ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορωνοϊός - Αρκουμανέας: Το 95% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι

Εμβόλιο κορωνοϊός - Αρκουμανέας: Το 95% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι
AP Photo / Juan Karita

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας, τόνισε χθες πως το 95% των ανθρώπων που βρίσκονται σε ΜΕΘ και αυτών που χάνουν τη ζωή τους δεν έχει εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού.

«Το να πάμε να εμβολιαστούμε, αν έχουμε τη δυνατότητα, πρέπει να το κάνουμε αύριο», δήλωσε ο κ. Αρκουμανέας και πρόσθεσε ότι «στον ΕΟΔΥ εξετάζονται τα πλάνα “απελευθέρωσης” όσων πολιτών έχουν εμβολιαστεί έναντι της Covid 19».

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τα self test, o πρόεδρος του ΕΟΔΥ επισήμανε ότι διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο μαζί με τους εμβολιασμούς ως προς τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ειδικοί για τα μέτρα χαλάρωσης έναντι της πανδημίας.

«Είναι κέρδος τα self test και έχουμε δημιουργήσει μια αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες, με καλά για τη δημόσια υγεία αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega.

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις της Covid 19 που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, ανέφερε ότι η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων συνεχίζεται κανονικά και πρόσθεσε: «Οι μεταλλάξεις πάντα γίνονται και πάντα μας ανησυχούν».

Αναφερόμενος, γενικότερα, στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ο Παναγιώτης Αρκουμανέας εκτίμησε πως είναι λάθος να εξετάζονται τα στοιχεία ανά ημέρα και όχι ανά εβδομάδα.

«Είναι η τρίτη εβδομάδα που πέφτουν τα κρούσματα, έχει πέσει η θετικότητα, ενώ μετά από 9 εβδομάδες είχαμε μείωση και στους θανάτους. Τα στοιχεία αυτά είναι δημιουργούν την αισιοδοξία για το μέλλον. Βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα της πανδημίας, έχουμε αυξημένα κρούσματα, το σύστημα υγείας πιέζεται, αλλά βλέπουμε και τα αισιόδοξα στοιχεία όπως είναι τα εμβόλια που αυξάνονται και μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν φτάσει τα 5 εκατομμύρια», συνέχισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Ερωτηθείς, τέλος, πότε θα υπάρξει περαιτέρω «χαλάρωση» των μέτρων, είπε «πως θα αργήσει» και ότι «πρέπει να τηρούμε τα μέτρα». «Υπάρχει μια κούραση από τον κόσμο, όμως τώρα πρέπει να δείξουμε αντοχή», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ και την απελευθέρωση των δραστηριοτήτων εκεί, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο για τη χώρα μας «θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών».

«Μέσα στο καλοκαίρι νομίζω θα έχουμε αρκετά καλύτερη εικόνα και από το φθινόπωρο, ανάλογα με τις παραδόσεις, θα έχουμε το τείχος ανοσίας που απαιτεί πάνω από το 70% του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά.

Ποιες ομάδες έχουν εμβολιαστεί και ποιες εμβολιάζονται

  • Το Σάββατο 24 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών
  • Στις 21 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς αλλά και για την ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών.
  • Στις 27 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού όσοι είναι ηλικίας 30 έως 39 ετών.Οι εμβολιασμοί θα γίνονται με το σκεύασμα της AstraZeneca
  • Στις 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού όσοι είναι ηλικίας 40-44.Οι εμβολιασμοί θα γίνονται με το εμβόλιο της AstraZeneca
  • 1η Μαίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού όσοι είναι ηλικίας 45-49 για όλα τα εμβόλια.
  • Απο τις 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια.
  • Στις 16 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες.
  • Την Παρασκευή 2 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα, για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού όσοι είναι από 65 έως 69 ετών.

Η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος

Συνολικά από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία» και μέχρι τις 26 Απριλίου 2021 έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί. 2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3% και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%.

Οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στον εμβολιασμό μέσω της άυλης συνταγογράφησης ή για όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση μέσω on-line πλατφόρμας (https://emvolio.gov.gr/).

Ερωτήσεις και απαντήσεις για διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τον Εμβολιασμό του πληθυσμού για την Covid-19 υπάρχουν και επικαιροποιούνται καθημερινά στον σύνδεσμο: https://emvolio.gov.gr/syxnes-erotiseis

ΔΗΜΟΦΙΛΗ