ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορωνοϊός: Όλα τα νεότερα δεδομένα για τους εμβολιασμούς παιδιών 12-15 ετών

Εμβόλιο κορωνοϊός: Όλα τα νεότερα δεδομένα για τους εμβολιασμούς παιδιών 12-15 ετών
AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Καλά κρατεί η συζήτηση για τον εμβολιασμό στη χώρα μας, μετά τον ενήλικο πληθυσμό, και των παιδιών κατά του κορωνοϊού

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ανέφερε για το θέμα.

«Βρίσκω λογικό το να μην υπάρχει υποχρεωτικότητα για τον εμβολιασμό των παιδιών. Ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο και θάνατο στα παιδιά είναι πολύ μικρός, ωστόσο δεν είναι αμελητέος. Στην Ελλάδα τρία ελληνόπουλα κάτω των 17 ετών έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό. Θα πρέπει να πείσουμε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ελπίζω μέχρι το τέλος του χρόνου να πάρει έγκριση το εμβόλιο για όλα τα παιδιά, κάθε ηλικίας. Οι μελέτες σε ηλικίες σε παιδιά 6 μηνών ως 12 ετών θα έχουν τελειώσει μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε στην αρχή του επόμενου έτους θα μπορεί να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και σε μικρότερες των 12 ετών ηλικίες. Δεν έχει γίνει για τα παιδιά υποχρεωτικός ούτε ο εμβολιασμός για τη γρίπη. Εγώ το γιο μου, όμως, που είναι 11 ετών τον εμβολιάζω όμως κάθε χρόνο», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορωνοϊού.

Αναφερόμενος στο γενικότερο αντιεμβολιαστικό κίνημα, ο γιατρός ανέφερε. «Όλο το αντιεμβολιαστικό κίνημα δημιουργήθηκε από το ψέμα ενός γιατρού. Υπήρχε ένας γιατρός που ήθελε να γίνει διάσημος στην Αγγλία, έγραψε ένα ψέμα, στη συνέχεια αναγκάστηκε να αποσύρει τη δημοσίευση, του πήραν την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Από εκεί ξεκίνησε και το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Το εμβόλιο δεν έχει καμία λογική να κάνει μακροχρόνιες συνέπειες. Το εμβόλιο θα μπει σήμερα στον οργανισμό μας, και μετά με τη δεύτερη δόση. Είναι μια παροδική έκθεση του οργανισμού και μιμείται μια φυσιολογική λοίμωξη. Δεν παθαίνουμε αυτοάνοσα με αυτόν τον τρόπο. Η επιστημονική κοινότητα δεν κρύβει τίποτα. Τις σπάνιες επιπλοκές που παρατηρήθηκαν με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson δεν τις απέκρυψαν».

Για τις εξελίξεις σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 - 15 ετών έναντι του κορωνοϊού αλλά και την προοπτική επέκτασης στο μέλλον, και σε μικρότερες ηλικίες μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως σημείωσε, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αλλά και πριν από τρεις ημέρες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσαν το πράσινο φως για εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA για τους 12 – 15.

«Στις μελέτες που έγιναν κανένα παιδί δεν ανέπτυξε νόσο και η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 100%. Καταγράφηκαν συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως ο αριθμός των ατόμων της δοκιμής δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Και πρόσθεσε:

«Η έγκριση του ΕΜΑ σηματοδοτεί ότι κάθε χώρα μπορεί να υιοθετεί μια δική της πολιτική εμβολιασμού. Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν αφορούν τη νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες που συμμετέχουν τα παιδιά, την ασφάλεια και την αποδοχή από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει. Ο ΕΜΑ σημειώνει ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων.Για τα παιδιά θα γίνει σχετική η πρόταση και φυσικά δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα».

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, ο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε χρήση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech έναντι της Covid-19 στα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών Παρασκευή, σε συνέχεια ανάλογης απόφασης που έχουν λάβει οι αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Ήδη η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι από τις 7 Ιουνίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός στις ηλικίες 12-15 ετών.

Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που λαμβάνει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για χρήση σε παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση χρειάζεται να επικυρωθεί από την Κομισιόν και τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο ΕΜΑ συνιστά τη χρήση του εμβολίου με την εμπορική ονομασία Comirnaty των Pfizer-BioNTech σε παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών, όπως και σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, σε δύο δόσεις σε απόσταση τουλάχιστον τριών εβδομάδων.

Ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της αρμόδιας για την αξιολόγηση του εμβολίου επιτροπής του ΕΜΑ, επισήμανε πως τα δεδομένα καταδεικνύουν πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και έχει υψηλή αποτελεσματικότητα στις ηλικίες 12-15 ετών έναντι της μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Η γνωμοδότηση του ΕΜΑ θα διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα δώσει την τελική έγκριση, είπε ο Μάρκο Καβαλέρι, σημειώνοντας σε κάθε περίπτωση πως εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να αποφασίζει εάν και πότε θα χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο στους εφήβους στο μέλλον.

«Η επέκταση της προστασίας αυτού του ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου σε πληθυσμό νεότερων ηλικιών, είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στην καταπολέμηση της πανδημίας. Αναγνωρίζουμε αυτό το σημαντικό επίτευγμα» δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΜΑ για τη στρατηγική εμβολιασμού.

Ο EMA τονίζει ότι παρακολουθεί συνεχώς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Η σχετική αξιολόγηση της χρήσης του εμβολίου στην ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών είχε ξεκινήσει στις 3 Μαΐου.

Ερωτηθείς κατά την ενημέρωση της περασμένης Τετάρτης σχετικά με το κατά πόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς σε αυτές τις ηλικίες, έπειτα από «πράσινο φως» από τον ΕΜΑ, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε επισημάνει.

«Από τη στιγμή που θα πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ κάποιο εμβόλιο και για νεαρότερες ηλικίες, θα μπει στο σχεδιασμό μας και με βάση την προτεραιοποίηση η οποία υπάρχει και πάντα οργανωμένα, δομημένα και με σωστή πληροφόρηση στους συμπολίτες μας και στην κοινωνία, θα δοθεί η δυνατότητα αυτή».

Από πλευράς της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, είχε υπενθυμίσει ότι δεδομένου ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει πάρει έγκριση για ηλικίες άνω των 16 ετών, ήδη χορηγείται και στην Ελλάδα σε αυτές τις ηλικίες που όμως πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Γερμανία: Εμβολιάζονται τα παιδιά 12-15 ετών από τις 7 Ιουνίου

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κρατιδιακές κυβερνήσεις στη Γερμανία είχαν ανοίξει από την περασμένη Πέμπτη το δρόμο για τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 έως 15 ετών κατά της Covid-19.

Στόχος είναι, όπως επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, να έχει δοθεί σε όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας η ευκαιρία εμβολιασμού πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός, ενώ δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για τη φοίτησή τους στο σχολείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ