αυξημένη».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιάυποχρεωτική είναι η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς την περίοδο του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ.μ. στο εσωτερικό των ναών και ένα άτομο ανά 10 τ.μ. στους εξωτερικούς χώρους. Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου θα πραγματιποιηθέι μόνο στους προαύλιους χώρους, χωρίς πιστούς, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού.

Σχετικά με τον εορτασμό του φετινού Πάσχα, ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως θα επιτρέπονται συγκεντρώσεις έως 9 άτομα σε κλειστό χώρο και έως 12 σε υπαίθριο, τονίζοντας παράλληλα οτι συστήνεται self test πριν τις συγκεντρώσεις.

Πώς θα λειτουργήσουν εμπορικά κέντρα και κέντρα αισθητικής

Από αύριο Σάββατο 24 Απριλίου με τις μεθόδους click inside και click away επαναλειτουργούν εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά, με τα κέντρα αισθητικής να ανεβάζουν επίσης ρολά την ίδια ημέρα, με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Οι πολίτες προκειμένου να μεταβούν στα εμπορικά κέντρα υποχρεούνται να στείλουν μήνυμα SMS στο 13032 με χρονικο περιθώριο τριών ωρών, ή να συμπληρώσουν έντυπο - βεβαίωσης κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση καθώς και το αποδεικτικό καθορισμού του ραντεβού από την επιχείρηση.

Αναλυτικά τα μέτρα για εμπορικά κέντρα:

  • Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13032, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μ. Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ και το Μ. Σάββατο 7:00 π.μ έως 6:00 μ.μ
  • Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) μία (1) φορά την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας (1) πελάτης για κάθε 25 τ.μ..
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας (1) πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β’ 1441/10.04.21.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (συμπεριλαμβανομένων take away και delivery) εντός των εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών

Τα μέτρα για τα κέντρα αισθητικής:

  • Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) δύο (2) φορές την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες (το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος).
  • Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
  • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη της λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μ. Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ και το Μ. Σάββατο 7:00 π.μ έως 6:00 μ.μ

Εστίαση: Μέχρι έξι άτομα σε εξωτερικούς χώρους

Τους όρους υπό τους οποίους θα αρχίσει η λειτουργία του κλάδου της εστίασης από τη Δευτέρα 3 Μαΐου ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ειδικότερα προβλέπεται, ότι σε καφέ και εστιατόρια θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα ανά τραπέζι σε εξωτερικό χώρο.

Ακόμη, προβλέπεται συγκεκριμένη διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων με αποστάσεις από 90 εκατ. έως 1,8 μ. κατά περίπτωση.

Η χρήση μπαρ επιτρέπεται από τους πελάτες με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και με απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.

Οι χώροι εστίασης θα παραμένουν κλειστά από τις 23:00 έως τις 05:00.

Το προσωπικό είναι υποχρεωμένο να πραγματοποιεί self test δύο φορές την εβδομάδα.

Υποχρεωτικά self test στους δημόσιους υπαλλήλους από τη Δευτέρα

Στην εξέλιξη του προγράμματος διάθεσης των self tests αναφέρθηκε, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 26 Απριλίου, η υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου σε εβδομαδιαία βάση απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι κληρικοί, ιεροψάλτες και προσωπικό των ναών.

Ειδικά για την εβδομάδα 26 Απριλίου έως 5 Μαΐου, θα διατεθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες δύο self test.

Στην εκπαιδευτική κοινότητα η διάθεση των self test θα ξεκινήσει ξανά την Πέμπτη του Πάσχα. Σημείωσε ότι η μεταβατική χρονική περίοδος υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα παρατείνεται μέχρι 2 Μαΐου.

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, από τις 10 Μαΐου σταδιακά θα αυξάνεται το προσωπικό του δημοσίου, που θα παρέχει εργασία με φυσική παρουσία, ενώ οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θα συνεχίζουν να εργάζονται με τηλεργασία ή να απουσιάζουν με ειδική άδεια εργασίας. Η εξυπηρέτηση του κοινού συνεχίζει να γίνεται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ