ΕΛΛΑΔΑ

Επικίνδυνες αναζωπυρώσεις σε Ζάχουλη και Παπαγιαννέικα - Απειλούνται κατοικίες

Επικίνδυνες αναζωπυρώσεις σε Ζάχουλη και Παπαγιαννέικα - Απειλούνται κατοικίες
CNN Greece/Σπύρος Μελισσάρης

Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής, προκειμένου να περιορίσουν τα ενεργά μέτωπα της φωτιάς μεταξύ Μεγάρων και Αλεποχωρίου πριν τη δύση του ηλίου, οπότε θα σταματήσουν και οι πτήσεις των εναέριων μέσων. Αν και έχουν κοπάσει οι ισχυροί άνεμοι, εξακολουθούν να σημειώνονται επικίνδυνες αναζωπυρώσεις και να απειλούνται κατοικίες.

Οι πιο επικίνδυνες εστίες φωτιάς μαίνονται αυτήν την ώρα κοντά στους οικισμούς Ζάχουλη, Παπαγιαννέικα και Χαλκανή.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους οικισμούς Παπαγιαννέικα και Χαλκανή το μεσημέρι δόθηκε εντολή εκκένωσης τους, με τους πυροσβέστες να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργήσουν τείχος προστασίας, προκειμένου να μην φθάσουν οι φλόγες στα σπίτια.

Οι φλόγες απειλούν σπίτια στα Παπαγιαννέικα

Αυτοψία Χαρδαλιά στα Παπαγιαννέικα: «Θα δουλέψουμε και το βράδυ»

Αυτοψία στο σημείο που μαίνεται η φωτιά, στο Σχίνο Κορινθίας, πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς βρέθηκε από το μεσημέρι στον οικισμό Παπαγιαννέικα, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τη δική τους μάχη.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο κ. Χαρδαλιάς υπάρχουν διάφορα μέτωπα, «τα οποία έχουν μαζέψει, ωστόσο το ανάγλυφο δεν βοηθάει». Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η φωτιά είναι σε ύφεση αλλά δεν μπορούν να πουν ότι είναι οριοθετημένη αυτή τη στιγμή.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται σε αυτό εδώ το σημείο, νομίζω όμως ότι θα πάνε όλα καλά. Θα δουλέψουμε και το βράδυ», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση όλες οι επίγειες δυνάμεις με τη βοήθεια των εναέριων μέσων επιχειρούν στην περιοχή.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούν

Όπως δηλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, αυτή την ώρα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Ορη, που είναι σε εξέλιξη για δεύτερο 24ωρο, 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος», ενώ από αέρος συνδράμουν 18 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Μόλις νυχτώσει τα ενάερια μέσα θα αποσυρθούν και θα απογειωθούν πάλι με το πρώτο φως του Σαββάτου.

Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν συνεχώς εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.

Εθελοντής πυροσβέστης: Έχουν κοπάσει οι άνεμοι

Ο εθελοντής πυροσβέστης Γιάννης Γιούρας που μετέχει στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο μέτωπο που μένεται στο Αλεποχώρι και στην περιοχή Καλκάνι, λέει ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς η φωτιά καίει πευκόδασος. Ωστόσο όπως σημειώνει το καλό είναι ότι αυτή τη στιγμή οι άνεμοι έχουν κοπάσει και ότι εναέρια μέσα υπάρχουν πολλά.

«Είναι μεγάλη η καταστροφή, αλλά πιστεύω μέχρι το βράδυ η φωτιά να έχει τεθεί υπό έλεγχο», αναφέρει.

Εν τω μεταξύ, στάχτη έχουν γίνει ήδη πάνω από 40.000 στρέμματα από την μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Λουτρακίου το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως δήλωσε σε έκτακτη ενημέρωσή του, νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, το βράδυ δόθηκε μάχη για να προστατευθούν σπίτια στον Παρασκευά και τον Άγιο Ιωάννη όπου η φωτιά πέρασε μέσα από τη μονή.

Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή.

Όπως ανακοινώθηκε, έχουν καταστραφεί αγροικίες και εξοχικές κατοικίες που ήταν απομακρυσμένες από τους οικισμούς.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για δύο μεγάλα επιχειρησιακά στοιχήματα να μην επεκταθεί προς τα νότια και να απειληθεί καταφύγιο άγριων ζώων και να μην πάει προς τα Μέγαρα.

«Θα ήταν ολέθρια οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη για τα Μέγαρα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς κάνοντας λόγο για ανέμους 8 μποφόρ.

Δείτε εικόνες από το Λιμανάκι Μαυρολίμνης:

Οι μεγάλες εστίες της πυρκαγιάς καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το πρωί ήταν στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι, και στις Μονές Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Μακρινού και Αγίου Ιερόθεου.

Χτες, η Πολιτική Προστασία έστειλε και πάλι χθες μήνυμα μέσω του 112, συστήνοντας την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών.

Για το 112 ο Νίκος Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχόλια, ανέφερε ότι δεν είναι μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η φωτιά προκλήθηκε από καύση υπολειμμάτων εντός ενός ελαιώνα και ήδη το Προανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής έχει αναλάβει αρμοδίως τις έρευνες.

Καμμένα σπίτια στην Μαυρολίμνη

Στην Μαυρολίμνη που βρίσκεται περίπου επτά χιλιόμετρα από το Αλεποχώρι, διακρίνονται οι καταστροφές που προκάλεσε χτες, Πέμπτη, η φωτιά σε σπίτια του οικισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ