ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Μάιος, ο μήνας της «απελευθέρωσης» - Τα επόμενα βήματα χαλάρωσης

Κορωνοϊός: Μάιος, ο μήνας της «απελευθέρωσης» - Τα επόμενα βήματα χαλάρωσης
AP Photo/Petros Giannakouris

Η επιδημιολογική εικόνα του 48ώρου, που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ σήμερα, επιβεβαιώνει τη σταθεροποίηση με τάσεις αποκλιμάκωσης του τρίτου κύματος, κάτι που σημαίνει ότι ο «οδικός χάρτης» για την επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων μέσα στο μήνα Μάιο έχει «πράσινο φως» για να ξεδιπλωθεί.

Ήδη, νέες «ανάσες ελευθερίας» απολαμβάνει η κοινωνία από σήμερα, μέσω της επανεκκίνησης της εστίασης μετά από έξι μήνες και της διεύρυνσης του ωραρίου κυκλοφορίας κατά μία ώρα, έως τις 23:00, ενώ έχουν απελευθερωθεί ήδη οι διαδημοτικές μετακινήσεις και έχει ανοίξει το λιανεμπόριο.

Έχοντας, δε, στη φαρέτρα τα «όπλα» των εκτεταμένων αυτοδιαγνωστικών τεστ, καθώς και την διεύρυνση και επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού, οι επόμενοι βασικοί σταθμοί προς την «απελευθέρωση» δραστηριοτήτων και την επιστροφή στην «κανονικότητα» είναι βήματα που μπορούν να υλοποιηθούν με ασφάλεια και σιγουριά.

Τα επόμενα βήματα στο δρόμο για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών που επέβαλε η μάχη κατά του κορωνοϊού προβλέπουν την επιστροφή των μαθητών όλων των σχολικών βαθμίδων στα θρανία, την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και το άνοιγμα του τουρισμού.

Ειδικότερα:

  • τη Δευτέρα 10 Μαΐου, με μάσκες και διπλό self test επιστρέφουν μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των σχολικών βαθμίδων στις τάξεις. Τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, η διάθεση των self-tests θα ξεκινήσει ξανά την Πέμπτη του Πάσχα.
  • το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει και ο τουρισμός υπό αυστηρές προϋποθέσεις τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για εκείνους που θα θελήσουν να ταξιδέψουν και θα έχουν εμβολιαστεί.
  • στις 15 Μαΐου απελευθερώνονται επίσης οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ όπως έχει προαναγγείλει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων, παραμένει η υποχρέωση αποστολής μηνύματος sms στο 13033 για οποιαδήποτε μετακίνηση.

Ειδικότερα για την μετακίνηση για καφέ, εστιατόρια και άλλους χώρους εστίασης είναι υποχρεωτική η αποστολή του κωδικού 6 στο 13033.

Γεωργιάδης: Στόχος να διευρυνθεί το ωράριο από τις 15 Μαΐου

«Ανοίγουμε την εστίαση αλλά ο ιός δεν έχει φύγει. Το σύνθημα ότι πέρασε ο κίνδυνος δεν έχει δοθεί» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Κανένας δεν θέλει να περιορίσει την ελευθερία κανενός, αλλά πρέπει να κρατηθεί ο ιός υπό έλεγχο», συμπλήρωσε.

«Μέχρι έξι άτομα στα τραπέζια, με κωδικό 6 και αναχώρηση στις 22:45», υπενθύμισε ο υπουργός προσθέτοντας ότι με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, στόχος είναι να ανακοινωθεί πιο διευρυμένο ωράριο «πάντα υπό την αίρεση ότι ο ιός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία. Κάθε εβδομάδα θα συνεχίσει να συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Σήμερα δεν επιστρέφουμε στην παλιά μας ζωή κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα», τόνισε.

«Αναμφίβολα υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν σε αναστολή και ζητώ συγγνώμη, καθώς δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο. Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους της εστίασης, είπε ο κ. Γεωργιάδης και αναφέρθηκε σε χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανοίξουν καθώς δεν έχουν τον προβλεπόμενο ανοιχτό χώρο.

Ως προς την απαγόρευση μουσικής είπε ότι ήταν απαίτηση των γιατρών, καθώς «μιλώντας πιο δυνατά εκπνέεις με μεγαλύτερη ταχύτητα τα σταγονίδια, αυξάνοντας την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος διπλανός που έχει βγάλει τη μάσκα για να φάει».

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες είναι 2.146, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 348.568, εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 36 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.253 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες είναι 134, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.587 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 797 (61.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 81.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.146 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 363 (ημερήσια μεταβολή -16.74%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431
ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).»

Αναλυτικά η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων του 48ωρου:

Ενδεικτικά, σε σύνολο 2.146 νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες, τα 1.022 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 302 στη Θεσσαλονίκη, τα 68 στη Λάρισα, τα 32 στην Αχαΐα.

Συγκεκριμένα:

133 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

137 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

53 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

152 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

330 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

113 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

98 κρούσματα στην ΠΕ Πειραιώς

6 κρούσματα στην ΠΕ Νήσων

302 κρούσματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης

61 κρούσματα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας

4 κρούσματα στην ΠΕ Αργολίδας

11 κρούσματα στην ΠΕ Αρκαδίας

6 κρούσματα στην ΠΕ Άρτας

32 κρούσματα στην ΠΕ Αχαΐας

26 κρούσματα στην ΠΕ Βοιωτίας

4 κρούσματα στην ΠΕ Γρεβενών

7 κρούσματα στην ΠΕ Δράμας

12 κρούσματα στην ΠΕ Έβρου

24 κρούσματα στην ΠΕ Εύβοιας

2 κρούσματα στην ΠΕ Ευρυτανίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

8 κρούσματα στην ΠΕ Ηλείας

14 κρούσματα στην ΠΕ Ημαθίας

28 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

6 κρούσματα στην ΠΕ Θάσου

5 κρούσματα στην ΠΕ Θεσπρωτίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Ικαρίας

35 κρούσματα στην ΠΕ Ιωαννίνων

24 κρούσματα στην ΠΕ Καβάλας

31 κρούσματα στην ΠΕ Καλύμνου

8 κρούσματα στην ΠΕ Καρδίτσας

1 κρούσμα στην ΠΕ Καρπάθου

14 κρούσματα στην ΠΕ Καστοριάς

10 κρούσματα στην ΠΕ Κέρκυρας

1 κρούσμα στην ΠΕ Κεφαλληνίας

9 κρούσματα στην ΠΕ Κιλκίς

39 κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης

18 κρούσματα στην ΠΕ Κορινθίας

7 κρούσματα στην ΠΕ Κω

7 κρούσματα στην ΠΕ Λακωνίας

68 κρούσματα στην ΠΕ Λάρισας

4 κρούσματα στην ΠΕ Λασιθίου

1 κρούσμα στην ΠΕ Μυτιλήνης

26 κρούσματα στην ΠΕ Μαγνησίας

8 κρούσματα στην ΠΕ Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην ΠΕ Νάξου

28 κρούσματα στην ΠΕ Ξάνθης

1 κρούσμα στην ΠΕ Πάρου

20 κρούσματα στην ΠΕ Πέλλας

1 κρούσμα στην ΠΕ Πιερίας

14 κρούσματα στην ΠΕ Πρέβεζας

10 κρούσματα στην ΠΕ Ρεθύμνου

22 κρούσματα στην ΠΕ Ροδόπης

1 κρούσμα στην ΠΕ Ρόδου

3 κρούσματα στην ΠΕ Σάμου

35 κρούσματα στην ΠΕ Σερρών

23 κρούσματα στην ΠΕ Τρικάλων

7 κρούσματα στην ΠΕ Φθιώτιδας

2 κρούσματα στην ΠΕ Φλώρινας

1 κρούσμα στην ΠΕ Φωκίδας

10 κρούσματα στην ΠΕ Χαλκιδικής

24 κρούσματα στην ΠΕ Χανίων

1 κρούσμα στην ΠΕ Χίου

42 κρούσματα υπό διερεύνηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ