ΕΛΛΑΔΑ

Στο ΣτΕ ξανά οι αδελφοί Σιούφα: Ζητούν ακύρωση των πειθαρχικών αποφάσεων

Στο ΣτΕ ξανά οι αδελφοί Σιούφα: Ζητούν ακύρωση των πειθαρχικών αποφάσεων
ΙΝΤΙΜΕ

Εκ νέου προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι δικηγόροι Γιώργος και Μάριος Σιούφας ζητώντας να «παγώσουν», να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι δυο νέες πειθαρχικές αποφάσεις, που τους επιβλήθηκαν για το «πρεσάρισμα» που έκανε η δικηγορική εισπρακτική τους εταιρεία σε καταναλωτές για καθυστερημένες δόσεις των δανείων τους.  

Ειδικότερα ζητούν να ακυρωθούν δύο ακόμη αποφάσεις του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου των Δικηγόρων (Άρειος Πάγος) με τις οποίες επιβλήθηκε προσωρινή αργία, ενός έτους και 6 μηνών στους αδελφούς Γιώργο και Μάριο Σιούφα που έχουν την δικηγορική – εισπρακτική και ενός έτους στον συνεργάτη τους Ανδρέα Σταματελάτο.

Υπενθυμίζεται ότι, με προηγούμενη απόφαση έχει επιβληθεί προσωρινή αργία από ένα έτος, στον Γιώργο Σιούφα και στην διευθύντρια των νομικών υπηρεσιών της εταιρείας, Όλγα Ευτυχίδου, αλλά και στην εν λόγω εταιρεία. Και οι δύο έχουν χάσει την πρώτη δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς απορρίφθηκε η αίτησή τους με την οποία ζητούσαν να ανασταλεί η προηγούμενη πειθαρχική ποινή που τους έχει επιβληθεί.

Απειλούσαν τους οφειλέτες

Σύμφωνα με τις πειθαρχικές ποινές, τους δικηγόρους κατήγγειλε γυναίκα η οποία όφειλε σε ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρικών ειδών από συσκευή που είχε αγοράσει με δόσεις, το ποσό των 320 ευρώ. Για το λόγο αυτό δεχόταν «συνεχείς οχλήσεις και απειλές» από τον συνεργάτη της εταιρεία δικηγόρο Ανδρέα Σταματελάτο. Η οφειλέτης κατέβαλε μια δόση των 80,50 ευρώ και υποσχέθηκε στον δικηγόρο, ότι σε συγκεκριμένη ημερομηνία θα εξοφλούσε το οφειλόμενο ποσό.

Όμως, τα ξημερώματα της ημερομηνίας που είχε πει ότι θα εξοφλήσει το ποσό ο άνδρας της έπαθε έμφραγμα και εισήχθη σε νοσοκομείο. Παρ΄ όλα αυτά, τηλεφώνησε στην εταιρεία των αδελφών Σιούφα και την ενημέρωσε για το περιστατικό και προσέθεσε ότι για το λόγο αυτό, δεν μπορούσε να καταθέσει τα 320 ευρώ.Από την άλλη πλευρά του τηλεφώνου, πήρε την απάντηση ότι την επόμενη μέρα «θα πάει δικαστικός επιμελητής, συνοδεία αστυνομικού για να κατασχέσουν αντικείμενα που βρίσκονται στην οικία της». Μετά από αυτό η οφειλέτρια προσέφυγε στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ), καταγγέλλοντας ότι η συγκεκριμένη εταιρεία «της ασκεί ψυχολογική βία με κίνδυνο να υποστεί βλάβη η υγείας της». Η ΓΓΚ διαβίβασε την αναφορά της στον ΔΣΑ και ξεκίνησε μια ακόμη πειθαρχική διαδικασία.

Διαρκής και αφόρητη πίεση

Η δεύτερη νέα περίπτωση που απασχόλησε το ανώτατο πειθαρχικό ήταν 55χρόνου δανειολήπτη, ο οποίος δεν μπορούσε να πληρώνει τις δόσεις δανείου του και ζητούσε από την Τράπεζα να γίνει διακανονισμός, έτσι ώστε να πληρώνει μικρότερο ύψος δόσεων. Όμως, η Τράπεζα όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά ανέθεσε στην εταιρεία των αδελφών Σιούφα, να εισπράξουν τους καθυστερούμενες δόσεις. Κατόπιν αυτών, προσέφυγε στην ΓΓΚ, διαμαρτυρόμενος για «τη συνεχή και αφόρητη πίεση» που ασκούσε η εταιρεία «με συνεχή τηλεφωνήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και στο οικογενειακό του περιβάλλον».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα «πολλαπλά τηλεφωνήματα που του γινόντουσαν και ανέφερε τους αριθμούς τηλεφώνων, από τους οποίους γίνονταν οι κλήσεις».

Το Ανώτατο Πειθαρχικό και στις δύο αυτές νέες περιπτώσεις απέρριψε ως αβάσιμους και απαράδεκτους τους ισχυρισμούς που προέβαλαν οι αδελφοί Σιούφα και αποφάνθηκε, ότι οι επανειλημμένες τηλεφωνικές κλήσεις «υπερβαίνουν τα όρια της απόπειρας εξωδικαστικής επίλυσης της διαφοράς με την οποία ο δικηγόρος κατά τον Κώδικα Δεοντολογίας του δικηγορικού επαγγέλματος, περιορίζεται να ανακοινώνει στον αντίδικο».

Οι ενέργειες των αδελφών Σιούφα «προσήκουν περισσότερο σε ενασχόληση με εισπρακτική διαδικασία που δεν υπάγεται στο έργο του δικηγόρου» αναφέρουν οι πειθαρχικές αποφάσεις και προσθέτουν ότι οι επίμαχοι δικηγόροι «διενήργησαν μόνο τηλεφωνικές οχλήσεις και δεν απέστειλαν έγγραφη όχληση ούτε προέβησαν σε δικαστικές ενέργειες».

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζει η απόφαση ότι «η οργανωτική δομή» της εταιρείας, «με πολυπληθές διοικητικό προσωπικό και μεγάλο αριθμό δικηγόρων προσήκει περισσότερο σε έργα με τα οποία ασχολούνται οι εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών και πάντως δεν εντάσσεται σε έργα του δικηγόρου κατά τον Κώδικα Δικηγόρων και Κώδικα Δεοντολογίας του δικηγορικού επαγγέλματος και δεν συνάδει προς το δικηγορικό λειτούργημα».

Ακόμη, σύμφωνα με τους πειθαρχικούς δικαστές ο Γιώργος Σιούφας «οργανώνει και διευθύνει την εισπρακτικού χαρακτήρα εταιρεία, χρησιμοποιώντας πλήθος προσώπων» και ο Μάριος Σιούφας «συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων» που είναι σχετικές με την δραστηριότητα της εταιρείας, αλλά παράλληλα «συμμετέχει ενεργά στην όλη διαδικασία και εκτελεί έργα εισπρακτικού χαρακτήρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ