ΕΛΛΑΔΑ

Βατόπουλος στο CNN Greece: Συνεχής απειλή οι μεταλλάξεις, πρέπει να εμβολιαστούν όλοι

Βατόπουλος στο CNN Greece: Συνεχής απειλή οι μεταλλάξεις, πρέπει να εμβολιαστούν όλοι
Φωτογραφία αρχείου CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

«Οι παραλλαγές του κορωνοϊού είναι μια συνεχής απειλή και γι’ αυτό πρέπει να εμβολιαστούν όλοι» τονίζει στο CNN Greece, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Δημόσιας Υγείας, Άλκης Βατόπουλος.

«Για την ώρα το πρόβλημα είναι ότι οι παραλλαγές του ιού μεταδίδονται πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα κρούσματα όμως, είναι πιθανό ανά πάσα στιγμή να εμφανιστούν μεταλλάξεις που θα είναι ανθεκτικές στο εμβόλιο, που θα είναι το μείζον πρόβλημα», υπογραμμίζει.

«Με αυτήν την έννοια πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού έναντι του κορωνοϊού είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και δεν πρέπει να περιορίζεται σε υποθέσεις κρατών», εξήγεί ο καθηγητής.

«Αν δεν εμβολιαστούν όλοι και κυρίως οι πολίτες των τρίτων χωρών όπου για ποικίλους λόγους η πανδημία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, η πιθανότητα εμφάνισης παραλλαγών είναι συνεχής. Είναι μια συνεχής απειλή», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει σε διεθνές πλέον επίπεδο για την άρση των πατεντών του εμβολίου, ο κ. Βατόπουλος τάσσεται υπέρ και διευκρινίζει:

«Το πρόβλημά μου δεν είναι η πατέντα, η άρση ή ο νομικός τρόπος που θα γίνει αυτό. Η δική μου αγωνία είναι ότι πρέπει να γίνει γρήγορα ώστε να μπορέσουν να παραχθούν άμεσα πάρα πολλά εμβόλια. Τώρα με ποιον μηχανισμό θα συμβεί, δεν είναι το πρόβλημα που με απασχολεί».

Στρεβλό μήνυμα η μικρή συμμετοχή νοσηλευτών στον εμβολιασμό

Σχολιάζοντας τη γενικότερη συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία στη χώρα, χαρακτηρίζει ως «ενοχλητικό» το γεγονός ότι υπάρχει μικρή συμμετοχή των νοσηλευτών, εκτιμώντας ότι δίνει ένα στρεβλό μήνυμα στην κοινωνία.

«Φοβόμουν ότι η συμμετοχή θα ήταν μικρότερη, όμως ο κόσμος δείχνει ότι θέλει να εμβολιαστεί. Παράλληλα υπάρχουν κι εκείνοι που το αναβάλλουν, φοβούνται ή δεν θέλουν. Εν κατακλείδει είμαι σχετικά ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του πληθυσμού, βέβαια θα την ήθελα μεγαλύτερη», λέει χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει την αλλαγή στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας, και την επαναλειτουργία κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων ο κ. Βατόπουλος κάνει λόγο για μια πολιτική απόφαση με την οποία συμφωνεί, κρίνοντας ότι δεν μπορούσαν να συνεχιστούν επ' αόριστον τα οριζόντια μέτρα και συμπληρώνει:

«Εφόσον θέλουμε η κοινωνία να ανοίξει και να παραμείνει ανοιχτή, πρέπει να εφαρμόσουμε επαναλαμβανόμενα rapid test στον πληθυσμό και μαζικό εμβολιασμό. Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να χρησιμοποιούμε τα τεστ αντιγόνου σε τακτά χρονικά διαστήματα, όσο το δυνατόν περισσότερο».

Για την απόκλιση μεταξύ self test και rapid test, ο καθηγητής δηλώνει ότι ο ίδιος δεν έχει δει ακόμα ικανοποιητικά στοιχεία σχετικά με την αξιοπιστία των self test στην Ελλάδα.

«Ελπίζω και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα ξέρουμε τα δεδομένα από τα self test που βγήκαν θετικά, σε πόσα επιβεβαιώθηκε το αποτέλεσμα, ώστε να μπορέσουμε να κρίνουμε» συμπληρώνει.

Tέλος, για το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που απαιτεί ένα 60-70% του ενήλικου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, εκτιμά πως ένα από τα ζητήματα που μένει να διευκρινιστεί με την πάροδο του χρόνου είναι πόσο τελικά κρατάει η ανοσία.

«Ότι τα αντισώματα "πέφτουν" σχετικά γρήγορα δεν σημαίνει και εξαφάνιση της ανοσίας» εξηγεί, καθώς υπάρχει ανοσολογική μνήμη -σύνηθες σε αυτά τα νοσήματα- στις λίγες περιπτώσεις επαναμόλυνσης που έχουν σημειωθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ