ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40 - 44

Εμβολιασμός: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40 - 44
AP Photo/Manu Fernandez

Ανεβάζει διαρκώς «ταχύτητα» η εθνική εκστρατεία ανοσοποίησης έναντι του κορωνοϊού και εντός Μαΐου θα εμβολιάζονται όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της Επιχείρησης Ελευθερία. «Ανοίγει» από σήμερα, Μ.Τετάρτη, η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44 ετών, και ακολουθούν το Μ.Σάββατο οι ηλικίες 45-49 ετών.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης προχωρά με ταχείς ρυθμούς και σήμερα η χώρα ξεπερνά τα 3.000 εκατομμύρια εμβολιασμούς, επισήμανε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας πως από τη Μ.Δευτέρα «σπάμε κάθε μέρα τα ρεκόρ εμβολιασμών».

«Τη Μ. Δευτέρα έγιναν 61.574 εμβολιασμοί, τη Μ.Τρίτη 61.859. Σήμερα, Μ.Τετάρτη, θα ξεπεράσουμε τους 62.968 εμβολιασμούς» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος, παράλληλα, στην επέκταση της δυναμικής του συστήματος εμβολιασμών -δεδομένου ότι από τις 5 Μαΐου θα λειτουργούν συνολικά 1.500 εμβολιαστικά κέντρα-, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «θα αγγίξουμε τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα».

Ως προς τις επόμενες ηλικιακές ομάδες που λαμβάνουν τη «σκυτάλη», το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για την ομάδα 45-49 ετών.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη θετική ανταπόκριση της ηλικιακής ομάδας των 30-39 ετών στον εμβολιασμό -που πραγματοποιείται με το σκεύασμα της AstraZeneca-, αναφέροντας πως ήδη έχουν κλειστεί 106.652 ραντεβού, και έχουν πραγματοποιηθεί άνω των 9.000 εμβολιασμών. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ραντεβού, επισήμανε ο κ. Κικίλιας και ο εμβολιασμός μπορεί να προχωρά άμεσα.

Κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε επίσης στο έργο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών· εξήρε και ευχαρίστησε δημόσια τα μέλη της για τον επαγγελματισμό και τη σοβαρότητά τους, τονίζοντας ότι έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην προτεραιοποίηση και την εκστρατεία εμβολιασμού, και επισημαίνοντας πως είναι η Επιτροπή που επέτρεψε τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 30 και άνω με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Και ακολούθως στράφηκε κατά προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, εξαιτίας της λέξης «ξεστοκάρισμα» που χρησιμοποίησε σχετικά με τον εμβολιασμό της ομάδας 30-39 με το εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας πως «η αντιπολίτευση πρέπει να έχει και κάποια όρια».

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως δεν διόρισε εκείνος την Επιτροπή Εμβολιασμών, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα το 2017, και πρόκειται για εξαιρετική ομάδα, εξ ου και ανανέωσε τη θητεία της.

Σημείωσε πως δεδομένου του έργου τους ως προς την προτεραιοποίηση και τις εξαιρετικές υπηρεσίες που έχουν προσφέρει, «δεν πρέπει να τους απαξιώνουμε ελαφρά τη καρδία».

«Πρέπει να τους στηρίζουμε, και είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν συμπολίτες μας β' κατηγορίας για τους οποίους ξεστοκάρουμε εμβόλια. Αντιθέτως, δίνουμε πρόσβαση σε όσους περισσότερους μπορούμε και μέχρι τέλη Μαΐου θα έχουν πρόσβαση όλοι άνω των 30 ετών» δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Και κάλεσε όλους «να επιδείξουν την αναγκαία αυτοσυγκράτηση και πατριωτισμό» για να ολοκληρωθεί το τεράστιο εγχείρημα του εμβολιασμού των πολιτών και να μπορέσει η κοινωνία να επιστρέψει σε μία κανονικότητα.

Παράλληλα, απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες τόσο να εμβολιαστούν, όσο και να τηρήσουν στο ακέραιο τα μέτρα και τους κανόνες προστασίας κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα ώστε να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ