ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάπτυξη της εμβολιαστικής «ασπίδας» τα επόμενα βήματα «ανοίγματος»

Με ανάπτυξη της εμβολιαστικής «ασπίδας» τα επόμενα βήματα «ανοίγματος»
AP Photo/Derek Gatopoulos

Νέα ταχύτητα και έκταση λαμβάνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, καθώς έχει σημάνει η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα του τουρισμού. Η κυβέρνηση, στη βάση των εισηγήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ξεδιπλώνει τα επόμενα 24ωρα τον τελικό σχεδιασμό της άρσης του lockdown και της επανεκκίνησης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

«Καθώς ανοίγουμε σταδιακά την οικονομική και την κοινωνική δραστηριότητα, απαιτείται από όλους πολύ μεγάλη προσοχή. Έτσι ώστε να μην έχουμε τοπικές εξάρσεις, τοπικές επιδημίες, που θα μας οδηγήσουν στη λήψη τοπικών περιοριστικών μέτρων. Πιστεύω ότι αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε από τη στιγμή που όλοι θα φερθούμε υπεύθυνα και καθώς από αυτό το Σαββατοκύριακο θα ανοίξουν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις και θα αρχίσουν τα νησιά να έχουν επισκέπτες και από τα μεγάλα αστικά κέντρα, θα γίνουν και αύριο συγκεκριμένες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν οι συμπολίτες μας να ταξιδεύουν εντός της Ελλάδας, ειδικά ως προς τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ανακοίνωση της Επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά της χώρας.

Η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του παζλ για το εμβληματικό άνοιγμα του Τουρισμού, μαζί με τα πρωτόκολλα που θα ανακοινώσει ο Χάρης Θεοχάρης τα επόμενα 24ωρα. Το δρόμο προς την κατεύθυνση αυτή στρώνει η δέσμη των μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση αύριο, Τετάρτη, και αφορά την άρση μέτρων που συνέθεταν το πολύμηνο lockdown.

Από το Σαββατοκύριακο θα απελευθερωθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, ενώ πρόκειται να προσδιοριστεί ο χρόνος της κατάργησης των SMS μετακίνησης, καθώς και η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας για την εστίαση, όπως και του ωραρίου κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις υπερτοπικές μετακινήσεις, αύριο θα ανακοινωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα ταξίδια, ειδικά προς τα νησιά. Το πιθανότερο σενάριο που εξετάζεται είναι ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, rapid test ή μοριακό).

Παράλληλα, από το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να μπουν στο «χρονοντούλαπο» τα SMS μετακίνησης, ενώ αναμένονται ανακοινώσεις για τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας (το πιθανότερο έως τα μεσάνυχτα), τα ραντεβού στα καταστήματα, ακόμη και το «άνοιγμα» των γυμναστηρίων (το οποίο πάντως χρονικά φαίνεται να μετατίθεται για το τέλος του μήνα).

Στις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι αυτήν την περίοδο να ανοίξουν και οι χώροι δεξιώσεων για κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα μπορέσουν να ανοίξουν εν μέρει και οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση.

Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία»

Όπως επανειλημμένα έχουν εξηγήσει κυβερνητικά στελέχη και ειδικοί, στη φαρέτρα των «όπλων» για ασφαλή επανακκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων εκτός από τη χρήση των self test, είναι η επέκταση και επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού στη χώρα. Έτσι, καθώς έχει σημάνει η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα του Τουρισμού και τα ταξίδια στα νησιά, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το σχέδιο για τον εμβολιασμό των κατοίκων 19 νησιών -ηλικίας 18 και άνω- με το σκεύασμα της Johnson & Johnson .

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από σύσκεψη με αρμόδιους φορείς, «ο στόχος είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου. Οι νησιώτες μας δηλαδή να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορωνοϊό. Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό θέλει να στηρίξει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και την οικονομία τους. Φιλοδοξεί όμως να προσφέρει και ένα θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα του τουρισμού μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την τηλεδιάσκεψη για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που προβλέπει τον εμβολιασμό όλων των μόνιμων κατοίκων των νησιών ως το τέλος Ιουνίου.

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτό συγκροτούνται νέα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του ΕΣΥ και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.

Η επιχείρηση θα ενισχυθεί από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες, αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που υλοποιούνται από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση».

Επίσης προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.

Η «Γαλάζια Ελευθερία» θα εξελίσσεται ταυτόχρονα με την εθνική εκστρατεία, διευκρίνισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30-44 από τα τέλη Μαΐου

Την ίδια ώρα, επιταχύνεται το γενικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια θα έχουν οι ηλικίες 30 έως 44 από τα τέλη Μαΐου, όπως ανακοίνωσε χθες ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό των επόμενων ημερών του εμβολιαστικού προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στις ηλικίες αυτές χορηγείται το σκεύασμα της AstraZeneca.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, ενώ επεσήμανε ότι η πρόσβαση σε αυτά θα γίνει σταδιακά ξεκινώντας από την ηλικιακή ομάδα 40-44, και θα ακολουθήσουν οι 35-39 και οι 30-34 ετών.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας σημείωσε ακόμα πως εντός του Ιουνίου είναι πιθανό να ανοίξουν τα ραντεβού εμβολιασμών και για τους πολίτες ηλικίας 18-29, ανάλογα με την πορεία των ραντεβού των προηγούμενων ηλικιακών ομάδων και με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρίες.

Όπως διευκρίνισε αυτό θα γίνει σε δύο φάσεις, καθώς πρώτα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα 25-29 ετών και εν συνεχεία για την ομάδα 18-24 ετών.

Παραδόσεις εμβολίων

Σε ό,τι αφορά στις παραλαβές των εμβολίων, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας είπε ότι προχωρούν κανονικά και ενημέρωσε για το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων για τον Μάιο, το οποίο έχει ως εξής:

Εντός του Μαΐου η Ελλάδα αναμένει 2,15 εκατ. δόσεις εμβολίων από την Pfizer, 350.000 από την Moderna, 220.000 από την Johnson & Johnson (αναμένεται επιβεβαίωση για ακόμη 80.000). Από την AstraZeneca αναμένεται η επιβεβαίωση των παραδόσεων ώστε να φτάνουν στην Ελλάδα 450.000 δόσεις το μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ