ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, μουσεία, σινεμά, θέατρα, οργανωμένες παραλίες

Ανοίγουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, μουσεία, σινεμά, θέατρα, οργανωμένες παραλίες
INTIME

Στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας η οποία παρουσιάζει σημεία βελτίωσης, αλλά και την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων επικεντρώθηκε η σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, «Προχωράμε σε επιπλέον βήματα ανάκτησης της ελευθερίας» και πρόσθεσε πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δείχνει σταθερά σημεία βελτίωσης και επιτρέπει τη σταδιακή επανέναρξη δραστηριοτήτων.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης επιπλέον δραστηριοτήτων, το οποίο έχει ως εξής:

Τα μουσεία ανοίγουν στις 14 Μαΐου, τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους ξεκινούν στις 21 Μαΐου με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου.

Από τις 17 Μαΐου ξεκινούν να λειτουργούν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ωδεία.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από αύριο, Σάββατο, επαναλειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Παράλληλα, σημείωσε πως τη Δευτέρα επαναλειτουργούν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια. Επίσης, από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν τα διά ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων.

Στις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Από τις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος πιστοποιήσεων απόφοιτων μεταλυκιακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

Οι περιοχές που μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο»

Στη συνέχεια ανακοίνωσε τις περιοχές που μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο», λόγω της δυσμενούς επιδημιολογικής εικόνας που εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για τον δήμο Βισαλτίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών καθώς και ο δήμος Μεσολογγίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

Ιδιαίτερα για το Μεσολόγγι ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για μια «επιθετική εκθετική αύξηση κρουσμάτων». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι οι ενεργές μολύνσεις στην περιοχή πενταπλασιάστηκαν μέσα σε 10 μέρες: «Στις 27 Απριλίου τα ενεργά κρούσματα ήταν 49 ενώ σήμερα φτάνουν τα 233» είπε και κάλεσε τους κατοίκους του Μεσολογγίου αλλά και των γύρω περιοχών όπως του Αγρινίου και του Αιτωλικού να επιδείξουν μεγάλη προσοχή καθώς η κατάσταση είναι «εξαιρετικά ανησυχητική».

Σε καθολικό lockdown, αντίστοιχο με αυτό της Καλύμνου μπαίνει από αύριο το πρωί και ο οικισμός Καστανιών της Δημοτικής Ενότητας Βύσσας, του Δήμου Ορεστιάδος.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε, στην Κάλυμνο, όπου βρίσκεται ήδη σε ισχύ το καθολικό lockdown δεν θα ανοίξουν τα σχολεία.

Οι περιοχές που παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου:

η Περιφέρεια Αττικής (εξαιρουμένων των Δήμων Αγκιστρίου, Υδρας, Κυθήρων και Σπετσών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων), οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Ευρυτανίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης οι Περιφερειακές Ενότητες Θάσου και Καβάλας, η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Φαιστού της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, οι Δήμοι Σερρών και Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ο Δήμος Καστοριάς, ο Δήμος Ξάνθης, οι Δήμοι Μαρωνείας-Σαπών και Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, ο Δήμος Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας

Την ίδια στιγμή, λόγω βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας τους, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να κατέβουν επίπεδο και από το βαθύ κόκκινο να ενταχθούν στο κόκκινο, οι ακόλουθες περιοχές:

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 69,44%

Στο κόκκινο –από το βαθύ κόκκινο– κατεβαίνει και ο Δήμος Διδυμοτείχου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 75,28%.

Στο κόκκινο κατεβαίνουν και οι Δήμοι Πέλλας, Έδεσσας και Αλμωπίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 68,41%, 53,33% και 73,91% αντίστοιχα.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσεται, επίσης, ο Δήμος Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά στα 79,26%, καθώς και

Ο δήμος Ορεστίδας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 77,27%.

Επίπεδο κατεβαίνει και εντάσσεται στο κόκκινο ο Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, που παρατηρείται μείωση των ενεργών κρουσμάτων της τάξεως του 44,44%, καθώς και

Οι δήμοι Αιγιαλίας, Δυτικής Αχαΐας και Καλαβρύτων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 65 %, 81% και 85, % αντίστοιχα σε σχέση με το μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατεβαίνει και ο Δήμος Ηλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 80% περίπου.

Επίπεδο κατεβαίνουν και εντάσσονται στο κόκκινο οι Δήμοι Μεγαλόπολης, Βόρειας Κυνουρίας, Νότιας Κυνουρίας και Γορτυνίας της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, όπου παρατηρείται αισθητή μείωση των ενεργών κρουσμάτων.

Στο κόκκινο από το βαθύ κόκκινο κατεβαίνουν επίσης οι Δήμοι Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, Βέλου – Βόχας και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται οι Δήμοι Μυλοποτάμου και Αμαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης.

Από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατεβαίνουν και εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) οι Δήμοι Χανίων και Κισσάμου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 36,89% και 44,44% αντίστοιχα σε σχέση με το μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης.

Παπαευαγγέλου: Δεν έχουμε δει ακόμα τις επιπτώσεις των εορτών του Πάσχα

Από την πλευρά της η κ. Παπαευαγγέλου ενημέρωσε πως το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει πτωτική πορεία. Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια είναι κάτω από 20.000, ωστόσο σύμφωνα με την καθηγήτρια παραμένει υψηλός, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε, μάλιστα ότι τις επιπτώσεις των εορτών του Πάσχα δεν τις έχουμε δει ακόμα και ότι οι επιστήμονες αναμένουν τοπικές εξάρσεις. Χαρακτήρισε ωστόσο θετικό ότι τις δύο τελευταίες ημέρες το ποσοστό θετικότητας παρέμεινε το ίδιο με αυτό της Μ. Εβδομάδας στο 4%.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία για τέταρτη εβδομάδα, με τον μέσο όρο του 7ημέρου να είναι στις 391 νέες εισαγωγές την ημέρα, ωστόσο ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων ασθενών στην επικράτεια συνεχίζει να είναι υψηλός και ανέρχεται στις 4.900 ασθενείς.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης, 82% στην επικράτεια. Το 1/4 των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ηλικίας 35-55 ετών με την συντριπτική πλειοψηφία ανεμβολίαστοι.

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρακολουθείτε στενά και τα περισσότερα αφορούν σε ανθρώπους ηλικίας 20 με 60 ετών.

Για δεύτερη εβδομάδα οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις και «ελπίζουμε στην αποκλιμάκωση της πίεσης του ΕΣΥ»

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η σταδιακή αποκλιμάκωση επετρεψε το άνοιγμα περεταίρω δραστηριοτήτων.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, είμαστε ανήσυχοι γιατί βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο και δεν μπορούμε να δώσουμε μηνύματα χαλάρωσης. Βλέπουμε τοπικές επιδημιολογικές εξάρσεις.

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό είπε ότι προσφέρει ελευθερία και αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τον έλεγχο της πανδημίας.

Έχουμε έναν αγώνα δρόμου να προλάβουμε να εμβολιαστούμε πριν την ανάπτυξη νέων μεταλλάξεων, τόνισε.

Κλείνοντας, η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε πως το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μειώνεται, αλλά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα χρειαστεί όλοι να είμαστε προσεκτικοί για να αποφύγουμε μια έξαρση της πανδημίας.

Μαγιορκίνης: Οι νέοι οδηγούν την πανδημία

Παρουσιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια καταγράφει επιπλέον σημεία υποχώρησης, ωστόσο η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, παρουσιάζοντας όμως κάποια σημεία αποσυμπίεσης.

Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε 6%. Στην Αττική, συνεχίζεται η συρρίκνωση της επιδημίας, έως και 30%, ωστόσο -όπως είπε- πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς περιμένουμε τα στοιχεία από το Πάσχα.

Αναφέρθηκε επίσης και στη σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας ότι τα εμβόλια που έχουμε διαθέσιμα αυτή τη στιγμή αποτρέπουν χιλιάδες κρούσματα και θανάτους. Η συμμετοχή των νέων είναι σημαντική καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία οι νέοι οδηγούν την πανδημία, συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ