ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Κληρώνει μέσα στην εβδομάδα για τις επόμενες «ανάσες» χαλάρωσης

Lockdown: Κληρώνει μέσα στην εβδομάδα για τις επόμενες «ανάσες» χαλάρωσης
INTIME NEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης αναφορικά με την εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν στο άνοιγμα του τουρισμού αλλά και των υπερτοπικών μετακινήσεων, ενώ αποφάσεις αναμένονται και για το ζήτημα που αφορά στα SMS για τη μετακίνηση των πολιτών.

Στο ζήτημα των SMS αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - το μεσημέρι της Δευτέρας και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία ουσιαστικά προανήγγειλε τις ανακοινώσεις, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει ποια ημέρα θα γίνουν αυτές. Σε κάθε περίπτωση, τα SMS μετακίνησης των πολιτών παραμένουν σε ισχύ μέχρι τις 14 Μαΐου.

Ποιες δραστηριότητες ξεκίνησαν σήμερα

Κατά τα λοιπά, η εφαρμογή του λεγόμενου «οδικού χάρτη» με σκοπό την επανεκκίνηση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται.

Ειδικότερα, από σήμερα, Δευτέρα 10 Μαΐου λειτουργούν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, καθώς και τα τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων. Ξαναρχίζουν, επίσης, οι πρακτικές ασκήσεις φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω, σε όλα τα τμήματα, σε όλες τις σχολές, σε προγράμματα σπουδών α’ και β΄ κύκλου.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά πώς λειτουργούν από σήμερα τα σχολεία

Παράλληλα, από σήμερα, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Την Δευτέρα (10/05), εξάλλου, ξεκίνησαν και οι προπονήσεις για αθλήματα που έχουν διοργανώσεις έως και τον Σεπτέμβριο, καθώς και η χρήση κολυμβητηρίων από αθλούμενους και θα ακολουθήσει σταδιακά η επανεκκίνηση πρόσθετων αθλητικών δραστηριοτήτων ανάλογα με την επικινδυνότητά τους σε ό,τι αφορά τον ιό.

Υπερτοπικές μετακινήσεις, τουρισμός και μουσεία στις 14 Μαΐου

Παράλληλα, στις 14 Μαΐου αναμένεται το άνοιγμα του τουρισμού και την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων.

Την ίδια μέρα γίνεται το πρώτο βήμα και στο χώρο του Πολιτισμού, με το άνοιγμα των μουσείων.

17 Μαΐου: Ανοίγουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα (17/05) Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Ταυτόχρονα ξαναρχίζουν οι πρακτικές, και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Την ίδια ημέρα θα λειτουργήσουν και τα ωδεία.

21 Μαΐου: Ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι

Παράλληλα, στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.

28 Μαΐου: Ξεκινούν πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (συναυλίες κλπ.)

Τέλος, μία εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους- με ποσοστό πληρότητας 50%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ