ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τι ισχύει με τις μάσκες και τους εμβολιασμένους

Κορωνοϊός: Τι ισχύει με τις μάσκες και τους εμβολιασμένους
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στη σημασία της χρήσης της μάσκας, αλλά και του εμβολιασμού -για τον οποίο όπως είπε πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά μας- αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία.

Όπως είπε, υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις στο πού και πότε οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να χαλαρώσουν τη χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Η καθηγήτρια ανέφερε πως οι νέες οδηγίες είναι εξαιρετικά αισιόδοξες για το μέλλον των εμβολιασθέντων, επεσήμανε όμως, πως σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, γνωρίζουμε ότι αν κάποιος πλήρως εμβολιασμένος μολυνθεί με τον κορωνοϊό, υπάρχει σαφώς μικρότερη πιθανότητα να μεταδόσει τον ιό σε ανεμβολίαστο άτομο του περιβάλλοντος, αλλά η πιθανότητα αυτή δεν είναι μηδενική.

Η ίδια εξήγησε πως θα πρέπει να γίνει χρήση της κοινής λογικής: «Αν βρεθούν δύο ζευγάρια πλήρως εμβολιασμένων ηλικιωμένων, ακόμα και σε κλειστό χώρο, μπορούν να είναι χωρίς μάσκες, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν είχαν υψηλού κινδύνου επαφές τις αμέσως προηγούμενες μέρες».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, είπε πως «θα χαρίσει μεγαλύτερη ελευθερία το καλοκαίρι, εντός και εκτός Ελλάδος σε όσους επιλέξουν να εμβολιαστούν», πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα.

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν είναι η ώρα ακόμα σήμερα στην Ελλάδα για να παρερμηνεύσουμε τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών. Στη χώρα μας έχουμε ακόμα υψηλή ενδημικότητα και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού σε σύγκριση με το Ισραήλ ή το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Η όποια χαλάρωση σχεδόν αυτόματα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι» υπογράμμισε, γι αυτό συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ακόμη μια φορά πως η ενδοικογενειακή διασπορά παραμένει ο μεγάλος κίνδυνος και τις ημέρες του Πάσχα και συνέστησε πριν βρεθούμε την Κυριακή, να κάνουμε όσοι μπορούμε κάποιο ατομικό τεστ.

Αναφορικά με τον εκκλησιασμό τη Μεγάλη Εβδομάδα τόνισε πως είναι αναγκαίο να τηρούμε τα μέτρα, με τη χρήση διπλής μάσκας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη σημασία της χρήσης της μάσκας στην εστίαση, τόσο από τους πελάτες όσο και από τους εργαζόμενους.

CDC: Μάσκα (σχεδόν) τέλος για τους πλήρως εμβολιασμένους σε εξωτερικούς χώρους

Υπενθυμίζεται ότι νέες οδηγίες για τη χρήση μάσκας εξέδωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Σύμφωνα με αυτές, οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19 δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, εκτός εάν βρίσκονται ανάμεσα σε πλήθος κόσμου.

Χαλαρώνοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες ως προς τη χρήση μάσκας, δεδομένου ότι και η εμβολιαστική εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πατήσει «γκάζι», η αρμόδια Αρχή Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ αναφέρει πως οι πλήρως εμβολιασθέντες δεν χρειάζεται πλέον να καλύπτουν το πρόσωπό τους, εκτός εάν βρίσκονται μεταξύ πλήθους αγνώστων.

Αλλά και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, μπορούν επίσης να βγαίνουν έξω χωρίς μάσκα σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Σήμερα, ελπίζω, είναι μία ημέρα κατά την οποία μπορούμε να κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς την κανονικότητα. Το τελευταίο έτος, περάσαμε πολύ χρόνο λέγοντας στους Αμερικανούς τι δεν μπορούν να κάνουν. Τώρα, θα σας πω ορισμένα από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε εάν είστε πλήρως εμβολιασμένοι» δήλωσε «ανοίγοντας» την πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τις νέες οδηγίες η διευθύντρια των CDC, Ροσέλ Ουαλίνσκι.

«Αν είστε πλήρως εμβολιασμένοι και θέλετε να συμμετάσχετε σε μια μικρή συγκέντρωση με άτομα εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα [..] επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν πως μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια, χωρίς μάσκα. Ωστόσο, συνεχίζουμε να συνιστούμε να φοράτε μάσκα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων και σε πολυσύχναστα μέρη, όπως σε γεμάτα γήπεδα ή συναυλίες» υπογράμμισε.

Ουσιαστικά τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έβαλαν τη «σφραγίδα» τους σε αυτά που ήδη έκαναν πολλοί Αμερικανοί τις τελευταίες εβδομάδες, όπως επισημαίνει το Associated Press.

Πλέον, οι πλήρως εμβολιασμένοι ή μη δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα όταν περπατούν, κάνουν ποδήλατο, τρέξιμο ή πεζοπορία μόνοι ή με μέλη της οικογένειάς τους. Μπορούν, επίσης, να «πετάξουν» τη μάσκα σε μικρές συναθροίσεις με άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Αλλά τα κοινά σημεία μεταξύ εμβολιασθέντων και μη σταματούν εδώ.

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί -στους οποίους ανήκουν βάσει των CDC άτομα που δεν έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων της Pfizer και Moderna, ή το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson- πρέπει να φορούν μάσκες σε συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους, όπου παρίστανται και άλλα ανεμβολίαστα άτομα. Πρέπει, επίσης, να συνεχίσουν να φορούν μάσκες στους εξωτερικούς χώρους εστιατορίων.

Αντίθετα, οι πλήρως εμβολιασθέντες δεν χρειάζεται πλέον να φορούν τη μάσκα σε αυτές τις περιστάσεις.

Παράλληλα, τα Κέντρα Ελέγχου συνεχίζουν να συνιστούν τη χρήση μάσκας ακόμη για τους πλήρως εμβολιασθέντες σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως τα κομμωτήρια, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια, μουσεία, κινηματογράφοι και θέατρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ