ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» Χαρδαλιά για 10 περιοχές - Το επιδημιολογικό αποτύπωμα του Πάσχα

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» Χαρδαλιά για 10 περιοχές - Το επιδημιολογικό αποτύπωμα του Πάσχα
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, όπως αυτή διαμορφώθηκε την τελευταία εβδομάδα, με τους ειδικούς να τονίζουν με κάθε τρόπο πως η άρση του lockdown δεν συνεπάγεται χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας έναντι του κορωνοϊού. 

Για σταθερά πτωτική πορεία της πανδημίας στην επικράτεια «με αισιόδοξα μηνύματα» έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, επαναλαμβάνοντας για δεύτερη εβδομάδα την ανησυχία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον υψηλό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα.

«Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία κατά τον τελευταίο μήνα με αισιόδοξα μηνύματα, από τους δείκτες που παρακολουθούμε. Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε μείωση στο ποσοστό θετικότητας, στον αριθμό νέων εισαγωγών τόσο σε απλές κλίνες Covid όσο και σε ΜΕΘ-COVID, ενώ και οι θάνατοι μειώθηκαν σημαντικά».

«Ο δείκτης Rt στην επικράτεια είναι 0,83», συμπλήρωσε η καθηγήτρια.

«Ταυτόχρονα όμως σήμερα βλέπουμε ξεκάθαρα ποιο είναι το αποτύπωμα από το Πάσχα. Βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, που πιθανά να σχετίζεται και με το αυξημένο testing», είπε χαρακτηριστικά.

Σημαντική επιβάρυνση παρατηρείται στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ παρατηρούνται πολλές επιδημιολογικές εξάρσεις σε νησιά όπως είναι η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Νάξος και η Σκιάθος.

Χαρακτηριστικό των νέων επιδημιολογικών εκρήξεων είναι η νεαρή ηλικία 20 με 36 ετών είπε κυρία Παπαευαγγέλου.

«Είναι σαφές ότι οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό στους δικούς τους. Ακριβώς επειδή τα νέα κρούσματα αφορούν σε νεαρούς ενήλικες δεν παρατηρούμε αύξηση νοσηλειών και επιβάρυνση του ΕΣΥ», συνέχισε.

Όπως τόνισε, όλοι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών που δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. «Παρόλο που ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό όπλο, όσο ο ιός είναι ανάμεσά μας δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα προστασίας» σημείωσε.

Πολύτιμο εργαλείο τα self test

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως «άλλο η χαλάρωση των μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας».

«Τα μέλη της επιτροπής είμαστε ανήσυχοι καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός. Θα συνεχίσει να είναι υψηλός κυρίως λόγω των self test. Μόνο την περασμένη εβδομάδα έγιναν περισσότερα από 2 εκατομμύρια».

Το μεγάλο όφελος από την ευρεία αυτή χρήση είναι όπως είπε, πως σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η χρήση τους διέγνωσε περισσότερους από 14.000 ασυμπτωματικούς φορείς που δεν γνώριζαν ότι νοσούσαν. «Μεταξύ 3 και 9 Μαΐου ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα διαγνώστηκαν χάρη στα self test. Όλοι αυτοί θα συνέχιζαν να κινούνται και θα διέσπειραν τον ιό στην κοινότητα, κυρίως μέσα στο σπίτι», σημείωσε.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Μαγιορκίνης: Δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 8%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παρουσίασε μείωση», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του εμβολιασμού αλλά και στην τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση.

Όσον αφορά στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 10 εκατ. ατομικές συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 3 εκατ. πολίτες και έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι σήμερα, 14.172 κρούσματα.

Τα επόμενα βήματα άρσης του lockdown

Την επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών από τη Δευτέρα 17 Μαΐου ανακοίνωσε επίσημα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και την επιστροφή στη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Στην ίδια ημερομηνία ξεκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια.

Όπως υπενθύμισε, από την ερχόμενη Δευτέρα απαιτείται η διενέργεια self test μία φορά την εβδομάδα για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες. Το self test θα διενεργείται εντός 24 ωρών, πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί.

Επίσης, από τη Δευτέρα 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα μόνο για ατομικά μαθήματα, με αναλογία ένας μαθητής ανά έναν καθηγητή.

Την Παρασκευή 21 Μαΐου ανοίγουν τα θερινά σινεμά με κενό χώρο (κενή θέση) ανά δύο θεατές και πληρότητα μέχρι 75%.

Χαρδαλιάς: Μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου σε 10 περιοχές

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε έκκληση για μεγάλη προσοχή σε 10 περιοχές της Ελλάδας στις οποίες καταγράφεται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου.

Ειδικότερα, κάλεσε τους κατοίκους και τους επισκέπτες σε Κέρκυρα, Ορεστιάδα, Σκιάθο, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Ικαρία, Πάτμο, Νάξο, Κάρπαθο και Μυλοπόταμου Ρεθύμνου να είναι πολύ προσεκτικοί και να τηρούν με συνέπεια τους κανόνες για τα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, το ιικό φορτίο στις συγκεκριμένες περιοχές είναι ιδιαίτερα αυξημένο τις τελευταίες ημέρες.

Νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή 14 Μαΐου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.188 νέα κρούσματα και 56 θανάτους, ενώ σε 677 μειώθηκαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ