ΕΛΛΑΔΑ

Ακόμη ένα βήμα προς την «Ελευθερία»: Ξεπέρασαν τα 2 εκατ. οι πλήρως εμβολιασμένοι

Ακόμη ένα βήμα προς την «Ελευθερία»: Ξεπέρασαν τα 2 εκατ. οι πλήρως εμβολιασμένοι
AP Photo/Yorgos Karahalis

Κομβικός μήνας για το «χτίσιμο» του τείχους ανοσίας στη χώρα μας αποδείχθηκε ο Μάιος, αφού λίγο πριν την έναρξη του καλοκαιριού η Ελλάδα «έσπασε» το φράγμα των δύο εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, με την επιχείρηση «Ελευθερία» να προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κυβέρνησης, στην Ελλάδα τουλάχιστον 2.010.989 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Αναλυτικότερα, μόνο χθες Σάββατο (29/5) πραγματοποιήθηκαν 95.937 εμβολιασμοί. Συνολικά έχουν γίνει 5.498.042 εμβολιασμοί ενώ 3.589.548 είναι οι εμβολιασμοί με τουλάχιστον 1 δόση.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες άνοιξε η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr, ώστε να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, δηλαδή, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Επίσης άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19 και για τους άνω των 18 με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson που θα επιταχύνει τη διαδικασία.

Την ίδια ώρα αποκαλυπτική είναι η μελέτη του Ινστιτούτου Παστέρ για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca έναντι των μεταλλάξεων.

Σύμφωνα με αυτή, το εμβόλιο της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech παράγει αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού το οποίο αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία, πάντως με «ελαφρά μειωμένη αποτελεσματικότητα» στο εργαστήριο, έδειξε μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Παστέρ.

Οι ερευνητές του ινστιτούτου μελέτησαν επίσης την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έναντι των παραλλαγών αυτών, αλλά χρησιμοποιώντας μόνο ορό αίματος ανθρώπων που είχαν λάβει μόνο μία δόση του βρετανικού σκευάσματος, αφού «δεν είχαν πρόσβαση σε δείγματα από ανθρώπους που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις» όταν διεξήγαγαν τη μελέτη, διευκρίνισε ο κ. Σβαρτς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Καθώς το εμβόλιο αυτό δεν άρχισε να χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τον Φεβρουάριο και συστήνεται η δεύτερη δόση να χορηγείται 12 εβδομάδες μετά την πρώτη, οι δεύτερες δόσεις δεν είχαν αρχίσει να χορηγούνται παρά στα τέλη Απριλίου και σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, λόγω του ότι η χρήση του περιορίστηκε στους άνω των 55 στη Γαλλία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που διενεργήθηκε σε γαλλικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία, έδειξαν πως η μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca, προϊόντος αποτελεσματικού έναντι της αγγλικής παραλλαγής, «προστατεύει ελάχιστα έναντι της ινδικής και της νοτιοαφρικάνικης παραλλαγής» του SARS-CoV-2.

Μόνο μία δόση του εμβολίου αυτού επομένως είναι «λίγο ή καθόλου αποτελεσματική» έναντι της ινδικής παραλλαγής, υπογράμμισε ο ερευνητής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ