ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» αύριο για τα σχολεία - Τα πρώτα αποτελέσματα των self test

«Πρεμιέρα» αύριο για τα σχολεία - Τα πρώτα αποτελέσματα των self test
INTIME

«Πρεμιέρα» έχουν αύριο τα σχολεία, με τους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων να επιστρέφουν στα θρανία. Υπενθυμίζεται ότι από αύριο επιστρέφουν στις τάξεις τους και οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίου, οι οποίοι μέχρι πρότινος έκαναν τηλεκπαίδευση.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στο σχολείο είναι τα self test, τα οποία όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, πρέπει να γίνονται πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί κάνουν τα self-test στο σπίτι τους, ενώ συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει σήμερα ή αύριο το πρωί.

Στη συνέχεια, δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, στην οποία εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής, στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr είχαν δηλωθεί μόλις 255.528 αποτελέσματα self test μαθητών από το σύνολο των 1,7 εκατομμυρίων ατόμων που επιστρέφουν αύριο στα σχολεία.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το δελτίο του ΣΚΑΙ, 858 εκ των αποτελεσμάτων ήταν θετικά, κατά δήλωση των γονέων των μαθητών. Σημειώνεται ωστόσο, πως αρκετοί με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, θα μεταβούν στα σχολεία χωρίς υποβολή στοιχείων στο σύστημα, αλλά με γραπτή δήλωση του αποτελέσματος.

Για τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Η προμήθεια των τεστ από τα φαρμακεία από ενήλικους μαθητές και εκπαιδευτικούς γίνεται βάσει του ΑΜΚΑ τους. Για τους ανήλικους μαθητές, τα τεστ παραλαμβάνουν γονείς και κηδεμόνες με τον ΑΜΚΑ των μαθητών.

Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Παιδείας από τη Δευτέρα 10/5 έως την Τετάρτη 12/5, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η επιβάρυνση στα φαρμακεία, θα διατεθούν δύο self-test σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και προσωπικό των σχολείων, για να υποβληθούν στον έλεγχο της Πέμπτης 13/5, αλλά και της ερχόμενης Δευτέρας 17/5. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η δωρεάν διάθεση self-test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη 12 Μαΐου τα self test θα διατίθενται μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων. Το τεστ είναι ρινικό και όχι ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό, και ο στυλεός πρέπει να μπει στη μύτη απαλά και να περιστραφεί αρκετές φορές. Έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων (https://self-testing.gov.gr).

Κεραμέως: Self test και στα νηπιαγωγεία

Αναφερόμενη στην αυριανή «πρεμιέρα» της διά ζώσης λειτουργίας νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη: «Αύριο είναι το επόμενο βήμα για την επαναφορά στην πραγματικότητα. Αύριο ξεκινάμε εκ νέου με δύο πρόσθετα “εργαλεία”: το κομμάτι των εμβολιασμών και τα self test, που από αύριο το πρωί αξιοποιείται και σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια».

«Το self test θα γίνεται και στα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς, καθώς το δείγμα παίρνεται από την μύτη και επομένως με την βοήθεια του γονέα είναι εύκολο να γίνει σε όλα τα παιδιά», διευκρίνισε η ίδια.

Απαντώντας σε ερώτημα για μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που αρνούνται να κάνουν το τεστ, η κ. Κεραμέως έκανε λόγο για «τελείως μεμονωμένες περιπτώσεις».

«Όπως συνέβη στην αρχή και με τις μάσκες, που όμως πλέον όλοι δέχονται ότι αποτελούν βασικό όπλο για την μη διασπορά του κορωνοϊού. Τα self test είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, καθώς στα Λύκεια βρέθηκαν τις πρώτες ημέρες 600 φορείς του ιού που ήταν κυρίως ασυμπτωματικοί και θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό» ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ