ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πώς θα ανοίξουν σχολεία, βρεφονηπιακοί και αθλητισμός - Τα μέτρα μέχρι 14 Μαΐου

Κορωνοϊός: Πώς θα ανοίξουν σχολεία, βρεφονηπιακοί και αθλητισμός - Τα μέτρα μέχρι 14 Μαΐου
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Thanassis Stavrakis

Γεγονός είναι η σταδιακή άρση των απαγορεύσεων και η επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων στη χώρα, με το βλέμμα στραμμένο στο άνοιγμα του τουρισμού από τις 15 Μαΐου. Ειδικοί και κυβέρνηση προειδοποιούν σε κάθε τόνο ότι «βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο» και η επιδημιολογική εικόνα σταθεροποίησης είναι απολύτως εύθραυστη.

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η νέα υπουργική απόφαση με τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και την Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00».

Όπως αναφέρει το άρθρο 1 της ΚΥΑ, προς τον σκοπό αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 θεσπίζονται έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας και επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης (αυξημένου κινδύνου και πολύ αυξημένου κινδύνου).

Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου επιστρέφουν στις τάξεις τους οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίου, ενώ επαναλειτουργούν τα διά ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με την διενέργεια εξετάσεων όπως πανελλήνιες και εξετάσεις τίτλων επάρκεια ξένων γλωσσών.

Επίσης, από τις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών αναμένεται τη Δευτέρα 17 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας -μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό- καλούνται να προσέλθουν στο σχολείο έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού self test, τα οποία διατίθενται δωρεάν και διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης.

Διαβάστε εδώ την ΚΥΑ με τα νέα μέτρα

Ανοίγουν τα κολυμβητήρια

Την προσεχή Δευτέρα 10 Μαΐου επιστρέφουν στις προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

Σύμφωμα με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, από τις 10 Μαΐου θα μπορούν να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων, ενώ οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές. Το πρόγραμμα ορίζεται με ευθύνη της διοίκησης κάθε κολυμβητηρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ