ΕΛΛΑΔΑ

Σταδιακή άρση lockdown: Τι αλλάζει τις επόμενες ημέρες και πότε θα ανακοινωθεί

Σταδιακή άρση lockdown: Τι αλλάζει τις επόμενες ημέρες και πότε θα ανακοινωθεί
AP Photo/ Thanassis Stavrakis

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες σε κυβέρνηση και Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τα επόμενα βήματα άρσης του lockdown. Αυτήν την εβδομάδα θα ανακοινωθεί το επόμενο «πακέτο» επανεκκίνησης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που θα προχωρήσει με αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης καθώς η επιδημιολογική εικόνα αν και παρουσιάζει στοιχεία σταθεροποίησης παραμένει εύθραυστη.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη αναμένονται ανακοινώσεις για την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων, την κατάργηση του SMS και πιθανώς νέο ωράριο για την εστίαση, όπως και επέκταση του ωραρίου νυχτερινής κυκλοφορίας.

Επιπλέον, προς τα τέλη της εβδομάδας, πιθανώς την Πέμπτη, θα γίνουν ανακοινώσεις που θα αφορούν στον τουρισμό.

Ειδικότερα, στο ζήτημα των SMS αναφέρθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία ουσιαστικά προανήγγειλε τις ανακοινώσεις, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει ποια ημέρα θα γίνουν αυτές. Σε κάθε περίπτωση, τα SMS μετακίνησης των πολιτών παραμένουν σε ισχύ μέχρι τις 14 Μαΐου.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα καταργηθεί το click inside στο λιανεμπόριο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, θα παραμείνει σε ισχύ η χωρητικότητα στα καταστήματα, δηλαδή τα άτομα ανά τετραγωνικά μέτρα. Εκτίμησε ότι ανακοινώσεις θα γίνουν πριν από την Παρασκευή.

Ο ίδιος σημείωσε ότι με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου θα αλλάξει και το ωράριο στην απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε δηλώσει ότι «το ωράριο θα διευρυνθεί σταδιακά» και σημείωσε ότι «σε πρώτη φάση η επέκταση θα είναι μετά τις 23:00 και μετά, εάν όλα πάνε καλά, μπορεί να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση».

Το εν λόγω θέμα, όπως είπε ο υπουργός, μαζί με το ζήτημα της κατάργησης των SMS αναμένεται να αξιολογηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος πάντως έδωσε το στίγμα των προθέσεων, λέγοντας: «Με το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων θα απελευθερωθούμε από το SMS», αφήνοντας να εννοηθεί ότι και για αυτό το μέτρο το τέλος φαίνεται να έρχεται στις 15 Μαΐου.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων, κυβέρνηση και ειδικοί επεξεργάζονται σενάρια που αφορούν τα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, θα υπάρξει διαφοροποίηση για τα ταξίδια στην ηπειρωτική Ελλάδα σε σχέση με τα ταξίδια στα νησιά. Για παράδειγμα, φαίνεται πως εξετάζεται η χρήση self test ή πιστοποιητικού εμβολιασμού για τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά ταξίδια.

Την Πέμπτη πιθανότατα αναμένονται οι ανακοινώσεις εκ μέρους του Χάρη Θεοχάρη σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα του τουρισμού.

Το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος

Μετά το άνοιγμα δημοτικών, γυνμασίων και λυκείων, σειρά παίρνουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί τη Δευτέρα 17 Μαΐου.

Επίσης, ξεκινούν από τις 17 Μαΐου συγκεκριμένες λειτουργίες των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης (ΕΕΚΔΒΜ) και των Κολλεγίων, μετά από θετική εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ θα διεξάγονται τόσο τα εργαστηριακά μαθήματα με φυσική παρουσία καταρτιζόμενων και εκπαιδευτών, εντός των εργαστηριακών χώρων, όσο και η πρακτική άσκηση.

Στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας αρχίζει και πάλι η δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργία του Α' και Β' κύκλου.

Επίσης, ξεκινάει με φυσική παρουσία το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.

Στα Κολλέγια ξεκινούν οι εργαστηριακές και πρακτικές ασκήσεις στο ίδιο πλαίσιο και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται και για τα Πανεπιστήμια.

Παράλληλα, επαναλειτουργούν και τα ωδεία από τις 17 Μαΐου με αναλογία ένα προς ένα.

«Επιστροφή» του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Σε ό,τι αφορά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό τα επόμενα βήματα ανοίγματος έχουν ως εξής:

  • Από 15/05/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.
  • Από 17/5 να ξεκινήσουν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως δέκα (10) ατόμων για 3 εβδομάδες.

• Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

• Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).

• Από 07/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.

• Την έναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου καθώς οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.

• Για τα ιδιωτικά γυμναστήρια τα μέλη της υποεπιτροπής αθλητισμού θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στην ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης τους π.χ. στην αρχή πιλοτικά μόνο με εμβολιασμένους πολίτες και να γίνει εισήγηση στην Επιτροπή.

«Σηκώνει αυλαία» ο Πολιτισμός

Επίσης μετά από μήνες «σιγής» επιστρέφουν οι δια ζώσης πολιτιστικές δραστηριότητες.

Πρεμιέρα κάνουν τα μουσεία στις 14 Μαΐου, ακολουθεί το άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων στις 21 Μαΐου και η «σκυτάλη» παραδίδεται στις 28 Μαΐου σε ζωντανές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους.

Σε ό,τι αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις της επαναλειτουργίας, τα μουσεία ανοίγουν στις 14 Μαΐου βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου. Τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 21 Μαΐου με πληρότητα 75%.

Τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επιστρέφουν στις 28 Μαΐου μόνο για καθήμενους, όχι ορθίους, με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% και με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ