ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Τι δείχνουν γραφήματα του ΑΠΘ για το ιικό φορτίο στα λύματα

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Τι δείχνουν γραφήματα του ΑΠΘ για το ιικό φορτίο στα λύματα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ιικό φορτίο των λυμάτων Θεσσαλονίκης καταγράφουν οι τελευταίες μετρήσεις που πραγματοποεί η Ομάδα Επιδημιολογίας του ΑΠΘ.

Στην έρευνα που διεξάγει συγκεκριμένα, η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ, διαφαίνεται σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα λύματα.

Μετά από μία μικρή αποκλιμάκωση που καταγράφηκε έως τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η τάση από τις 19 Μαΐου μέχρι και την πιο πρόσφατη μέτρηση της 27ης Μαΐου, είναι σταθεροποιητική, καθώς, όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρατηρούνται μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των ημερών.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 26/05 και της Πέμπτης 27/05 είναι:

-Μειωμένη οριακά (-14%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, της Δευτέρας, 24/05 και της Τρίτης, 25/05.

-Μειωμένη κατά 29% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης, 19/05 και Πέμπτης, 20/05.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ