ΕΛΛΑΔΑ

Εξαδάκτυλος στο CNN Greece: Θετικό μέχρι στιγμής το αποτύπωμα της χαλάρωσης

Εξαδάκτυλος στο CNN Greece: Θετικό μέχρι στιγμής το αποτύπωμα της χαλάρωσης
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Την ανάγκη τήρησης των μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν οι «αναζωπυρώσεις» του κορωνοϊού που σημειώθηκαν σε τοπικό επίπεδα μετά την άρση του lockdown υπογραμμίζει στο CNN Greece, o πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Το μέχρι στιγμής αποτύπωμα της χαλάρωσης των μέτρων είναι θετικό ωστόσο, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο ανοίγματος της εστίασης σε κλειστούς χώρους, ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζει ότι «η αργή πορεία πρέπει να συνεχιστεί ώστε στον κατάλληλο χρόνο να αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα».

Μιλώντας για την αργή αποκλιμάκωση του συστήματος υγείας, εξηγεί ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι πάντα ο τελευταίος ο οποίος μειώνεται και αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στις ΜΕΘ-COVID τώρα είναι νεαρότερης ηλικίας από ότι στο παρελθόν, που σημαίνει ότι δίνουν μία μάχη με μεγαλύτερη διάρκεια.

«Σε κάθε περίπτωση όμως έχουμε έναν αριθμό που είναι ακόμη υψηλός καθώς στα επίπεδα του μέγιστου αριθμού των διασωληνωμένων που είχαμε τον Δεκέμβρη».

Όπως επισημαίνει, ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού θα συντελέσει σημαντικά στην αποσυμπίεση των νοσοκομείων.

Σε ό,τι αφορά τα self test επαναλαμβάνει πως πρόκειται για ένα εργαλείο και όχι το «απόλυτο όπλο», σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αξιολογούνται τα θετικά τεστ διότι «πράγματι αποτρέπουν ανθρώπους που θα ήταν ασυμπτωματικοί φορείς στο να βρίσκονται μέσα σε δραστηριότητες που κινείται η νόσος».

«Οι αρνητικοί θα πρέπει να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται ως θετικοί και να τηρούν τα μέτρα διότι ξέρουμε ότι τα self test είναι τα λιγότερα αξιόπιστα από τα τεστ που διαθέτουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ