ΕΛΛΑΔΑ

Παπαευαγγέλου: Είμαστε ανήσυχοι - Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο

Παπαευαγγέλου: Είμαστε ανήσυχοι - Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο
CNN Greece

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, τα οποία παρουσιάζουν σημεία βελτίωσης, παρουσίασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, εφιστώντας ωστόσο την προσοχή πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαλαρώσουμε. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια, οι ειδικοί είναι ανήσυχοι, καθώς βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει πτωτική πορεία σε όλες σχεδόν τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια είναι κάτω από 20.000, παραμένει όμως υψηλός.

«Ο ιός είναι εδώ και κυκλοφορεί αναμεσά μας, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δώσουμε μήνυμα χαλάρωσης, ούτε καν σε όσους έχουν εμβολιαστεί», τόνισε.

Επεσήμανε, δε ότι τις επιπτώσεις του Πάσχα δεν τις έχουμε δει ακόμα, και οι επιστήμονες αναμένουν τοπικές επιδημίες, προσθέτοντας πως ήδη υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Όπως εξήγησε, ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν κατά τις ημέρες του Πάσχα είναι μικρότερος, και έτσι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική εικόνα διασποράς του ιού.

Η παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας βασίζεται στους πιο σκληρούς δείκτες, που είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι νέες διασωληνώσεις ασθενών και οι θάνατοι. Τις δύο τελευταίες ημέρες που επιστρέψαμε στον υψηλό αριθμό ημερησίων τεστ, το ποσοστό θετικότητας παρέμεινε σταθερό στο 4,3%, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Δεν αρκεί ο αριθμός των εμβολιασθέντων και ο καλός καιρός για να ελέγξουμε την πανδημία», είπε και πρόσθεσε: «Βλέπουμε τοπικές επιδημικές εξάρσεις, ακόμα και σε περιοχές που έχουν εμβολιαστική κάλυψη της τάξεως του 25%».

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρακολουθείται στενά και τα περισσότερα αφορούν σε ανθρώπους ηλικίας 20 με 60 ετών, που εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των ηλικιών 30-60 ετών.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας, εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία για τέταρτη εβδομάδα, με το μέσο όρο του 7ημέρου να είναι στις 391 νέες εισαγωγές την ημέρα. Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια συνεχίζει να είναι υψηλός, και ανέρχεται στους 4900 ασθενείς.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς Covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης 82% στην επικράτεια. Όμως και στις ΜΕΘ παρατηρείται μείωση των άνω των 75 ετών και αύξηση των ηλικιών 35 με 55 ετών, που σήμερα αποτελούν το 1/4 των ασθενών στις ΜΕΘ. Τόνισε ότι οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι. Για δεύτερη εβδομάδα οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις και ελπίζουμε στην αποκλιμάκωση των ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η σταδιακή αποκλιμάκωση επετρεψε το άνοιγμα περεταίρω δραστηριοτήτων, λέγοντας ότι οι αποφάσεις της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι ιδιαίτερα προσεκτικές. Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν στις 17 Μαΐου, και η απόφαση βασίστηκε στο σταδιακό άνοιγμα της εκπαίδευσης.

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό είπε ότι προσφέρει ελευθερία και αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τον έλεγχο της πανδημίας, πρόσθεσε ωστόσο, ότι η επιτροπή θα ήθελε τα ποσοστά των εμβολιασμών να είναι υψηλότερα.

Αναφερόμενη στις μεταλλάξεις, είπε ότι όσο ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα, είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται και νέες μεταλλάξεις. «Εχουμε έναν αγώνα δρόμου, να προλάβουμε να εμβολιαστούμε πριν την ανάπτυξη και πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων», τόνισε.

Κλείνοντας, η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε πως το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μειώνεται, αλλά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα χρειαστεί όλοι να είμαστε προσεκτικοί για να αποφύγουμε μια έξαρση της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ