ΕΛΛΑΔΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Επόμενη στάση... υγειονομικοί;

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Επόμενη στάση... υγειονομικοί;
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τον δρόμο των υποχρεωτικών εμβολιασμών και σε άλλες επαγγελματικές στη χώρα μας φαίνεται πως άνοιξε η απόφαση της ΕΜΑΚ να εμβολιάσει τους πυροσβέστες της έναντι του κορωνοϊού.

Κι ενώ η συζήτηση για το πόσο συνταγματικά «θωρακισμένη» είναι η απόφαση αυτή έχει ήδη ανάψει, στο τραπέζι βρίσκεται το σχέδιο για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες ευαίσθητες ομάδες.

Ήδη ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, ωστόσο υπάρχουν και άλλες κατηγορίες εργαζομένων που όπως συζητείται έντονα τις τελευταίες ώρες θα ενταχθούν στη λίστα που θα καταρτίσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς, λόγω υψηλής επικινδυνότητας και ευρείας έκθεσης σε άλλους πολίτες, όπως οι αστυνομικοί και οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία.

Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση της ΕΜΑΚ για υποχρεωτικό εμβολιασμό των πυροσβεστών η κ. Πελώνη απάντησε πως «η απόφαση αυτή αφορά μια κρίσιμη δομή του κράτους από την οποία κανείς δεν πρέπει να λείπει. Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα γίνει η συζήτηση και για τους υγειονομικούς το Σεπτέμβριο και όχι όσο είναι σε εξέλιξη η μάχη. Σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός των πυροσβεστών είναι το πρώτο βήμα. Όλα αξιολογούνται και όλα εξετάζονται», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, μετά από απόφαση του ίδιου του Αρχηγού του Σώματος Στέφανου Κολοκούρη, εκδόθηκε διαταγή από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του συνόλου των πυροσβεστών που υπηρετούν στην ΕΜΑΚ.

Σε όσους από τους υπηρετούντες στις ΕΜΑΚ δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19, το Αρχηγείο δίνει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 11 Ιουνίου 2021 να τον προγραμματίσουν, εφόσον το επιθυμούν, διαφορετικά, όσοι δεν θέλουν τελικά να κάνουν το εμβόλιο, θα αντικατασταθούν από άλλους πυροσβέστες, που έχουν εμβολιαστεί και αυτοί θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Απολύτως σύμφωνη με τους νόμους και το Σύνταγμα

Την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σχολίασε την Τετάρτη ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος σημείωσε ότι είναι «απολύτως σύμφωνη με τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι η εν λόγω απόφαση είναι απολύτως σύμφωνη με τη νομοθετική πρόβλεψη που υπάρχει ήδη από τον Απρίλιο του 2020, η οποία επιτρέπει σε διάφορες υπηρεσίες, να επιβάλουν ορισμένες υποχρεώσεις - μεταξύ των οποίων και ο εμβολιασμός - προκειμένου να προστατεύσουν τη ζωή των ανθρώπων και την υγεία τους από την επιδημία.

Όπως υπογράμμισε, μια γενική, νομοθετική ή υπουργική απόφαση που θα υποχρέωνε όλο τον πληθυσμό χωρίς εξαίρεση να εμβολιαστεί, θα ήταν αντισυνταγματική και πρόσθεσε ότι «άλλωστε δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, ούτε το διανοούνται οι κυβερνήσεις της Ευρώπης».

Ο ίδιος σημείωσε πάντως ότι «για ορισμένες κατηγορίες προσώπων, όπως είναι το υγειονομικό προσωπικό ή ενδεχομένως οι δάσκαλοι, είναι δυνατόν να προβλεφθεί ο εξαναγκαστικός ή ο πειθαναγκαστικός εμβολιασμός, για προφανείς λόγους, δηλαδή όταν πρόκειται για πανδημία, όταν επίκειται κίνδυνος μόλυνσης για τον πληθυσμό. Αυτή η «υποχρεωτικότητα» του εμβολιασμού, επισήμανε, έχει συνταγματικά ερείσματα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι όποιες κυρώσεις για τους αρνητές, δεν μπορούν να φτάσουν έως την απόλυση. «Δεν μπορείς να απολύσεις κάποιον επειδή αρνήθηκε να εμβολιασθεί. Εάν κάποιος προβάλλει βάσιμους λόγους υγείας, ή λόγους συνειδησιακούς, όπως συμβαίνει με τους αντιρρησίες συνείδησης, τότε οφείλει ο αρμόδιος φορέας, το Δημόσιο, να τους σεβαστεί. Αλλά ο πολίτης πρέπει να αιτιολογεί την άρνησή του, να την τεκμηριώνει», τόνισε ο καθηγητής.

Αντιδρούν οι πυροσβέστες του Ηρακλείου

Αντίθετο στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των μελών των ΕΜΑΚ εμφανίζεται το Σωματείο Πυροσβεστών Ν.Ηρακλείου «Οι τρεις Παίδες εν καμίνω».

Σε επιστολή του προς την ηγεσία του σώματος, το Σωματείο ζητά την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης διαταγής τονίζοντας ότι «με την επιβολή αυτού του δυσμενούς μέτρου ασκείται σε βάρος τους τιμωριτική και επιβλητική άσκηση διοίκησης από την Ηγεσία του Σώματος και συντελείται μια αδικαιολόγητα φωτογραφική δυσμενής διάκριση απέναντί τους».

Το Σωματείο κάνει λόγο για παραβίαση άρθρων του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, το Σωματείο ζητά να μην ασκηθεί καμία έμμεση ή άμεση πειθαρχική ποινή σε κανένα που δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί, όπου και αν υπηρετεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ