ΕΛΛΑΔΑ

Μαίνεται η φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Νέο SMS από το 112 - Εκκενώνονται κι άλλοι οικισμοί

Μαίνεται η φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Νέο SMS από το 112 - Εκκενώνονται κι άλλοι οικισμοί
CNN GREECE / ΕΥΔΟΚΙΑ ΜΥΤΙΛΗ

Μια εξαιρετική δύσκολη μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε από το βράδυ της Τετάρτης και μαίνεται μέχρι και αυτή την ώρα ανεξέλεγκτη στην περιοχή του Σχίνου, στο Λουτράκι Κορινθίας και όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα της Πέμπτης, η Πολιτική Προστασία έδωσε εντολή για προληπτικές εκκενώσεις και σε άλλους οικισμούς που βρίσκονται πολύ κοντά στα πύρινα μέτωπα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, αναφέρονται τα εξής:

«Σε συνέχεια προηγούμενων μηνυμάτων σχετικά με την πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Σχίνου Κορινθίας και λόγω της αναμενόμενης ραγδαίας ενίσχυσης των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας, συστήνεται στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, όπως απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα.

Επίσης, σημειώνεται ότι εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές».

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε στις 18:00 την Πέμπτη τόνισε πως η φωτιά ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης σε ελαιώνα στις 21:45 και υπό ακραίες καιρικές συνθήκες και έχει ήδη κατακάψει πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, η φωτιά προκλήθηκε από καύση υπολειμμάτων εντός του ελαιώνα και ήδη το Προανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής έχει αναλάβει αρμοδίως τις έρευνες.

«Έχουν κάει πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους, θα είναι μια δύσκολη βραδιά», υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάσπαρτοι οικισμοί και ως εκ τούτου διατάχθηκε η προληπτική εκκένωση εκατοντάδων πολιτών από τις εστίες τους.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν συνολικά 265 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, σώματα εθελοντών, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των ΟΤΑ, ενώ το συντονισμό του έργου της κατάσβεσης έχει αναλάβει το κινητό αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος «Όλυμπος».

Παράλληλα, από αέρος, ρίψεις νερού πραγματοποιούν 8 Καναντέρ, 9 Πετζετέλ και ένα Σινούκ του στρατού. Επιπλέον, δύο ελικόπτερα -της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ- συντονίζουν τις επιχειρήσεις.

Επικοινωνία Σακελλαροπούλου με Χαρδαλιά

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, από την Κέρκυρα όπου βρίσκεται, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρδαλιά, κι ενημερώθηκε για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη, και στην ευρύτερη περιοχή Αλεποχωρίου-Μεγάρων.

Εκκενώθηκαν το Αλεποχώρι και αρκετοί ακόμη οικισμοί

Εν τω μεταξύ, εντολή εκκένωσης του Αλεποχωρίου δόθηκε λίγο μετά τις 16:00 την Πέμπτη, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην Κορινθία και έχει επεκταθεί στις γύρω περιοχές. Η αστυνομία καλούσε τους κατοίκους του χωριού μέσω των μεγαφώνων των περιπολικών να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.

Άμεσα, σπίτια που βρίσκονται στη νότια και δυτική πλευρά του Αλεποχωρίου εκκενώθηκαν προληπτικά το πρωί της Πέμπτης.

Νωρίτερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε νεό γραπτό μήνυμα μέσω του αριθμού 112 στους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή λόγω της πυρκαγιάς .

«Σε συνέχεια προηγούμενου μηνύματος και λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, καθώς και της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες - Ντουράκος, καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι - Μέγαρα για προληπτικούς λόγους.», αναφέρει χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, σημειώνεται ότι εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στην παραπάνω περιοχή.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα λίγο πριν από τις 15:00, με SMS από το 112 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε ζητήσει την άμεση εκκένωση των οικισμών από το Δερβένι έως την Πευκενέα.

Οι κάτοικοι των περιοχών έλαβαν μήνυμα από το 112 στα κινητά τους, με το οποίο ειδοποιούνται να μεταβούν για προληπτικούς λόγους προς τα Μέγαρα.

Το πύρινο μέτωπο αναζωπυρώθηκε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης παρά την πρόσκαιρη ύφεση που παρουσίαζε νωρίτερα, καθώς ενισχύθηκαν οι άνεμοι και έφτασαν στα 7 μποφόρ. Η εκτίμηση είναι μάλιστα ότι οι άνεμοι θα μείνουν σε αυτά τα επίπεδα για τουλάχιστον άλλες δύο ώρες.

Οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν μηχανήματα για να ανοίξουν δρόμους στα Γεράνια Όρη καθώς η κατεύθυνση του ανέμου στέλνει τη φωτιά προς τα Μέγαρα.

Για το λόγο αυτό, μάλιστα, έχει διακοπεί και η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους προς τα Γεράνια Όρη καθώς υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού.

Μεγάλη η περίμετρος της φωτιάς

Αντιμέτωποι με πολλές εστίες φωτιάς σε μεγάλη περίμετρο βρίσκονται εκατοντάδες πυροσβέστες στην περιοχή Σχίνο Λουτρακίου, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, καίγοντας παρθένο δάσος σε δύσβατο σημείο.

Η φωτιά έχει κατευθυνθεί προς το Αλεποχώρι, κοντά στον οικισμό Μάζι, με τις αρχές να δίνουν το πρωί της Πέμπτης εντολή να εκκενωθούν προληπτικά σπίτια κυρίως στα νότια και τα δυτικά του Αλεποχωρίου.

Έως αυτή την ώρα έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Στο έργο της κατάσβεσης βοηθούν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

Καμμένα σπίτια στην Μαυρολίμνη

Στην Μαυρολίμνη που βρίσκεται περίπου επτά χιλιόμετρα από το Αλεποχώρι, διακρίνονται οι καταστροφές που προκάλεσε η φωτιά σε σπίτια του οικισμού.

Αρχηγός Πυροσβεστικής: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς

«Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει πλέον η πυρκαγιά. Το βασικότερο είναι ότι δεν έχει κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή», τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που συντονίζει το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ σε δασική έκταση στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας και κατευθύνεται, λόγω των δυτικών ανέμων, προς τα Γεράνεια όρη.

«Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά», προσθέτει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αρχηγός του Π.Σ. «Πολλά σημεία είναι δύσβατα και δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά πυροσβεστικά οχήματα. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουμε το μέτωπο της φωτιάς και να την οριοθετήσουμε. Τις προσπάθειές μας δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι. Σημειώστε, ότι αργά το βράδυ έφταναν μέχρι και 10 μποφόρ», επισημαίνει.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής υπογραμμίζει, ακόμη, ότι το Σώμα βρίσκεται σε γενική επιφυλακή στην Αττική και την Πελοπόννησο και σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.

Μέχρι την Αθήνα ο καπνός

Καπνός και στάχτες έχουν φτάσει σε αρκετές περιοχές της Αττικής, όπως στον Πειραιά, στη Νέα Σμύρνη, στο κέντρο της Αθήνας ακόμα και στο Κορωπί. Ο καπνός έχει «σκεπάσει» τον ουρανό σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου.

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για τον περιορισμό της μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία λόγω των δυτικών ανέμων έχει κατεύθυνση προς τα Γεράνεια Όρη. Έως αυτήν την ώρα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για ζημιές σε κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξοχικές και δεν κατοικούνται αυτή την περίοδο», ανέφερε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Σημειώνεται ότι λόγω της πυρκαγιάς, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς. Ειδικότερα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων - Αλεποχωρίου, από το 21ο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα.

Το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης ενώ συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντές πυροσβέστες.

Έκκληση για βοήθεια προς τα τραυματισμένα ζώα από τη φωτιά

Το φιλοζωικό σωματείο Μεγάρων Αδέσποτος Παλμός απευθύνει έκκληση βοήθειας για τα τραυματισμένα ζώα της φονικής πυρκαγιάς.

Στη σχετική ανάρτηση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Σάββατο θα αναχωρήσουμε και εμείς για να βοηθήσουμε όπως μπορούμε.

Αν κάποιος θέλει να συνεισφέρει αλλά δεν μπορεί να μετακινηθεί στα σημεία όπου υπάρχει ανάγκη, μπορεί να προσφέρει κάποια από τα προϊόντα της λίστας.
Μπορούμε να παραλάβουμε μέχρι Σάββατο πρωί, οπότε και θα αναχωρήσουμε για τις πληγείσες περιοχές.

Σημεία παραλαβής έπειτα από συνεννόηση: Περιστέρι, Νέα Σμύρνη

Η λίστα είναι η παρακάτω:

  • Εθελοντές
  • Γάζες & επιδέσμους
  • Φυσικοί οροί
  • Οροί ματιών
  • Ξηρά τροφή (Ακόμα καλύτερα μικρούς κόκκους για να τραφεί και η Άγρια ζωη)
  • Κρέμες εγκαυματων
  • Πετσέτες, σεντόνια
  • Πλαστικά ή μιας χρήσεως μπωλ
  • Νερά»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ