ΕΛΛΑΔΑ

Πρεμιέρα για τον τουρισμό: Αυξημένη κίνηση σε λιμάνια και ΚΤΕΛ - Έφτασαν οι πρώτοι τουρίστες

Πρεμιέρα για τον τουρισμό: Αυξημένη κίνηση σε λιμάνια και ΚΤΕΛ - Έφτασαν οι πρώτοι τουρίστες
CNN Greece/ Σπύρος Μελισσάρης

Επίσημη πρώτη για την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων σήμερα, και αρκετός είναι ο κόσμος που επιχειρεί να φύγει με κάθε μέσο από την πρωτεύουσα, είτε για κάποιο νησί, είτε σε κάποια άλλη περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας. Πρεμιέρα και για τον τουρισμό, με τους πρώτους τουρίστες να φτάνουν στα ελληνικά νησιά. 

Ήδη από το πρωί παρατηρήθηκαν μικρές ουρές στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ αυξημένη κίνηση παρατηρείται και στα ΚΤΕΛ του Κηφισού.

Οι προϋποθέσεις για τις μετακινήσεις ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες. Για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Για τη μετάβαση προς και από τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.

Ο έλεγχος θα γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.

Η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Στο λιμάνι του Πειραιά βρέθηκε από νωρίς το πρωί και ο υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής Πολιτικής προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι των στελεχών του Λιμενικού Σώματος θα είναι συνεχείς και πάνω στα πλοία και στα λιμάνια, ώστε να έχουμε καλά ταξίδια και ένα ασφαλές καλοκαίρι ενώ κάλεσε πληρώματα και επιβάτες να τηρήσουν με απόλυτη συνέπεια τα περιοριστικά μέτρα.

Συμπλήρωσε ότι πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Ναυτιλίας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό πληρώματα και επιβάτες να τηρήσουν με συνέπεια τα περιοριστικά μέτρα.

«Ελπίζουμε ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα έχει καμία σχέση με το περσινό», τόνισε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την αύξηση της πληρότητας στο 85% στα πλοία που έχουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες.

Αυξημένη κίνηση στις εθνικές οδούς

Ιδιαίτερη αυξημένη κίνηση καταγράφεται και στους εθνικούς δρόμους, με τα διόδια να καταγράφουν περισσότερη διέλευση οχημάτων, μετά την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων.

Σημειώνεται ότι δεν είναι υποχρεωτικά τα self test ή τα rapid test στην περίπτωση των υπερτοπικών μετακινήσεων.

Η Κρήτη υποδέχτηκε τους πρώτους τουρίστες

Η Κρήτη άρχισε να υποδέχεται ήδη τους πρώτους της επισκέπτες, που σε συνθήκες πανδημίας επέλεξαν να κάνουν τις διακοπές τους με το άνοιγμα κιόλας του τουρισμού. Η πρώτη πτήση τσάρτερ προσγειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» που προερχόταν από το Αννόβερο με 183 επιβάτες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα αναμένονται 14 πτήσεις, ενώ εκτιμάται ότι μέσα στο επόμενο τετραήμερο στο νησί θα έχουν φτάσει οι πρώτοι δέκα χιλιάδες επισκέπτες από χώρες όπως Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ελβετία, Γαλλία και Βέλγιο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, μέχρι αυτή την ώρα έχει ανοίξει ένα ποσοστό 10-15% των ξενοδοχείων του Ηρακλείου, ενώ στο Λασίθι σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Μανώλη Βαρκαράκη μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεταινα έχουν ανοίξει τις πύλες τους όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες. «Γίνεται μια προσπάθεια μέσω μιας σειράς από διαφημιστικές καμπάνιες σε χώρες της Ε.Ε , να παραμείνει για τουρισμό στις χώρες αυτές, ο κόσμος που θα ήθελε να ταξιδέψει. Δε γνωρίζω πόση απήχηση θα έχει αυτό, αλλά εκτιμώ ότι ένα μεγάλο μέρος των παραδοσιακών μας επισκεπτών, θα έρθουν και φέτος στην Κρήτη», σημείωσε ο κ. Βαρκαράκης.

Δυναμικά ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα ανοίγματος του τουρισμού και η κρουαζιέρα στο Ηράκλειο. Στις 9 το πρωί αναχώρησε το κρουαζιερόπλοιο «Main Siff 5» με 950 επιβάτες.

«Αν γίνουν όλες οι κρουαζιέρες που έχουν κλειστεί έως σήμερα και δεν υπάρξουν ακυρώσεις, νομίζω θα καταφέρουμε να πετύχουμε τη διατήρηση ενός 50-60% της κίνησης του 2019», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΛΗ Γιάννης Βαρδαβάς, που πρόσθεσε ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα φτάσουν πέντε κρουαζιερόπλοια στο Ηράκλειο.

Η Γερμανία διευκολύνει τις διακοπές στην Ελλάδα

Το Βερολίνο ανακοίνωσε νέα μέτρα με τους Γερμανούς ώστε να μπορούν να κάνουν πιο εύκολα ταξίδια σε αρκετές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

«Λίγες μέρες πριν τις σχολικές διακοπές της Πεντηκοστής η γερμανική κυβέρνηση χαλαρώνει τους περιορισμούς για τα ταξίδια. Από χθες όσοι τουρίστες επιστρέφουν από συγκεκριμένες χώρες αρκεί να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού για να αποφύγουν την υποχρεωτική καραντίνα που εξακολουθεί να ισχύει. Όσοι μάλιστα έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό ή έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου απολαμβάνουν ακόμα περισσότερες ελευθερίες» γράφει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Το Βερολίνο διευκολύνει τα ταξίδια για διακοπές».

Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει, σύμφωνα με την Deutsche Welle: «Ένα αρνητικό τεστ αρκεί για να επιστρέψεις στη Γερμανία από χώρες με λιγότερα από 200 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Ανάμεσά τους 18 από τις χώρες της ΕΕ, όπως Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Αυστρία. Δεκαήμερη καραντίνα εξακολουθεί να ισχύει για όσους επιστρέφουν από τη Τουρκία, τη Κύπρο, την Αίγυπτο και την Τυνησία διότι αυτές θεωρούνται ακόμα χώρες υψηλού ρίσκου.

Σε άλλο άρθρο με τίτλο «Πού είναι εφικτές διακοπές» η SZ γράφει:

«Η Ελλάδα έχει καταργήσει ήδη την υποχρεωτική καραντίνα για τους τουρίστες, η Ιταλία ακολουθεί στις 15 Μαΐου και η Αυστρία στις 19 του μηνός. Ως εισιτήριο αρκεί ένα αρνητικό τεστ. Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι, όσοι ανάρρωσαν από το κορωνοϊό, καθώς και τα μικρά παιδιά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ