ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Σχίνο: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί - Kατευθύνεται προς τα Γεράνεια όρη

Φωτιά στο Σχίνο: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί - Kατευθύνεται προς τα Γεράνεια όρη
CNN Greece / Σπύρος Μελισσάρης

Αντιμέτωποι με πολλές εστίες φωτιάς σε μεγάλη περίμετρο βρίσκονται εκατοντάδες πυροσβέστες στην περιοχή Σχίνο Λουτρακίου, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, καίγοντας παρθένο δάσος σε δύσβατο σημείο.

Η φωτιά έχει κατευθυνθεί προς το Αλεποχώρι, κοντά στον οικισμό Μάζι, με τις αρχές να δίνουν το πρωί της Πέμπτης εντολή να εκκενωθούν προληπτικά σπίτια κυρίως στα νότια και τα δυτικά του Αλεποχωρίου.

Έως αυτή την ώρα έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Στη μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής συμμετέχουν 250 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 8 Καναντέρ, 9 Πετζετέλ και ένα Σινούκ του στρατού. Επιπλέον, δύο ελικόπτερα -της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ- συντονίζουν τις επιχειρήσεις.

Στο έργο της κατάσβεσης βοηθούν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

Καμμένα σπίτια στην Μαυρολίμνη

Στην Μαυρολίμνη που βρίσκεται περίπου επτά χιλιόμετρα από το Αλεποχώρι, διακρίνονται οι καταστροφές που προκάλεσε η φωτιά σε σπίτια του οικισμού.

Αρχηγός Πυροσβεστικής: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς

«Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει πλέον η πυρκαγιά. Το βασικότερο είναι ότι δεν έχει κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή», τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που συντονίζει το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ σε δασική έκταση στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας και κατευθύνεται, λόγω των δυτικών ανέμων, προς τα Γεράνεια όρη.

«Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά», προσθέτει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αρχηγός του Π.Σ. «Πολλά σημεία είναι δύσβατα και δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά πυροσβεστικά οχήματα. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουμε το μέτωπο της φωτιάς και να την οριοθετήσουμε. Τις προσπάθειές μας δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι. Σημειώστε, ότι αργά το βράδυ έφταναν μέχρι και 10 μποφόρ», επισημαίνει.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής υπογραμμίζει, ακόμη, ότι το Σώμα βρίσκεται σε γενική επιφυλακή στην Αττική και την Πελοπόννησο και σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.

Μέχρι την Αθήνα ο καπνός

Καπνός και στάχτες έχουν φτάσει σε αρκετές περιοχές της Αττικής, όπως στον Πειραιά, στη Νέα Σμύρνη, στο κέντρο της Αθήνας ακόμα και στο Κορωπί. Ο καπνός έχει «σκεπάσει» τον ουρανό σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου.

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για τον περιορισμό της μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία λόγω των δυτικών ανέμων έχει κατεύθυνση προς τα Γεράνεια Όρη. Έως αυτήν την ώρα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για ζημιές σε κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξοχικές και δεν κατοικούνται αυτή την περίοδο», ανέφερε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Σημειώνεται ότι λόγω της πυρκαγιάς, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς. Ειδικότερα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων - Αλεποχωρίου, από το 21ο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα.

Το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης ενώ συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντές πυροσβέστες.

Ο χάρτης της φωτιάς

Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη καθώς στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι, η πρόσβαση στα επίγεια πυροσβεστικά μέσα ήταν δύσκολη και λόγω της νύχτας δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ